AUDIO / Un loc dispărut: Târgul de Floci

 

 

Știu că, în ciuda avertismentelor și a precauțiilor, numeroși timișeni au ales să petreacă vacanța, concediul pe litoralul românesc. Nu, nu am de gând să îi dojenesc fiindcă aici fiecare își știe ale lui. Așa că doar îi îndemn să fie precauți și să nu ignore măsurile de protecție. Dar îi îndemn și să facă un exercițiu de turism în istoria noastră. Da, fiindcă, în drum spre litoral, dacă vor trece cu mașina peste podul de la Giurgeni-Vadu Oii, ar trebui să știe că, foarte aproape de acest loc a existat un oraș, o cetate mitologică a românilor cu un nume ce poate stârni zâmbete rușinate: Orașul de Floci sau Cetatea de Floci sau Târgul de Floci.

O simplă căutare a cuvântului „floc” în DEX, ne lămurește: Smoc mic de păr, de lână sau de mătase. Dar și păr din regiunea pubiană. Și nu ar trebui să zâmbim fiindcă, în limba latină, flocus însemna și lână proaspăt tăiată. Asta fiindcă localitatea era și un punct de trecere a oilor spre Dobrogea, așa că lâna proaspăt tunsă, floacele, erau depozitate acolo.

Cert este că Orașul de Floci este menționat în documente și se pare că, în secolul al XV-lea, a fost una dintre cele mai populate așezări: peste 20 000 de locuitori. Mai mult, legendele vorbesc — așa cum numai ele știu de misterios — despre un oraș subteran în care era ascuns aurul. Poate că revărsările Dunării și războaiele care au condus la dispariția falnicei așezări au luat cu ele și taina acelor comori. Oricum, cert este că aici s-a născut Mihai Viteazu și că mama lui a fost una dintre cele mai pricepute și, desigur, frumoase negustorese ale timpului ei.

În fine, unii lingviști cred că flocus a dat, în limba română, cuvântul fulg.

(rubricã difuzatã în 30 iulie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gasește în librării.

 

 

(Foto: wikipedia.org)

Articole asemănătoare

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

13 minute ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

38 de minute ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

46 de minute ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

57 de minute ago

Proiect pentru un skatepark de 3 milioane de lei în Parcul Central din Timișoara

Studiului de fezabilitate al skateparkului  a fost realizat de o firmă privată în urma consultărilor…

o oră ago

Protest spontan la Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad

Angajații Agenției pentru Protecția Mediului au oprit lucrul cu publucul acuzând discriminare faţă de colegii…

o oră ago