AUDIO / De pe vremea când tovul și tova erau ștabi, iar etichetele se lipeau și cu pap

 

Ieri, la dezbaterea de la librăria Humanitas dedicată cărții ”Și eu am trăit în comunism”, am vorbit și despre unele cuvinte care au dispărut din vocabularul nostru de fiecare zi. Unele dintre aceste cuvinte au dispărut fiindcă a dispărut contextul politic. Așa de pildă este cuvânt „tovarăș” din formulele de adresare. Oficial, formula de adresare în public era cea cu „tovarășe, tovarășa”, iar formulele „domnule, doamnă” erau evitate. Nu pot spune că erau interzise fiindcă, de fapt, toată lumea vorbea cu „domnule, doamnă”. Atunci când copiii de vârstă preșcolară și școlară spuneau „tovarășa sau tovarășul”, se refereau fie la educatoarea, fie la învățătoarea sau învățătorul lor, fie la profesorul sau la profesoara lor. Însă atunci când ștabii pronunțau cuvintele „tovarășul și tovarășa”, ei se refereau la Nicolae Ceaușescu și la Elena Ceaușescu. De fapt, cuvântul „tovarășul” se pronunța, în realitate, „tuarășu”, iar prescurtarea tov. devenise articulată: tovul și tova. Ei, uite cum, fix acum când am pronunțat cuvântul „ștab”, adică șef, mi-am dat seama că și acest cuvânt a dispărut. De fapt, a fost înlocuit cu „boss”.

Cât privește cuvintele din viața de zi cu zi, închei cu unul de care doar numai cei mai în vârstă își amintesc: pap. Pap înseamnă soluție de lipit folosită în gospodărie, obținută din făină și apă caldă. Interesant lucru, cuvântul „pap” nu are formă articulată, adică nu putem spune nici papul, nici papa. Eu și acum îmi aduc aminte că, în clasele primare, atunci când etichetele nu aveau suficient lipici, mama le lipea pe caiete cu puțin pap.

(rubricã difuzatã în 6 noiembrie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

Articole asemănătoare

Tânără de 17 ani decedată într-un accident rutier în Timiș

Potrivit polițiștilor, un tânăr de 19 ani conducea autoturismul pe DN 59A, dinspre Timișoara spre…

o oră ago

Fluctuațiile de personal, problema firmelor care importă forță de muncă non-UE

Președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, susține că mulți muncitori străini…

3 ore ago

Sute de sancțiuni aplicate de ITM Timiș firmelor din construcții și comerț într-o singură lună

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a derulat, luna trecută, aproape 450 de controale care au…

3 ore ago

Atleta Cristina Bălan, în căutarea calificării la Campionatul European

Atleta Cristina Bălan a ocupat locul al patrulea, în proba de 800 de metri, ieri,…

3 ore ago

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand…

3 ore ago

Vremea la început de săptămână

Astăzi, vremea va fi predominant frumoasă, dar răcoroasă, mai ales în cursul dimineții. Cerul va…

6 ore ago