Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Un consilier local din Timişoara cultivă cei mai iuţi ardei din lume

Ardeii iuţi, folosiţi cândva de umanitate pe post de monedă de schimb, au parte de o atenţie deosebită la nivel internaţional. Se fac clasamente, se doboară recorduri, se intră chiar şi în Guiness Book cu ei. Astăzi, cel mai iute ardei este Carolina Reaper, care a detronat în urmă cu câţiva ani Trinidad Scorpion.

Un consilier local din Timişoara cultivă cei mai iuţi ardei din lume

Articol de Radio Timișoara, 11 octombrie 2017, 06:30 / actualizat: 11 octombrie 2017, 13:38

Unul dintre cei mai pasionaţi cultivatori de ardei iuţi din vestul României este Adrian Orza, fost viceprimar ţărănist al Timişoarei vreme de 12 ani. Adrian Orza este, acum, consilier local independent şi pasionat de produse bio.

“Am fost interesat de soiuri mai iuţi, mai aromate şi aşa am dat peste ceea ce cultiv acum. Este o chestie foarte interesantă. Ardeiul iute a fost prima plantă pe care omul a ‘domesticit-o’. S-au găsit dovezi, bioarheologi au studiat problema şi au ajuns la concluzia că cu 7.000 de ani înainte de Christos oamenii au descoperit şi au început să cultive ardei iute. Asta înseamnă Mesoamerica, pensinsula Yukatan de astăzi. În timpuri străvechi, chiar era monedă de schimb ardeiul iute”, povesteşte consilierul local.

Adrian Orza a cultivat numeroase soiuri de ardei iuţi. De la banalul Paprika, la cunsocutele soiuri folosite pe pizza precum Jalapeno, Peperoncino şi Tabasco, trecând la reginele iuţelilor Habanero sau Madame Janette, până la campionii mondiali Trinidad Scorpion şi Carolina Reaper.

“Am reuşit să îl aclimatizez, aici, pe malul Timişului la Şag. Este foarte adaptabil. Speciile acestea din Caraibe, Mexic, Peninsula Yukatan, Trinidad şi Tobago au nevoie de căldură mai îndelungată, ceea ce înseamnă că trebuie crescute în spaţii închise precum solarii, sere. Carolina Reaper este pe locul întâi. Am şi Scorpion şi mai am Habanero în multele lui variante, iar cea care mă atrage foarte mult şi îmi place pentru că este foarte aromat este Habanero Madame Jeanette. Deci şi la ardei, cele mai aromate şi mai tari, ca şi uraganele, au nume de femei”, spune Adrian Orza.

Fostul viceprimar al Timişoarei susţine că capsaicina din ardeii iuţi face bine sistemului imunitar şi sistemului cardiovascular.

“Curăţă vasele. Nu face rău. Face rău în măsura în care eşti sensibil la el şi îţi produce starea de fierbinţeală, însă ea în sine este o stare pozitivă pentru organism pentru că generează producerea de endorfine care se ştie că este un fel de elixir al plăcerii. Mă atrage ideea de a dezvolta chestiunea respectivă, nu doar să îl am proaspăt. Am exersat, de-a lungul timpului, foarte multe variante de dulceţuri, m-am specializat în dulceţuri”, povesteşte Adrian Orza.

Iuţeala ardeilor se calculează în funcţie de concentraţia de capsaicină. Unitatea de măsurare la nivel mondial este Scara Scoville, prin care se determină cât de iute, de picant este un ardei iute. Scara a primit numele după farmacistul Wilbur Scoville.

Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both:

DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 17:56

DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere

Recoltarea porumbului este una din cauzele pentru care pesta porcină apare la sfârșitul toamnei, în apropierea Ignatului, susține șeful...

DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere
Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 17:00

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș

13 porci dintr-o gospodărie trebuie sacrificați, după ce unul dintre animale a murit. Focarul a fost descoperit în urma măsurilor de...

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină
Agricultură miercuri, 19 noiembrie 2025, 19:29

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină

Pesta porcină africană face ravagii în județul Arad, dar acest lucru nu-i împiedică pe crescătorii de suine să publice, zilnic, zeci de...

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină
Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad
Agricultură marți, 18 noiembrie 2025, 16:38

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad

Focarul de pestă porcină africană confirmat în ferma cu aproximativ 6.000 de capete din comuna arădeană Olari s-a extins, astfel că toţi...

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad
Agricultură sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 19:02

Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad

Cel mai nou focar de pestă porcină africană din județul Arad a fost confirmat într-o fermă din comuna Olari. Potrivit Direcției...

Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad
Agricultură sâmbătă, 8 noiembrie 2025, 14:39

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 9 noiembrie, difuzată între orele 7 și 9, este dedicată în întregime înregistrărilor...

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit
Agricultură joi, 6 noiembrie 2025, 13:21

Un nou focar de pestă porcină în județul Arad aduce restricţii la o fermă cu 8.000 de animale

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Arad, într-o gospodărie din comuna Şiclău. Cazul afectează şi...

Un nou focar de pestă porcină în județul Arad aduce restricţii la o fermă cu 8.000 de animale
Agricultură joi, 9 octombrie 2025, 19:50

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni

Pesta porcină africană a reapărut în judeţul Arad, la şase luni de la închiderea ultimului focar, în prezent fiind afectate două...

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni