AUDIO / Ce frecăm: ridichii, ridichiile sau ridichile?

 

 

Să știți că formele de plural ale unor substantive dau bătăi de cap tuturor vorbitorilor de limbă română, indiferent de educație. De multe ori, aceste forme de plural nu sunt neapărat în duhul limbii, așa că tot mai sigur este să căutăm în DOOM. Așa cum am spus și ieri, DOOM-ul este norma după care ne luăm. Și nu trec mai departe fără să vă fac o confesiune, apropo de forma „aragazuri”: nu am spus niciodată „aragazuri”, ci „aragaze” fiindcă ultima formă mi se pare firească. Și, ca dovadă, acum este considerată forma corectă. După cum, atunci când vine vorba despre forma de plural de la „chibrit”, ezit puțin, dar mă gândesc imediat la basmul lui Andersen și spun, corect, „chibrituri”. Dar, așa cum spuneam, nu sunt sigur de multe forme. Așa cum mi s-a întâmplat și acum câteva zile când, pe ecranul unei televiziuni comerciale am văzut forme „ridichii”. Nu mai știu care lider politic își făcea campanie printr-o piață din București și ne îndemna să cumpărăm „ridichii” românești. Din nou, cuprins de nesiguranță în fața unei asemenea forme de plural, am deschis DOOM-ul și am răsuflat ușurat: forma nearticulată de plural este „ridichi”, iar forma articulată de plural este „ridichile”.

De unde însă o asemenea formă? Probabil după modelul unor substantive care, la plural, au forma cu un singur „i”: ochi/ochii, unchi/unchii. Numai că limba română are destule exemple în care pluralul formelor articulate e diferit: spunem „niște unghiuri”, dar ne referim la „unghiurile de abordare”. Apropo, consumați ridichi fiindcă proprietățile ridichilor sunt benefice pentru organism! „Ridichilor”, nu „ridichiilor”!

(rubricã difuzatã în 25 aprilie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

8 minute ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

9 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

9 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

10 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

10 ore ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

10 ore ago