Lepidopterele, adică niște creaturi ce au aripi cu solzi

De câteva luni lucrez la un proiect ce mi-a îmbogățit mult cunoștințele despre Banat. În scurt timp, împreună cu editura ArtPress, va fi tipărită o agendă ce va purta titlul de Timișoara, centenar bănățean. Noutatea unei asemenea agende vine din faptul că fiecare zi a anului este însoțită, în subsol, de un text concis despre evenimente și personalități din Banat din toate domeniile. Sigur, în acest proiect sunt implicate, în calitate de consultanți, mai multe persoane. Ei bine, cum spuneam, am aflat mult lucruri despre istoria recentă a Timișoarei și a Banatului, între care și numele celui mai important lepidopterolog al Banatului, pe nume Frederic König, născut în 1910 la Timișoara. Ați observat, evident, am pronunțat destul de greu lepidopterolog și cred că ar fi fost mult mai simplu să spun specialist în lepidoptere. Ce sunt lepidopterele? Sincer să fiu, mi-am mai adus aminte că am învățat asta la biologie, dar tot am verificat în dicționar:  lepidopterele sunt un ordin de insecte ce cuprinde fluturi. Ciudat la acest cuvânt este faptul că, etimologic, el se traduce așa: aripi cu solzi. Da, fiindcă acest cuvânt este format din  elinul lepis, -idos, solz, și pterón, aripă.

Revin la timișoreanul nostru Frederic König și vă mai spun că acest savant, recunoscut în lumea entomologilor din Europa, a terminat studii de specialitate la… 49 de ani. Când a scris o lucrare de licență cu titlu Fauna de lepidoptere din Banat. Că a devenit muzeograf la secția de Științe naturale a Muzeului Banatului  și că, în 1970, Muzeul Banatului a achiziționat fabuloasa lui colecție de fluturi. König, cetățean de onoare al Timișoarei în 1999, a decedat în 2002.

(rubricã difuzatã în 18 iulie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

4 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

5 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

5 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

5 ore ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

6 ore ago

Proiect pentru un skatepark de 3 milioane de lei în Parcul Central din Timișoara

Studiului de fezabilitate al skateparkului  a fost realizat de o firmă privată în urma consultărilor…

6 ore ago