Un consilier local din Timişoara cultivă cei mai iuţi ardei din lume

Ardeii iuţi, folosiţi cândva de umanitate pe post de monedă de schimb, au parte de o atenţie deosebită la nivel internaţional. Se fac clasamente, se doboară recorduri, se intră chiar şi în Guiness Book cu ei. Astăzi, cel mai iute ardei este Carolina Reaper, care a detronat în urmă cu câţiva ani Trinidad Scorpion.

Unul dintre cei mai pasionaţi cultivatori de ardei iuţi din vestul României este Adrian Orza, fost viceprimar ţărănist al Timişoarei vreme de 12 ani. Adrian Orza este, acum, consilier local independent şi pasionat de produse bio.

“Am fost interesat de soiuri mai iuţi, mai aromate şi aşa am dat peste ceea ce cultiv acum. Este o chestie foarte interesantă. Ardeiul iute a fost prima plantă pe care omul a ‘domesticit-o’. S-au găsit dovezi, bioarheologi au studiat problema şi au ajuns la concluzia că cu 7.000 de ani înainte de Christos oamenii au descoperit şi au început să cultive ardei iute. Asta înseamnă Mesoamerica, pensinsula Yukatan de astăzi. În timpuri străvechi, chiar era monedă de schimb ardeiul iute”, povesteşte consilierul local.

Adrian Orza a cultivat numeroase soiuri de ardei iuţi. De la banalul Paprika, la cunsocutele soiuri folosite pe pizza precum Jalapeno, Peperoncino şi Tabasco, trecând la reginele iuţelilor Habanero sau Madame Janette, până la campionii mondiali Trinidad Scorpion şi Carolina Reaper.

“Am reuşit să îl aclimatizez, aici, pe malul Timişului la Şag. Este foarte adaptabil. Speciile acestea din Caraibe, Mexic, Peninsula Yukatan, Trinidad şi Tobago au nevoie de căldură mai îndelungată, ceea ce înseamnă că trebuie crescute în spaţii închise precum solarii, sere. Carolina Reaper este pe locul întâi. Am şi Scorpion şi mai am Habanero în multele lui variante, iar cea care mă atrage foarte mult şi îmi place pentru că este foarte aromat este Habanero Madame Jeanette. Deci şi la ardei, cele mai aromate şi mai tari, ca şi uraganele, au nume de femei”, spune Adrian Orza.

Fostul viceprimar al Timişoarei susţine că capsaicina din ardeii iuţi face bine sistemului imunitar şi sistemului cardiovascular.

“Curăţă vasele. Nu face rău. Face rău în măsura în care eşti sensibil la el şi îţi produce starea de fierbinţeală, însă ea în sine este o stare pozitivă pentru organism pentru că generează producerea de endorfine care se ştie că este un fel de elixir al plăcerii. Mă atrage ideea de a dezvolta chestiunea respectivă, nu doar să îl am proaspăt. Am exersat, de-a lungul timpului, foarte multe variante de dulceţuri, m-am specializat în dulceţuri”, povesteşte Adrian Orza.

Iuţeala ardeilor se calculează în funcţie de concentraţia de capsaicină. Unitatea de măsurare la nivel mondial este Scara Scoville, prin care se determină cât de iute, de picant este un ardei iute. Scara a primit numele după farmacistul Wilbur Scoville.

Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both:

Articole asemănătoare

Începe Bacalaureatul. Programul examenelor

Peste 4.000 de candidați din județul Timiș sunt așteptați de luni să susțină primele probe…

19 minute ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va deveni călduroasă, îndeosebi în Banat. Cerul va fi variabil ziua și mai…

2 ore ago

Palatele Art Nouveau din Oradea au fost puse în ”Lumină” prin proiecții inedite | FOTO & VIDEO

Tema Zilei  Mondiale Art Nouveau 2024 la Oradea: LUMINA Ziua Mondială Art Nouveau (10 iunie)…

10 ore ago

AUDIO / Timișul Șag și CS Diosig, cu un pas în „C”! Echilibru în duelul Arad – Hunedoara

La Caransebeș, campioana Timișul, Timișul Șag, s-a impus cu 5-1 în fieful laureatei din Caraș-Severin,…

12 ore ago

Principalul favorit și-a respectat statutul la turneul ITF de la Oradea

El l-a învins, în finala de astăzi, pe Gabi Adrian Boitan, cap de serie numărul…

16 ore ago

Amenzi de aproape 2 milioane de lei în Timiș pentru nerespectarea legislației muncii

Inspectorii de muncă timișeni au aplicat, luna trecută, amenzi în valoare de aproximativ 1,8 milioane…

16 ore ago