AUDIO / Cum ne intitulăm, cu prenume și nume?

 

 

Ador conversațiile din tren. Ele sunt, adesea, nu doar  prilejul unor delicii lingvistice sau de absurd, ci și lecții despre ceea ce înseamnă mecanismele comunicării. Ca să înțelegeți mai bine ce vreau să spun, vă reamintesc cum încep călătorii să vorbească între ei. Primele schimburi de replici, de regulă, sunt „de unde sunteți”, după care încep să se caute cunoștințe comune, subiecte comune. La prima vedere, căutarea cunoștințelor pare puțin absurdă. Dacă, de pildă, colegul de compartiment spune că e din Dej, instinctiv interlocutorul ce dorește conversație va spune că a avut o colegă de facultate din Dej, o rudă sau o cunoștință. Doar, doar apucă un capăt de ață. Fenomenul căutării unor asemenea repere nu e absurd deloc fiindcă oamenii nu pot comunica decât dacă au ceva în comun. Un ceva oricât de mic, de insignifiant.

Acum câteva luni, în cursul unei asemenea tentative de conversație, am tresărit când vecinul meu de banchetă a întrebat-o așa pe o doamnă ce citea absorbită o carte: „Cum se cheamă cartea pe care o citiți?” Sună ciudat o asemenea întrebare fiindcă, știm cu toții, cărțile nu au un nume, ci au un titlu. În duhul limbii române, întrebarea ar fi trebuit să sune așa: „Cum se intitulează cartea pe care o citiți?” Sau, pur și simplu, „Ce carte citiți?”

Asta merge cum mai merge, dar, acum câteva seri, la o emisiune de divertisment, cineva a prezentat-o pe o cunoscută cântăreață de muzică populară despre care a spus „este intitulată și privighetoarea Zarandului”. Ați ghicit, oamenii nu se intitulează într-un anume fel, ci se numesc. Sau, în cazul de mai sus, persoana este supranumită „privighetoarea Zarandului”.

Ca să simțiți mai bine ridicolul de mai sus, pot să vă întreb și eu: Cum vă intitulați, vă rog?

(rubricã difuzatã în 30 august 2017)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Pute?i asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gasește în librării.

Articole asemănătoare

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

6 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

6 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

7 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

7 ore ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

7 ore ago

Proiect pentru un skatepark de 3 milioane de lei în Parcul Central din Timișoara

Studiului de fezabilitate al skateparkului  a fost realizat de o firmă privată în urma consultărilor…

7 ore ago