Salată venețiană, adică salată de vinete

Imediat după anul 1989, când românii care au părăsit România, au putut să revină acasă în cu totul alte condiții, îmi amintesc un asemenea episod din casa părinților mei din Jimbolia. Cum știți, în Jimbolia a trăit o numeroasă populație de etnie germană care, mai ales după 1970, a plecat în Germania care cum a putut: unii legal, unii fugind pur și simplu. Iată că granițele se deschid imediat după revoluția din 1989 și numeroși foști jimbolieni revin acasă unde, de data asta, pot să își viziteze foștii prieteni, vecini sau colegi. Una dintre colegele mamei mele îi telefonează și, evident, mama o invită la masă. Dar nu uită să o întrebe ce ar dori să mănânce. La care nemțoaica noastră îi spune: „Orice vrei, dar nu mai vreau sarmale, salată de boeuf și salată de vinete”. Dezamăgire totală: mama era centură neagră fix în aceste simboluri gastronomice naționale. Care au origini neromânești, dar asta e o altă problemă. Pe mine mă interesează etimologia și cel interesant cuvânt este „vinete”. Un substantiv propriu ce ne trimite la fabulosul oraș-republică Veneția. Da, fiindcă la popularele întreceri de care de pe vremea Imperiului Roman, cei mai apreciați erau vizitiii de neam venet. Vestimentația acestora avea o culoare undeva între albastru și verde, fiind numită după numele regiunii, venetă. De-a lungul secolelor, cuvântul latin „venetus” a ajuns, în limba română, „vânăt”. Adică exact culoarea pătlăgelei vinete. Mai simplu spus, culoarea vinetei.

Sigur, nu mai spune nimeni pătlăgele vinete, ci doar vinete. Cu toate că, pe piață, au apărut și vinete albe. Scuzați, pătlăgele albe.

(rubricã difuzatã în 2 august 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

3 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

4 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

4 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

4 ore ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

5 ore ago

Proiect pentru un skatepark de 3 milioane de lei în Parcul Central din Timișoara

Studiului de fezabilitate al skateparkului  a fost realizat de o firmă privată în urma consultărilor…

5 ore ago