În rubrica de ieri, am încercat să așez dimpreună zilele de Bobotează și de Sf. Ion. Sigur, despre Sfântul Ioan Botezătorul ar fi multe de spus, dar astăzi am să insist tot pe ziua de 7 ianuarie fiindcă ieri, 7 ianuarie, presa românească poate ar fi trebuit să semnaleze fix un centenar de la apariția unui hebdomadar românesc, adică săptămânal românesc, la Paris. Da, în 7 ianuarie 1919 la Paris, a apărut gazeta săptămânală „România Mare”, avându-l ca redactor-şef pe Sever Bocu. Nu știu dacă în istoria presei românești acest episod are o importanță foarte mare, dar cred că, pentru noi, bănățenii, are o semnificație aparte. Mai întâi pentru că prezența lui Sever Bocu la Paris a însemnat cea mai insistentă voce pentru alipirea Banatului la România într-un context în care Bucureștiul nu arăta o fermitate prea mare. Dovadă că părți consistente ale Banatului istoric au fost cedate sârbilor și maghiarilor.

În al doilea rând, e important de precizat că, atunci când vine vorba despre numele „România Mare” dat unei publicații, paternitatea îi aparține lui Sever Bocu. Am precizat asta fiindcă publicația cu „România Mare”, înființată în 1990, a intrat în conștiința publică alături de numele lui Corneliu Vadim Tudor, politicianul xenofob care a înființat și un partid cu acest nume. Asta cu atât mai mult cu cât numele gazetei de la Paris îl relua pe cel al unei publicații editate tot de Sever Bocu, la Kiev, în 1917, destinate prizonierilor români. Publicația cu numele „România Mare”, apărută atunci, a fost unul dintre primele mesaje jurnalistice ce militau pentru unirea cu România, iar cele 23 de numere au contribuit la formarea batalioanelor de voluntari români din Ardeal.

(rubricã difuzatã în 8 ianuarie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

2 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

3 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

11 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

12 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

12 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

13 ore ago