O rană încă deschisă: Morga Spitalului Județean Timișoara

Poate că, în rubrica de ieri, când am vorbit despre ziua de 16 decembrie 1989, ar fi trebuit să spun că intervalul 16-21 decembrie 1989 a fost unul în care Timișoara a fost singură. Singură, cu pieptul dezvelit, în fața unui sistem represiv ce nu a ezitat să ucidă, cu sânge rece, oameni nevinovați. Dar și să batjocorească, să pângărească trupurile celor uciși. Așa cum s-a întâmplat în noapte zilei de 18/19 decembrie 1989, când au fost furate 43 de cadavre din Morga Spitalului Județean Timișoara. Iluminatul exterior era întrerupt, iar la poarta dinspre morgă a intrat o izotermă de aproximativ 20 tone care a oprit în fața intrării. La 4,30, după ce morții au fost încărcați de bărbați în civil, toți înarmați, mașina a ieșit cu spatele pe poartă. Operațiunea a purtat numele de cod „Trandafirul” și a fost inițiată din ordinul Elenei Ceaușescu, Nicolae Ceaușescu fiind plecat în Iran. La București, cadavrele au fost arse, iar cenușa a fost aruncată într-un canal.

În jurul identității morților s-au iscat diverse presupuneri fiindcă, atunci, în 1989, opt dintre cele 43 de cadavre erau neidentificate. De-a lungul anilor, au mai fost identificate încă patru. Dar știți care este ironia lingvistică a acestui operațiuni inimaginabile? Faptul că însuși cuvântul „morgă”, la origini, se referă la acțiunea de identificare. Da, în limba franceză veche, exista verbul „morguer” ce însemna, inițial, acțiunea de identificare a prizonierilor înainte ca aceștia să fie aruncați în închisoare. Abia mai târziu, verbul „morguer” a ajuns să însemne examinarea cadavrelor în vederea identificării lor. Dacă ne uităm în DEX, constatăm că morga este definită și ca loc în care sunt depuse cadavrele neidentificate, dar și ca loc al unui spital în care sunt depuse cadavrele pentru a se constata cauza decesului.

(rubricã difuzatã în 18 decembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

3 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

4 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

12 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

13 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

14 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

14 ore ago