Apariția internetului și, apoi, a telefonului mobil mai mult sau mai puțin inteligent a adus, între multe alte noutăți din viața noastră, și renașterea genului epistolar. Evident, toată lumea știe că genul epistolar se referă la scrisori, dar mai puțină lume știe că epistola este și un gen literar. Sau chiar filosofic, religios. Da, sub pretextul trimiterii unei scrisori, autori ai Antichității și de după – practic autori din toate timpurile, până recent – au compus în versuri sau în proză diverse epistole, scrisori. Ei, chiar în clipa în care am rostit „scrisori”, sunt convins că mulți dintre dv. s-au și gândit la Scrisorile lui Mihai Eminescu, dintre care cred că Scrisoarea III este cea mai cunoscută publicului larg. (În paranteză fie spus, în prima ediție a poeziilor, scrisorile se chemau Satire.) După cum, sunt sigur și că persoanele obișnuite cu limbajul religiei creștine s-au gândit la faimoasele epistole ale Apostolului Pavel, numite și epistole pauline. Pauline, de la numele Paul, echivalentul lui Pavel.

Nu doar genul literar epistolar interesează critica literară. Corespondența scriitorilor face obiectul istoricilor și criticilor literari, iar în cazul unora dintre scriitori rămâi buimac în fața corespondenței de mii și mii de pagini. De pildă, corespondența dintre Voltaire și o doamnă din înalta societate franceză numără peste 18 000 de scrisori. E ca și cum, timp de aproape 30 de ani, cei doi ar fi scris zi de zi o scrisoare.

Era să uit cel mai frumos sinonim al limbii române pentru scrisoare: „carte”. „Carte” a rămas în limba de fiece zi doar în „carte poștală”, dar sunt convins că generațiile noi nu au văzut niciodată vreo carte poștală.

(rubricã difuzatã în 2 ianuarie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

o oră ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

2 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

3 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

3 ore ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

3 ore ago

Proiect pentru un skatepark de 3 milioane de lei în Parcul Central din Timișoara

Studiului de fezabilitate al skateparkului  a fost realizat de o firmă privată în urma consultărilor…

3 ore ago