Categorii: zz Program

Despre singurătate, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara

Elena ne-a scris despre faptul că se simte singură în ultima vreme și ar dori să știe ce poate face pe viitor pentru a realiza o schimbare.

În primul rând, e important de știut că la un moment dat în viață fiecare persoană se poate simți singură, iar aceasta poate fi doar o stare trecătoare. În momentul în care se petrec schimbări majore precum a ne muta în alt loc, a divorța, a pierde pe cineva apare starea de singurătate și avem nevoie de timp pentru a ne adapta la situația dată.

Singurătatea pe care o resimțim poate să aibă legătură și cu relațiile semnificative din prezentul sau trecutul nostru. Dacă am fost răniți în relațiile importante din viața noastră, atunci putem decide că nu avem nevoie de alții și în timp se va instala singurătatea ca mecanism de protecție emoțională. În locul contactului social, alegem să fim singuri pentru că ne imaginăm că vom gestiona mai bine tristețea, furia, dezamăgirea decât alături de alte persoane, iar acest tipar în care alegem singurătatea poate să apară frecvent în relații. Nevoia de conectare este esențială pentru noi, iar în lipsa acesteia suntem predispuși la o serie de afecțiuni.

Sunt studii care arată că există o relație între singurătate și insomnie, persoanele care au probleme cu singurătatea având tendința de a se trezi de mai multe ori pe noapte. Singurătatea e asociată cu un risc de mortalitate dublu, iar femeile și bărbații care au raportat că se simt singuri au avut în paralel simptome de anxietate și depresie, calitatea vieții fiind una mai scăzută. Conștientizarea faptului că avem nevoie de alte persoane în viața noastră reprezintă un prim pas pentru a diminua sentimentul de singurătate. Inițierea unui contact face-to-face sau virtual cu o persoană din anturaj ne poate ajuta să ne exprimăm emoțiile și să avem un spațiu de siguranță în interacțiune.

În situația în care ne e greu să ne apropiem de alte persoane din cauza temerii că vom fi judecați sau că relațiile sunt percepute ca fiind periculoase, atunci e recomandat să apelăm la un psihoterapeut și să explorăm credințele care stau la baza nevoii noastre de a rămâne încă singuri și de a vedea ce impact are singurătatea asupra vieții noastre.

Psiholog Ioana Eva Cădariu:

Articole asemănătoare

Expoziție cu peste 300 de caricaturi și lucrări umoristice la Timișoara

O expoziție de lucrări umoristice inspirate din societatea actuală este deschisă, în această perioadă, la…

2 ore ago

Vremea la final de săptămână

Astăzi, temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această dată. În cursul zilei cerul…

5 ore ago

SCM Poli, amical cu o prim-divizionară din Serbia, la sala „Constantin Jude”

În eșalonul secund masculin, se dispută penultima rundă a play-off-ului de promovare. Astăzi, la ora…

11 ore ago

Liga a treia | Ghiroda câştigă din nou. 14 goluri marcate în meciul Jiului Petroşani!

Partida dintre FCU II Craiova şi Jiul Petroşani a avut o desfăşurare incredibilă a scorului.…

14 ore ago

CSM Deva, în semifinalele turneului de promovare în Liga Florilor

Revenind la primul joc disputat, în această seară, la Iaşi, devencele au avut de "transpirat"…

14 ore ago

Serenadele studențești, la prima ediție. Tinerii de la Medicină le-au cântat profesorilor, medici în spitalele din Timișoara

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara vor să pornească o tradiție…

16 ore ago