În rubrica de ieri, când am vorbit despre episcopul catolic martir Augustin Pacha, am spus, între altele, că este corect să spunem și „dioceză”, și „dieceză”. Asemenea cuvinte se numesc dublete. Dubletele sunt cuvinte cu aceeași origine, diferite ca formă, dar cu sens identic. De unde vine diferența dintre ele? Din faptul că dubletele sunt intrate în limbă pe căi sau în momente diferite. Înainte de a da și alte exemple de dublete, aș mai spune că ele sunt de trei feluri: ortografice, ortoepice și morfologice. După cum aș mai spune că, acum aproape 20 de ani, reputatul lingvist timișorean Sergiu Drincu a publicat un Dicționar de dublete ortografice, ortoepice și morfologice.

Așadar, am să dau câteva exemple pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba. Vorbitorii nu sesizează, de pildă, că „drept” și „direct” sunt dublete ce au același sens: drept vine din limba latină, iar direct este împrumutat târziu, din limba franceză unde provine tot din limba latină. Exact așa stau lucrurile și cu dubletele „subțire” și „subtil”.

Apropo de dublete, aș încheia rubrica de astăzi chiar cu acest cuvânt: apropo. Atunci când este substantiv, adică înseamnă o aluzie, adesea răutăcioasă, la adresa cuiva; sau o propunere făcută cuiva pe ocolite, avem două forme, ambele corecte: apropo și apropou. Atunci însă când este adverb, adică înseamnă fiindcă a venit vorba (de asta) sau bine că mi-am adus aminte, există un singur cuvânt corect: apropo. Și, vă rog să scrieți cum se aude, nu ca în limba franceză, cu un „s” la final!

(rubricã difuzatã în 27 noiembrie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de…

8 ore ago

CSM Deva ratează promovarea directă în Liga Florilor

Formația olteană s-a impus clar, 32-22, după ce avea un avans de șapte goluri încă…

8 ore ago

SCM Timișoara câștigă în Maramureș și urcă în fruntea clasamentului

Partida a început cu o greșeală defensivă a echipei timișorene, care a dus la eseul…

10 ore ago

AUDIO | CSM Oradea versus U BT Cluj, pentru a treia oară în finala campionatului

Sezonul 2022/23 s-a încheiat cu victoria lui U-BT Cluj-Napoca, după 4-2 la general în finala cu CSM Oradea.Prima finală între aceste…

11 ore ago

Cu o echipă de juniori în teren, Corvinul încheie sezonul cu un eşec la Mioveni

Asta deşi gazdele au deschis scorul destul de repede, în minutul 8, prin experimentatul Blănaru.…

12 ore ago

AUDIO | Cu emoţii pe final, dar Dumbrăviţa rămâne în Liga a doua!

Unicul gol al timişenilor a venit de la un jucător al... oaspeţilor! În minutul zece,…

13 ore ago