Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Un profesor de sport din Cornereva a dat tonul afacerii cu sucuri naturale din merele produse în propria livadă

Un investitor din județul Caraș-Severin a reușit să transfere savoarea a fructelor proaspete în sucuri naturale. Și dacă, pe vremuri, bătrânii veneau cu carul cu mere de la munte la pustă, acum merele vin la cutie.

Un profesor de sport din Cornereva a dat tonul afacerii cu sucuri naturale din merele produse în propria livadă

Articol de Radio Timișoara, 7 mai 2018, 07:00 / actualizat: 7 mai 2018, 9:01

Primul producător de sucuri naturale din Caraș-Severin se numește Ioan Vulpeș și este profesor de sport la Cornereva. S-a gândit că, în felul acesta, merele și perele culese din livada familiei își păstrează savoarea pe o perioadă îndelungată și capătă o valoare mai mare.

“Sunt născut, crescut acolo, am făcut Facultatea de Educație Fizică și am rămas profesor la mine în localitate, m-am căsătorit, soția este educatoare și, pe lângă asta, avem terenulm oștenit de la părinți, de la părinți, de bunici și încercăm să lăsăm și noi în urma noastră. Motivația este una singură: încercăm să ducem roadele pământului și să le promovăm cât mai bine”, spune Ioan Vulpeș.

În scurt timp a devenit “băiatul cu sucurile” și sunt destui cei care îl caută acasă la Cornereva pentru a se aproviziona cu sucuri proaspete direct de la sursă. Mare parte din catitatea produsă se vinde pe piața din Timișoara sau la târgurile cu profil agricol din vestul țării. În același timp, cantitatea produsă este semnificativă pentru o linie de producție de familie.

“ 5.000 de litri anul trecut, și nu a fost un an foarte bun. Totul a mers pe târguri și pe piețele din Timișoara în special, Caransebeș, Reșița, târgurile ocazionale cum este cel de la Răcășdia. S-a livrat, mai sunt pe stoc. Am devenit un punct de atracție. Cine trece prin Cornereva întreabă <unde este băiatul cu sucul?>. Se ridică de acasă în bună parte, cunoscătorii sau cei care au drum pe acolo fac imediat o oprire”, spune Ioan Vulpeș.

Procesarea a devenit o condiție obligatorie pentru succesul unei astfel de afaceri, care s-a impus mai mult prin calitate. Ioan Vulpeș este mândru de faptul că exemplul său a prins și a fost urmat și de alți producători de fructe.

“Suntem cinci, la ora actuală, în Cornereva și mai sunt și în județ care au apărut și mi-au cerut sfaturi de unde am cumpărat, cum se procedează, care e cel mai bun randament. Nu a fost un secret pentru că e un lucru care ar trebui să fie generalizat. De ce să consumăm produse care au tot felul de conservanți, de îndulcitori și de înlocuitori de esențe și de arome, când putem să avem o savoare naturală”, spune Ioan Vulpeș.

Sucurile de la Cornereva sunt atestate ca produs montan, etichetă în măsură să reconfirme calitatea. Producătorii de la Cornereva sunt pe cale să mai câștige și pariul asocierii. Ei poartă discuții avansate pentru înființarea unei cooperative care ar putea să însemne intrarea sucurilor produse în sistemul de retail.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

 

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine
Agricultură luni, 12 mai 2025, 21:21

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă

Înscrierea în programul “Rabla pentru tractoare”a fost anulată de Administația Fondului pentru Mediu din cauza problemelor tehnice din timpul...

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă
Agricultură duminică, 11 mai 2025, 20:26

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare

Producătorii agricoli se pot înscrie, începând din 12 mai, de la ora 10.00, în programul Rabla pentru tractoare. Producătorii trebuie să...

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare
Agricultură sâmbătă, 10 mai 2025, 18:30

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime înregistrărilor de la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă. De Mihai...

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă