Două cuvinte nedreptățite ale Bisericii

Duminica de la finele săptămânii luminate poartă numele Duminica Tomii. E dedicată Apostolului Toma, cel care a rămas în tradiție cu un atribut nedrept: Necredinciosul. Numele său, Toma, în arameeană (arameică) înseamnă „geamănul”, iar evangheliile îl numesc și Toma Didimul, ceea ce înseamnă exact „geamănul”. E o nedreptate să i se spună „necredinciosul”, fiindcă Apostolul Toma nu a negat dumnezeirea lui Hristos. E adevărat,  el le-a spus apostolilor: „Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”.
Iar Sfântul Chiril al Alexandriei observă că Apostolul Toma nu se îndoiește de faptul că Hristos a înviat, ci de faptul ca Dumnezeu Fiul se mai poate afla, după învierea sa, într-un trup vizibil. Este neîncrezător, sceptic, adică doar cu privire la felul în care Hristos a înviat odată cu trupul său omenesc.

Profit de acest adjectiv neobișnuit pe care Biserica i-l atribuie Apostolului Toma pentru a vă semnala și o altă nedreptate din vocabularul modern: dogmatic. Pentru vorbitorul modern, „dogmatic” înseamnă ceva înțepenit, lipsit de flexibilitate, mecanic, rigid, schematic, simplist, mărginit. În limba greacă, „dogma” înseamnă „credință”, iar dogmatica a fost și este partea cea mai dificilă și mai nuanțată a doctrinei creștine. Un dogmatic, din acest unghi de vedere, este departe de a fi  înțepenit, lipsit de flexibilitate, mecanic, rigid, schematic, simplist, mărginit. Vremurile moderne aduc uneori sensuri contrare vechilor cuvinte.

(rubricã difuzatã în 19 mai 2017)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

2 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

3 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

12 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

12 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

13 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

13 ore ago