Am să încep emisiunea mea de azi ex abrupto, adică fără nicio introducere: știți se înseamnă fenomenul coaching? Nu știu dacă ați mai auzit vreodată cuvântul coaching, dar sunt sigur că generația tânără, care se scaldă în limba engleză, înțelege imediat că, atunci când spui coach, spui „antrenor”. Da, coaching-ul e o formă de antrenorat, însă una mult mai complexă. (Fac o paranteză și vă spun că totuși cuvântul complex poate avea grade de comparație.) am închis paranteza.

Și, ca să fiu mai clar, am să citez o frază găsită pe pagina oficială a coaching-ului din România: „Exact așa cum și jucătorii care știu exact ce trebuie să facă pe terenul de joc în fiecare moment au nevoie de un antrenor care să îi ghideze, să îi încurajeze și să îi ajute să își mențină focus-ul”. Sigur, asta cu „focusul” trebuie tradusă în limba română, focus însemnând concentrarea, determinarea. Cu alte cuvinte, cei care fac coaching sunt un fel de antrenori, sfătuitori, experți în diverse domenii: business, adică afaceri, dezvoltare personală, te poți lăsa de fumat cu ajutorul unui expert în coaching, relațiile tale cu ceilalți se pot îmbunătății cu ajutorul coaching-ului, dar, mai ales, life coaching-ul te ajută să îți transformi radical viața.

Mie, pentru că sunt o antologie de suspiciuni, toate astea mi se par cumva cam ciudate. În primul rând, nu îmi imaginez viața că ar fi un motor căruia îi poți regla din mers consumul sau emisiile de fum. Iar în al doilea rând, există lucruri care nu se pot învăța niciodată. Cum ar fi vocea, talentul, umorul, bunătatea, compasiunea. Uite, acum mă gândesc să îmi deschid un salon de ameliorat surâsul.

(rubricã difuzatã în 2 octombrie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

Trimite
Publicat de
Dana Florea
Etichete: Național

Articole asemănătoare

Forum internațional de afaceri cu sute de participanți la Timișoara

Firme din România, Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, discută astăzi și mâine,…

5 ore ago

Timișul pregătește candidatura la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028

Documentația va fi realizată de Caius Ovidiu Merșa, antropolog culinar și expert în artele culinare,…

6 ore ago

Cuiburi artificiale pentru păsări, montate în Parcul Natural Lunca Mureşului

Specialiştii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului au montat 120 de cuiburi artificiale de păsări pentru…

6 ore ago

Rugby | SCM Timişoara, deplasare pe terenul Ştiinţei Baia Mare

Primele trei runde au lăsat urme în lot. Antrenorii Mugur Preda și Valentin Popârlan au…

6 ore ago

Una dintre cele mai frumoase picturi semnate de Nicolae Grigorescu, expusă la Arad

Mai multe opere rare ale pictorului Nicolae Grigorescu vor fi expuse timp de o lună…

6 ore ago

AUDIO | CSC Dumbrăviţa, un ultim meci, două variante pentru menţinerea în Liga 2

Timișenii au nevoie de victorie sau chiar egal pentru a se salva. Timișenii au 26…

6 ore ago