Categorii: zz Program

Despre practicarea mindfulness în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara

Sorana ne-a scris zilele trecute pe adresa redacției, deoarece dorește să afle mai multe informații despre ce înseamnă să faci mindfulness.

Mindfulness reprezintă trăirea deliberată și conștientă a momentului prezent fără judecarea sau respingerea acestuia.

Mai multe cercetări ne arată că practicarea mindfulness este asociată cu un nivel scăzut al depresiei, anxietății și afectelor negative. Mindfulness ajută la îmbunătățirea calității somnului, ameliorarea durerilor cronice, reducerea hipertensiunii arteriale și îmbunătățește capacitatea de concetrare în sarcini. Atunci când practicăm mindfulness ne putem crește controlul asupra propriei vieți, putem percepe și trăi realitatea așa cum este și ne putem conecta mai bine cu propria persoană.

Pe telefon există o serie de aplicații de mindfulness pe care le putem utiliza unde persoane specializate ne vor ghida pentru a ști cum să respirăm corespunzător și cum să ne concentrăm pentru a putea observa efecte notabile în timp. De asemenea, în anumite orientări psihoterapeutice se utilizează tehnici de mindfulness pentru reducerea depresiei, diverselor tipuri de anxietatea și există și workshop-uri pe această tematică.

Dacă ne dorim să devenim mai conștienți de ceea ce se întâmplă în interiorul nostru putem realiza următoarele activități:

– de-a lungul unei zile e recomandat să ne observăm senzațiile corporale și să vedem ce vrea corpul nostru să ne transmită (de multe ori ignorăm semnalele de oboseală și nu facem pauze atunci când am avea nevoie de acest lucru)

– atunci când în mintea noastră apar anumite gânduri și emoții ne putem imagina că acestea sunt ca niște nori care vin și pleacă fără să încercăm să le punem anumite etichete

– când suntem la masă alături de cei dragi ne putem folosi de toate simțurile fără să încercăm să consumăm alimentele în grabă. Atunci când mâncați concentrați-vă pe aroma alimentelor, pe textura lor și încercați să nu aveți telefonul lângă dvs pentru a vă distrage atenția

Este important de știut că în practicarea mindfulness e necesar să fim consecvenți și disciplinați, iar rezultatele o să apară în timp. Dacă vă e dificil să rămâneți conectat în prezent atunci puteți să apelați și la diverse sporturi pentru a vă ajuta să eliberați energia acumulată în corp.

Psiholog Ioana Eva Cădariu:

 

(Foto: pixabay.com)

 

Articole asemănătoare

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care…

43 de minute ago

Un baschetbalist timișorean, MVP în finala campionatul din Serbia

Tânărul baschetbalist timișorean Luca Illes a fost declarat cel mai bun jucător în finala campionatului…

2 ore ago

Corvinul Hunedoara, echipament special pentru finala de Cupa României | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul Hunedoara se află de sâmbătă la Sibiu. Ei s-au deplasat acolo…

4 ore ago

CSS Bega, bronz la U17 și o calificare la mini-volei

CSS Bega Timișoara a realizat o victorie în fața colegelor de la Dinamo București, în…

5 ore ago

20 de străini, majoritatea veniţi la muncă, au fost expulzaţi din țară

Autorităţile române au expulzat 20 de străini care au venit în ţară în ultimii ani,…

6 ore ago

Constructorul pasajului Solventul începe montarea tunelului pe sub liniile de tren

Constructorul pasajului Solventul începe, în această lună, realizarea structurii în lungime de aproximativ 70 de…

6 ore ago