AUDIO / Din nou, despre aragazuri. Scuze, aragaze!

 

 

În rubrica de ieri, după ce am spus că Dacian Cioloș l-a ironizat degeaba pe Liviu Dragnea pentru, chipurile, forma greșită de plural „aragaze”, ar mai fi trebuit să insist asupra unui lucru: anume că formele corecte la diverse cazuri și la plural sunt date de DOOM, adică de Dicționarul Ortografic Ortoepic și Morfologic al limbii române. Ultima ediție a unui asemenea dicționar înseamnă norma oficială. Da, este adevărat, până în 2010, DOOM-ul ne obliga să scriem și să spunem la plural „aragazuri”, numai că, în ultima ediție, în fața cuvântului „aragaz” apare un semn al exclamării, ceea ce semnalează o noutate: la plural, „aragaze”. Cred că o asemenea formă de plural este una firească. Asta fiindcă nu ne-ar trece prim minte să spune „gazuri”, ci numai și numai „gaze”. De unde forma „aragazuri”? Probabil din grija de a face diferența dintre cuptoarele de gătit pe bază de gaz și gazele folosite în acest scop. Mai mult, în anii de ocupație sovietică, în România au apărut câteva modele de automobile fabricate în URSS ce se numeau GAZ. Se poate că forma de plural să fi fost „gazuri” pentru a nu se confunda cu forma de plural pentru termenul ce denumește starea de gaz.

În fine, aș mai fi vrut să vă spun un lucru despre cuvântul „aragaz”.  Cuvântul „aragaz” este unul ce există doar în limba română fiindcă el denumește nu numai un cuptor ce funcționează cu aragaz ci și un gaz aparte. Unul obținut de o celebră și veche întreprindere de prelucrare a petrolului, fondată la Ploiești în anul 1880: Astra Română. Cu inițialele A și R, puse înainte cuvântului gaz, avem „aragaz”.

(rubricã difuzatã în 24 aprilie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

41 de minute ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

9 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

10 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

10 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

10 ore ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

11 ore ago