Cu calm, despre „vai”, „miau”, zbrrr”, „pleosc”, „măi”, „băi”.

Cu siguranță, interjecția face parte dintre părțile de vorbire mai puțin băgate în seamă în spațiul rubricii mele. Pentru cei care au terminat școala de multă vreme, reamintesc aici că interjecția este o parte de vorbire neflexibilă care exprimă senzaţii, sentimente, îndemnuri, stări sufleteşti, manifestări sau zgomote. Interjecție este și atunci când spui „hai”, și atunci când spui „vai”, „miau”, zbrrr”, „pleosc” sau „măi”, „băi”.

Acum, că am văzut, în linii foarte mari, cum e cu interjecția, să vedem care sunt valorile ei stilistice. Și mă refer aici la interjecțiile interpelative fiindcă două dintre ele au făcut carieră în România postcomunistă. Prima dintre ele a fost celebra interpelare a președintelui, la acea dată, Ion Iliescu. Aflat la Constanța, șeful statului a reacționat, la întrebarea mai neplăcută a unui jurnalist din Constanța, pe nume Paul Pârvu, cu celebra reacție „măi animalule!”. Formula a făcut carieră, dar este transcrisă mereu greșit, cu virgulă după „măi”. Cei care scriu așa nu știu că substantivele în vocative, însoțite de interjecții, nu se despart prin virgulă de interjecția respectivă atunci când formează  împreună o unitate de sens.

A doua interpelare celebră cu ajutorul unei interjecții îi aparține lui Victor Ponta, prim-ministrul al României în clipa în care o aborda pe ministrul mediului, Doina Pană, așa: „Fă, Doino!”

Sigur, presa a sancționat imediat o asemenea formulă despre care unii jurnaliști au socotit-o jignitoare. Nu este chiar așa. Este o formulă familiară, colocvială a cărei origine este mult mai banală decât credeți. Dar, despre asta, în rubrica de mâine.

(rubricã difuzatã în 17 iulie 2012)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

2 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

3 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

11 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

12 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

12 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

13 ore ago