AUDIO / Când cucul din ceasul cu cuc este încrucișat cu berbecul

 

Ei bine, după ce două zile, marți miercuri, am tot vorbit despre cuvântul „altoire” folosit pentru ceea ce astăzi numim vaccinare, un coleg de generație mi-a adus aminte de numele unui celebru savant sovietic pe nume Miciurin. Ivan Miciurin a fost un botanist rus, adept al altoirilor, devenit, după venirea bolșevicilor la putere, un fel de mascotă științifică a regimului sovietic. Nu sunt bine plasat să spun dacă Miciurin a avut ceva contribuții la știința biologiei, dar știu că încrucișările lui neașteptate între plante au constituit subiectul unor bancuri ce au circulat mult timp și după moartea sa. Astfel, se spune că a încrucișat, adică a altoit un dovleac cu un cireș și a obținut dovleci de mărimea unor cireșe. Sau, tot așa, un banc-întrebare: știți de ce a dorit Miciurin să încrucișeze un berbec cu un cuc de lemn dintr-un ceas? Pentru a obține o oaie care să îi trezească dimineața pe ciobanii sovietici. Ați înțeles, Miciurin năzuia ca plantele altoite, încrucișate să dobândească proprietăți nemaivăzute până atunci. Așa că nu e de mirare că, la moartea sa – de fapt ultima lui încrucișare, cea a mâinilor – a circulat gluma că Miciurin a decedat fiindcă ar fi căzut dintr-un… căpșun.

Dincolo însă de ridicolul experimentelor sale, la el, ne-a rămas cuvântul „miciurinism” ce este folosit des în limbajul cultivat. Astfel, atunci când anumite partide fac o alianță sau un pact ce iese din firesc, analiștii politici folosesc cuvântul „miciurinism”. Un asemenea miciurinism, de pildă, a fost alianța dintre PSD și PNL în USL, dar asta e o altă discuție.

(rubricã difuzatã în 22 martie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

Articole asemănătoare

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

9 minute ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

9 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

9 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

10 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

10 ore ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

10 ore ago