Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Un consilier local din Timişoara cultivă cei mai iuţi ardei din lume

Ardeii iuţi, folosiţi cândva de umanitate pe post de monedă de schimb, au parte de o atenţie deosebită la nivel internaţional. Se fac clasamente, se doboară recorduri, se intră chiar şi în Guiness Book cu ei. Astăzi, cel mai iute ardei este Carolina Reaper, care a detronat în urmă cu câţiva ani Trinidad Scorpion.

Un consilier local din Timişoara cultivă cei mai iuţi ardei din lume

Articol de Radio Timișoara, 11 octombrie 2017, 06:30 / actualizat: 11 octombrie 2017, 13:38

Unul dintre cei mai pasionaţi cultivatori de ardei iuţi din vestul României este Adrian Orza, fost viceprimar ţărănist al Timişoarei vreme de 12 ani. Adrian Orza este, acum, consilier local independent şi pasionat de produse bio.

“Am fost interesat de soiuri mai iuţi, mai aromate şi aşa am dat peste ceea ce cultiv acum. Este o chestie foarte interesantă. Ardeiul iute a fost prima plantă pe care omul a ‘domesticit-o’. S-au găsit dovezi, bioarheologi au studiat problema şi au ajuns la concluzia că cu 7.000 de ani înainte de Christos oamenii au descoperit şi au început să cultive ardei iute. Asta înseamnă Mesoamerica, pensinsula Yukatan de astăzi. În timpuri străvechi, chiar era monedă de schimb ardeiul iute”, povesteşte consilierul local.

Adrian Orza a cultivat numeroase soiuri de ardei iuţi. De la banalul Paprika, la cunsocutele soiuri folosite pe pizza precum Jalapeno, Peperoncino şi Tabasco, trecând la reginele iuţelilor Habanero sau Madame Janette, până la campionii mondiali Trinidad Scorpion şi Carolina Reaper.

“Am reuşit să îl aclimatizez, aici, pe malul Timişului la Şag. Este foarte adaptabil. Speciile acestea din Caraibe, Mexic, Peninsula Yukatan, Trinidad şi Tobago au nevoie de căldură mai îndelungată, ceea ce înseamnă că trebuie crescute în spaţii închise precum solarii, sere. Carolina Reaper este pe locul întâi. Am şi Scorpion şi mai am Habanero în multele lui variante, iar cea care mă atrage foarte mult şi îmi place pentru că este foarte aromat este Habanero Madame Jeanette. Deci şi la ardei, cele mai aromate şi mai tari, ca şi uraganele, au nume de femei”, spune Adrian Orza.

Fostul viceprimar al Timişoarei susţine că capsaicina din ardeii iuţi face bine sistemului imunitar şi sistemului cardiovascular.

“Curăţă vasele. Nu face rău. Face rău în măsura în care eşti sensibil la el şi îţi produce starea de fierbinţeală, însă ea în sine este o stare pozitivă pentru organism pentru că generează producerea de endorfine care se ştie că este un fel de elixir al plăcerii. Mă atrage ideea de a dezvolta chestiunea respectivă, nu doar să îl am proaspăt. Am exersat, de-a lungul timpului, foarte multe variante de dulceţuri, m-am specializat în dulceţuri”, povesteşte Adrian Orza.

Iuţeala ardeilor se calculează în funcţie de concentraţia de capsaicină. Unitatea de măsurare la nivel mondial este Scara Scoville, prin care se determină cât de iute, de picant este un ardei iute. Scara a primit numele după farmacistul Wilbur Scoville.

Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both:

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă
Agricultură luni, 12 mai 2025, 21:21

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă

Înscrierea în programul “Rabla pentru tractoare”a fost anulată de Administația Fondului pentru Mediu din cauza problemelor tehnice din timpul...

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă
Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare
Agricultură duminică, 11 mai 2025, 20:26

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare

Producătorii agricoli se pot înscrie, începând din 12 mai, de la ora 10.00, în programul Rabla pentru tractoare. Producătorii trebuie să...

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare
„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă
Agricultură sâmbătă, 10 mai 2025, 18:30

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime înregistrărilor de la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă. De Mihai...

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă
Diminețile Satului. In memoriam Valeriu Tabără
Agricultură sâmbătă, 3 mai 2025, 12:11

Diminețile Satului. In memoriam Valeriu Tabără

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime unui om deosebit, care marţi s-a ridicat la ceruri. de Mihai Anghel Profesor...

Diminețile Satului. In memoriam Valeriu Tabără
Agricultură miercuri, 23 aprilie 2025, 07:20

Frigul din aprilie a provocat pierderi masive pe câmpurile și în livezile din vestul țării

Frigul a afectat în special cultura de rapiță, aflată într-o fază avansată de dezvoltare în această perioadă. Temperaturile scăzute,...

Frigul din aprilie a provocat pierderi masive pe câmpurile și în livezile din vestul țării
Agricultură luni, 7 aprilie 2025, 15:58

Pomi fructiferi afectați de temperaturile scăzute în Timiș

Temperaturile negative de noaptea trecută au afectat puternic cireșii, piersicii și caișii, avertizează fermierii. Cristian Călin, șeful unei...

Pomi fructiferi afectați de temperaturile scăzute în Timiș
Agricultură marți, 1 aprilie 2025, 18:15

Focarele de pestă porcină din Timiș se închid

Focarele de pestă porcină africană din județul Timiș se închid în prima decadă a a acestei luni, anunță Direcția Sanitar-Veterinară și...

Focarele de pestă porcină din Timiș se închid
Agricultură luni, 31 martie 2025, 20:38

25 de focare noi de leucoză la bovine, confirmate în Arad

Autorităţile din Arad constată o evoluţie îngrijorătoare a focarelor de leucoză la bovine, 25 de focare noi fiind confirmate doar în ultimele...

25 de focare noi de leucoză la bovine, confirmate în Arad