Nu știu dacă vă aduceți că, acum vreo doi ani, am vorbit de la microfonul acestei rubrici despre „cuvântul anului” în lumea anglo-saxonă. În 2016, prestigiosul dicționar Oxford a ales cuvântul „posttruth”,„post-adevăr”, drept cuvântul anului 2016. În 2017, aceeași instituție a ales un cuvânt ce se referă la modificările apărute în societate în urma acțiunii tinerilor, Înainte de a vă spune care e cuvântul anului trecut desemnat, de data asta, de dicționarele Cambridge, vreau să vă spun că aceste cuvinte nu sunt neapărat apărute în anul cu pricina. Unele chiar au apărut cu destul de mulți ani înainte, doar că în anul în care a fost desemnat, el a devenit la modă sau a fost folosit în urma unui anumit context. Căci, așa cum știți, și anumite cuvinte se poartă.

Ei bine, ca să nu prelungesc prea mult suspansul, am să vă spun că „nomofobie” a fost considerat cuvântul anului trecut. Mărturisesc că, dacă l-aș fi auzit așa, pur și simplu, nu aș fi știut la ce se referă. Iar când am aflat că nomofobia denumește o teamă exagerată de a nu rămână fără serviciile unui telefon mobil, am fost încă mai nedumerit. Îmi imaginam că un asemenea cuvânt, mai ales atunci când vine din medicină sau psihologie, trebuie că a fost creat cu ajutorul unor cuvinte eline sau latinești. Dacă „fobie” îmi era clar că înseamnă „spaimă inexplicabilă” față de ceva, nu îmi explicam de unde vine „nomo”. Răspunsul e banal de simplu: de la „no”, adică „nu”, „mo”, prima silabă de la „more”, iar prima silabă de la „phobie”, scris în engleză, este de la „phone”, adică „telefon”.

(rubricã difuzatã în 9 ianuarie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

6 minute ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

o oră ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

10 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

10 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

11 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

11 ore ago