AUDIO / Micile insule și dulcele diabet

 

 

Istoria medicinei reține numele a doi canadienii – Frederick Banting și Charles Best – care au anunțat, în 11 februarie 1922, descoperirea insulinei. De fapt, anunțul a fost făcut la o lună și trei zile după ce un adolescent de 14 ani a fost salvat din comă diabetică în urma injecției cu insulină. Istoria medicinei îi recunoaște însă și medicului român Nicolae Paulescu meritul de a fi descoperit, în august 1921, în urma experimentelor pe câini, ceea ce el a numit „pancreina”. Paulescu nu a continuat experimentele sale pe oameni, ceea ce medicii canadieni au putut face.

Termenul de „diabet” provine din greaca veche, unde diabainen înseamnă „a trece prin” sau „sifon“. Explicația acestei etimologii constă în simptomatologia bolii: consumul unor cantități mari de lichide, urmat imediat de o eliminare masivă, exact ca și cum lichidele ar străbate sau „ar trece prin” persoana bolnavă de diabet. Termenul ar fi fost utilizat pentru prima dată de un medic grec din secolul I, care, printre altele, ar fi descris, în aceeași perioadă, și intoleranța la gluten.

În 1675, medicul englez Thomas Willis a adăugat la termenul diabetes, preluat din latină, termenul ”mellitus“, adică „dulce ca mierea“. Termenul definește caracteristica urinei persoanelor cu diabet datorată excesului de glucoză, fapt cunoscut încă din perioada antică. De pildă, în India sau China, diabetul se depista prin urmărirea apropierii furnicilor de urina persoanelor afectate.

Nu în ultimul rând, insulina, are o etimologie aparte: insulină, adică „mică insulă”, fiindcă este produsă de așa-numitele „insule ale lui Langerhans” din pancreas.

(rubricã difuzatã în 15 februarie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 (Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Sute de timișoreni l-au primit cu aplauze pe Garry Kasparov

Sute de timișoreni au participat la întâlnirea cu Garry Kasparov, maestru al șahului, considerat un…

13 minute ago

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

4 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

5 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

13 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

14 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

14 ore ago