Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Un profesor de sport din Cornereva a dat tonul afacerii cu sucuri naturale din merele produse în propria livadă

Un investitor din județul Caraș-Severin a reușit să transfere savoarea a fructelor proaspete în sucuri naturale. Și dacă, pe vremuri, bătrânii veneau cu carul cu mere de la munte la pustă, acum merele vin la cutie.

Un profesor de sport din Cornereva a dat tonul afacerii cu sucuri naturale din merele produse în propria livadă

Articol de Radio Timișoara, 7 mai 2018, 07:00 / actualizat: 7 mai 2018, 9:01

Primul producător de sucuri naturale din Caraș-Severin se numește Ioan Vulpeș și este profesor de sport la Cornereva. S-a gândit că, în felul acesta, merele și perele culese din livada familiei își păstrează savoarea pe o perioadă îndelungată și capătă o valoare mai mare.

“Sunt născut, crescut acolo, am făcut Facultatea de Educație Fizică și am rămas profesor la mine în localitate, m-am căsătorit, soția este educatoare și, pe lângă asta, avem terenulm oștenit de la părinți, de la părinți, de bunici și încercăm să lăsăm și noi în urma noastră. Motivația este una singură: încercăm să ducem roadele pământului și să le promovăm cât mai bine”, spune Ioan Vulpeș.

În scurt timp a devenit “băiatul cu sucurile” și sunt destui cei care îl caută acasă la Cornereva pentru a se aproviziona cu sucuri proaspete direct de la sursă. Mare parte din catitatea produsă se vinde pe piața din Timișoara sau la târgurile cu profil agricol din vestul țării. În același timp, cantitatea produsă este semnificativă pentru o linie de producție de familie.

“ 5.000 de litri anul trecut, și nu a fost un an foarte bun. Totul a mers pe târguri și pe piețele din Timișoara în special, Caransebeș, Reșița, târgurile ocazionale cum este cel de la Răcășdia. S-a livrat, mai sunt pe stoc. Am devenit un punct de atracție. Cine trece prin Cornereva întreabă <unde este băiatul cu sucul?>. Se ridică de acasă în bună parte, cunoscătorii sau cei care au drum pe acolo fac imediat o oprire”, spune Ioan Vulpeș.

Procesarea a devenit o condiție obligatorie pentru succesul unei astfel de afaceri, care s-a impus mai mult prin calitate. Ioan Vulpeș este mândru de faptul că exemplul său a prins și a fost urmat și de alți producători de fructe.

“Suntem cinci, la ora actuală, în Cornereva și mai sunt și în județ care au apărut și mi-au cerut sfaturi de unde am cumpărat, cum se procedează, care e cel mai bun randament. Nu a fost un secret pentru că e un lucru care ar trebui să fie generalizat. De ce să consumăm produse care au tot felul de conservanți, de îndulcitori și de înlocuitori de esențe și de arome, când putem să avem o savoare naturală”, spune Ioan Vulpeș.

Sucurile de la Cornereva sunt atestate ca produs montan, etichetă în măsură să reconfirme calitatea. Producătorii de la Cornereva sunt pe cale să mai câștige și pariul asocierii. Ei poartă discuții avansate pentru înființarea unei cooperative care ar putea să însemne intrarea sucurilor produse în sistemul de retail.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

 

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 17:00

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș

13 porci dintr-o gospodărie trebuie sacrificați, după ce unul dintre animale a murit. Focarul a fost descoperit în urma măsurilor de...

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină
Agricultură miercuri, 19 noiembrie 2025, 19:29

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină

Pesta porcină africană face ravagii în județul Arad, dar acest lucru nu-i împiedică pe crescătorii de suine să publice, zilnic, zeci de...

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină
Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad
Agricultură marți, 18 noiembrie 2025, 16:38

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad

Focarul de pestă porcină africană confirmat în ferma cu aproximativ 6.000 de capete din comuna arădeană Olari s-a extins, astfel că toţi...

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad
Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad
Agricultură sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 19:02

Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad

Cel mai nou focar de pestă porcină africană din județul Arad a fost confirmat într-o fermă din comuna Olari. Potrivit Direcției...

Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad
Agricultură sâmbătă, 8 noiembrie 2025, 14:39

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 9 noiembrie, difuzată între orele 7 și 9, este dedicată în întregime înregistrărilor...

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit
Agricultură joi, 6 noiembrie 2025, 13:21

Un nou focar de pestă porcină în județul Arad aduce restricţii la o fermă cu 8.000 de animale

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Arad, într-o gospodărie din comuna Şiclău. Cazul afectează şi...

Un nou focar de pestă porcină în județul Arad aduce restricţii la o fermă cu 8.000 de animale
Agricultură joi, 9 octombrie 2025, 19:50

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni

Pesta porcină africană a reapărut în judeţul Arad, la şase luni de la închiderea ultimului focar, în prezent fiind afectate două...

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni
Agricultură marți, 30 septembrie 2025, 20:30

Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile

În județul Timiș continuă evaluarea pagubelor provocate culturilor de înghețul târziu și de seceta severă din acest an. Potrivit Direcției...

Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile