Ieri, vă reamintesc, am observat că, până relativ de curând, substantivul „proză” era defectiv de plural, adică nu avea plural, adică era greșit să spunem „prozele lui Slavici”, de pildă.  Iată însă că ultima ediție a DEX-ului și a DOOM-ului nu mai consideră aceasta o greșeală, semn că poezia și proza au devenit egale. Da, au devenit egale fiindcă nimeni nu considera o greșeală să pui la plural cuvântul poezie. Ei bine, reflectând la aceste lucruri, mi-am dat seama că mai sunt încă multe lucruri de spus despre cei care scriu proză. Adică despre prozatori. Și am să încep cu o constatare neașteptată: autorii de proză sunt privilegiați față de poeți. În primul rând, aș remarca faptul că, prin cuvântul „scriitor” se înțelege mai ales prozatorul. Și aș remarca aici că, spre deosebire de cuvântul „poet”, cuvântul „scriitor” nu are un conținut peiorativ, adică disprețuitor, depreciativ. În al doilea rând, cei care scriu proză au privilegiul de a fi identificați prin specia pe care o abordează. Astfel, avem romancieri, nuveliști și, țineți-vă bine, povestași. Da, în DEX, avem și cuvântul „povestaș” ce înseamnă autor de povești. Sunt convins că amatorii de proză, de romane, au tresărit la acest cuvânt fiindcă celebrul scriitor sud-american Mario Vargas Llosa a scris un roman exact cu acest titlu: Povestașul.

Așadar, prozatorii sunt răsfățați cu nume ale speciilor cultivate în timp ce poeților nu li se mai lipesc nume ale tipurilor de poezie cultivată, așa cum se cuvenea altădată. Iar printre acestea,  un cuvânt dispărut din uz: sonetist. Poate fiindcă sonetul este cultivat tot mai puțin.

(rubricã difuzatã în 28 decembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

30 de minute ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

o oră ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

2 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

2 ore ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

2 ore ago

Proiect pentru un skatepark de 3 milioane de lei în Parcul Central din Timișoara

Studiului de fezabilitate al skateparkului  a fost realizat de o firmă privată în urma consultărilor…

2 ore ago