În rubrica de astăzi am să spun câteva lucruri despre ghilimele. Înainte însă de a vedea de unde ne vine acest semn de punctuație și cum se folosește el  în anumite contexte, vreau să vă spun că, în opinia mea, semnificația ghilimelelor ar trebui transmisă copiilor încă din primele lecții despre scriere. Știu că, deocamdată, nu sunteți tocmai convinși de propunerea mea, așa că o să spun imediat de ce cred asta. După cum știți, ghilimelele arată că unul sau mai multe cuvinte aparțin altcuiva, deci nu aparțin celui care scrie. Dar copiii nu înțeleg asta fiindcă, încă din primele clase, ei primesc ca teme tot soiul de referate. Pe care, cu un singur copy-paste, și le însușesc fără nicio problemă. Asta fiindcă, mă gândesc eu acum, internetul e perceput ca un bun comun, ca un fel de pizza uriașă din care oricine poate lua orice felie fără nicio problemă.

Asta în vreme ce ghilimelele sunt semnul de punctuație al proprietății, iar nefolosirea lor, în anumite situații, înseamnă furt pur și simplu. Ați înțeles, mă refer acum la lucrările științifice, mai ales la cam multele doctorate din care unele ghilimele au dispărut. Drept pentru care asemenea lucrări devin plagiate.  Am mai vorbit despre asta și nu vreau să insist. Se vorbește însă prea puțin despre plagiatul de presă. El există și mie mi se pare că e dovada unei nesimțiri și mai grave, dacă se poate spune așa, decât plagiatul științific. Probabil fiindcă mii și mii de persoane pot observa asta foarte ușor.

În fine, închei rubrica de astăzi despre ghilimele spunând că, în secolul al XVII-lea a existat un tipograf francez pe nume Guillaume căruia legenda îi atribuie paternitatea numelui. Guillemet este un fel de nume de alint, un hipocoristic, pentru Guillaume.

(rubricã difuzatã în 11 septembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

3 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

4 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

4 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

5 ore ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

5 ore ago

Proiect pentru un skatepark de 3 milioane de lei în Parcul Central din Timișoara

Studiului de fezabilitate al skateparkului  a fost realizat de o firmă privată în urma consultărilor…

5 ore ago