După ce, ieri, am vorbit despre tandrul cuvânt „tartinabil”, astăzi m-am decis să fac o încercare de „arheologie” a untului. Nu vă temeți, nu am să sap într-o bucată, adică într-un calup de unt, ci o să mă întorc la originile cuvântului „unt” și o să scot, cum se spune, untul din… unt. Da, se potrivește vorba asta fiindcă „unt” nu înseamnă doar alimentul tartinabil. Dicționarul latin, la cuvântul unctum ne oferă trei sensuri: primul sens este cel de ulei pentru masaj, unguent, pomadă; al doilea sens este cel de ospăț gras, masă îmbelșugată, iar al treilea sens al cuvântului unt este la fel de neașteptat: delicatesă, desert. Sigur, relația apropiată dintre cuvintele „unt” și „untură” este ușor de observat, deși între cele două cuvinte sunt diferențe de… regn: untul este o grăsime ce se obține din plante, iar untura este o grăsime de origine animală.

Dar nu vreau să închei rubrica de azi fără o referire și la alimentul care, în vremea ultimului deceniu al comunismului, nu numai că a fost raționalizat, dar a și fost deposedat de culoarea lui specifică. Așa că o să vă povestesc un episod petrecut la Paris, în primele luni ale anului 1990. Președintele de atunci, Ion Iliescu, a dorit să se întâlnească cu exilul românesc din Franța și, la întâlnirea solemnă organizată de ambasada României, primul care a luat cuvântul a fost fostul disident Paul Barbăneagră. Care a spus așa: „Domnule Iliescu, înainte de începe orice discuție, vreau să vă spun că poate dv. aveți impresia că pe noi ne despart nuanțe. Că untul nostru a fost mai galben decât untul dv. Nu, domnule Iliescu, pe noi nu ne despart nuanțe! Pe noi ne despart cimitire!”

(rubricã difuzatã în 7 martie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

57 de minute ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

2 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

10 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

11 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

12 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

12 ore ago