Zeci de mii de timișeni se pregătesc de “Revelionul sârbesc”. Obiceiuri care aduc noroc în noul an
Peste 40.000 de pravoslavnici sârbi, ucraineni şi bulgari de rit vechi din Timiş sărbătoresc astăzi Revelionul. Ei au prilejul să-şi ureze de două ori ‘Srecna Nova Godina!’ (La Mulţi Ani!), după ora oficială a Bucureştiului şi după cea a Belgradului.
Articol de Radio Timișoara, 13 ianuarie 2016, 13:14
Cei mai mulți sârbi din Timişoara vor petrece Revelionul la un cunoscut restaurant cu specific sârbesc, de pe mesele invitaţilor nelipsind mâncărurile care, cred ei, le vor aduce belşug în noul an. Nu vor lipsi meniurile tradiţionale specifice: karageorgevaci pleskavita, friptură de miel şi purcel, salate sârbeşti, specialităţi de afumături sau celebrul tort cu nucă şi ghibaniţa. Petrecăreții vor gusta şi din ceafă afumată, cârnaţi şi cartofi sârbeşti, ramstek, piept de pui în prapure, cotlet de porc umplut în prapure, curcubeu de murături şi vin roşu.
În prima zi a anului este și praznicul Sfântului Vasile cel Mare, iar tradiția cere ca de pe mese să nu lipsească ‘Vasiliţa’, un colac cu multe nuci şi stafide.
Una dintre tradiţiile la care sârbii ţin foarte mult în noaptea de Anul Nou este dansul ţigăncilor, despre care se crede că aduce noroc pentru tot anul. Pentru a scăpa de necazul şi ghinioanele din anul care a trecut, sârbii obişnuiesc să spargă de podele paharele din care au băut prima şampanie în noul an, fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi şi norocoşi până la Revelionul următor.