? Cu „motostivuitorul” prin dicționare

 

 

Cuvântul celebru al ultimelor zile este, fără îndoială, „motostivuitor”. De fapt sintagma „femeia motostivuitor”. Vă amintiți, șefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse a spus „o femeie poate fi motostivuitor”. Sigur, dna Graţiela Drăghici a dorit să spună că o femeie poate fi o lucrătoare pe un motostivuitor. Gafa e mai mică decât credeți și o să vă explic de ce.

Am căutat în DEX și prima surpriză este că nu am găsit cuvântul „motostivuitor”. Asta în ciuda faptului că mașinăria care stivuiește bușteni așa ar trebui să se numească: „motostivuitor”. Dar, mai ales, cuvântul „motostivuitor” nu există în ciuda logicii. Da, fiindcă logica ne îndeamnă să credem că un asemenea cuvânt este firesc dacă avem cuvintele „motocompresor” și „motocositoare”.

Nu am cedat însă și am mers la cuvântul „stivuitor”, un substantiv ce are și forma de feminin, „stivuitoare”. Iar în dreptul substantivului „stivuitor”, am găsit un sinonim pe care nu îl cunoșteam – „stivator”. Nu există însă substantivul „stivuitorist”/„stivuitoristă”, așa cum mulți dintre noi am fi tentați să spunem. Sufixele „–ist”, „-istă” sunt frecvente: de exemplu, de la „artă”, avem „artist”, de la IT, „IT-ist”, de la „soft”, „softist”, de la „goarnă”, „gornist” ș.a.m.d.

Sigur, ne putem preface că acceptăm forma de masculin a acestei profesii, dar nu e nevoie. Ba chiar e o greșeală. Singura greșeală a dnei Drăghici.

La final, vă propun o profesie cam greu de pronunțat: „electromotostivuitoristă”. Un prieten mi-a reamintit această struțo-cămilă inventată la începutul anilor ‘90 de Grupul Divertis.     

(rubrică difuzată în 19 februarie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: stivuitoare.ro)

 

 

 

Articole asemănătoare

România, finalistă la Jocurile Mediteraneene

Echipa națională de handbal juniori a României a făcut o figură foarte frumoasă la Jocurile…

33 de minute ago

Radu și Ilie Vincu – simboluri ale artei instrumentale tradiționale / VIDEO-LIVE

Violoniștii Radu şi Ilie Vincu şi-au făurit de-a lungul anilor un loc binemeritat printre instrumentiștii…

5 ore ago

Anca Todoni, două victorii în calificări

Anca Todoni a acces pe tabloul principal al turneul challenger de tenis de la Madrid.…

10 ore ago

Povestea Antoniei, eleva din Timișoara care va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Științele Pământului

Antonia Ioana Balcu este unul din cei patru liceeni români care se vor întrece cu…

11 ore ago

Sute de slujbe disponibile la Bursa Locurilor de Muncă de la Timișoara

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează, marți, Bursa Locurilor de Muncă. Evenimentul va…

11 ore ago

Se oprește apa caldă în mai multe zone ale Timișoarei

Consumatorii care locuiesc în zona de nord a Timișoarei vor rămâne fără apă caldă din…

12 ore ago