Categorii: zz Program

Despre frica de abandon în relația de cuplu, în rubrica ”Recomandarea psihologului” din această săptămână

Mihaela crede cã manifestã frica de abandon în relația de cuplu și ar dori sã înțeleagã mai bine care pot fi cauzele acestei frici și ce poate face pentru reducerea conflictelor.
Frica de abandon este o emoție intensã, iar declanșarea ei are legãturã cu experiențele pe care le-am trãit în copilãrie. Atunci când suntem mici și vulnerabili avem nevoie de persoanele din jurul nostru pentru a supraviețui și pentru a ne îndeplini nevoile emoționale. Dacã pãrinții au trecut printr-un divorț sau am fost nevoiți sã rãmânem o perioadã mai lungã de timp fãrã persoanele semnificative din viața noastrã, atunci poate sã aparã frica de abandon. Practic, observãm cã persoanele se îndepãrteazã de noi, iar comunicarea nu mai este constantã la fel cum era înainte. Acest lucru ne face sã devenim vigilenți în relațiile noastre din viața adultã și trãim constant cu gândul cã e posibil sã rãmânem singuri într-o zi. În viața de cuplu, frica de abandon se poate manifesta în urmãtoarele feluri: vom încerca mereu sã fim perfecți pentru celãlalt și vom depune eforturi constante pentru ca persoana sã nu plece de lângã noi. Mereu vom simți nevoia sã dovedim cã suntem capabili sã realizãm anumite lucruri și suntem extrem de atenți sã nu-l supãrãm pe celãlalt. Atunci când simțim nevoia sã ne exprimãm emoțiile credem cã nu vom fi înțeleși și cã persoana se va îndepãrta de noi. La locul de muncã e posibil sã fim distrași de gândurile noastre și sã nu ne putem realiza sarcinile dacã am trecut printr-un conflict cu partenerii, deoarece mintea noastrã va încerca sã analizeze ce s-a întâmplat și vom fi copleșiți de emoții, precum fricã, furie, tristețe. Nevoia de a-l controla pe partener izvorãște tot din frica de abandon și credem cã în aceastã manierã persoana va rãmâne lângã noi. În realitate se întâmplã exact opusul, fiindcã partenerii vor alege fie sã se îndepãrteze din relație, fie sã plece.
Întâlnirea cu un psihoterapeut ne poate ajuta sã conștientizãm tiparele pe care le aducem în relație și sã realizãm o schimbare în viața noastrã. De comun acord cu psihoterapeutul se pot realiza ședințe individuale, dar și ședințe de cuplu în care partenerii sã-și exploreze modalitatea de reacție la conflicte și de a putea sã înțeleagã mai bine cum contribuie fiecare în dinamica de cuplu.

Psiholog Ioana Eva Cãdariu:

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

AUDIO | Rednic, înainte de Dinamo – UTA: „Există anumite suspiciuni care nu își au rostul!”

Antrenorul Mircea Rednic vrea victoria și în fața fostei sale echipe, deși numărul absenților din lot…

2 ore ago

Străzi închise în weekend la Timișoara pentru evenimente sportive și reparații

Potrivit Comisiei de circulație, sâmbătă, între orele 9,00 și 19,00, circulația va fi oprită pe…

2 ore ago

Expoziție cu peste 300 de caricaturi și lucrări umoristice la Timișoara

O expoziție de lucrări umoristice inspirate din societatea actuală este deschisă, în această perioadă, la…

4 ore ago

Vremea la final de săptămână

Astăzi, temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această dată. În cursul zilei cerul…

7 ore ago

SCM Poli, amical cu o prim-divizionară din Serbia, la sala „Constantin Jude”

În eșalonul secund masculin, se dispută penultima rundă a play-off-ului de promovare. Astăzi, la ora…

13 ore ago

Liga a treia | Ghiroda câştigă din nou. 14 goluri marcate în meciul Jiului Petroşani!

Partida dintre FCU II Craiova şi Jiul Petroşani a avut o desfăşurare incredibilă a scorului.…

16 ore ago