O ediție anastatică și istoria Timișoarei

În urmă cu câteva zile vă spuneam că în 2019, la 100 de ani de când Timișoara s-a alipit României Mari, voi propune bănățenilor o agendă în care fiecare zi a anului consemnează o sărbătorire sau o comemorare a unor personalități care nu mai sunt. Dar și evenimente importante care au marcat viața comunității noastre. Și o să încep chiar astăzi cu evocarea  unei personalități importante pentru memoria Timișoarei. Fac o paranteză și vă spun că „a evoca” înseamnă „a reaminti”, dar și „a învia”, „a rechema”. Spiritiștii, de pildă, evocă sufletele morților.

Așadar, în 26 septembrie 1890, la Țebea, s-a născut Nicolae Ilieșiu, preot, doctor în drept, deputat P.N.Ț., jurnalist. După studii teologale și drept Nicolae Ilieșiu a fost, pentru scurt timp, profesor de istorie la liceul care, din 1919, se numește C.D. Loga. Dacă vorbim despre  activitatea sa gazetărească, ar trebui spus că, după Unire, Nicolae Ilieșiu a fost redactor la „Banatul”, „Voința Banatului”, „Dacia”. Va rămâne în memoria timișorenilor ca autor al cărții Timișoara. Monografie istorică, o lucrare proiectată în mai multe volume din care, din păcate, a apărut doar primul, în 1943. Sigur, a venit ocupația sovietică, iar asemenea lucrări au fost interzise, iar membrii partidelor istorice au fost, în cel mai bun caz, persecutați. Din fericire, în anul 2003, nepotul de frate al lui Nicolae Ilieșiu, scriitorul Petru Ilieșu, a retipărit Timișoara. Monografie istorică într-o ediție anastatică. Ediție anastatică înseamnă ediție ce reproduce întocmai o ediție precedentă.  Nicolae Ilieșiu a murit în 1963, la Timișoara, într-un total anonimat cultural.

(rubricã difuzatã în 26 septembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

29 de minute ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

53 de minute ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

o oră ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

o oră ago

Proiect pentru un skatepark de 3 milioane de lei în Parcul Central din Timișoara

Studiului de fezabilitate al skateparkului  a fost realizat de o firmă privată în urma consultărilor…

o oră ago

Protest spontan la Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad

Angajații Agenției pentru Protecția Mediului au oprit lucrul cu publucul acuzând discriminare faţă de colegii…

o oră ago