Un paseist nu este un fotbalist care dă pase bune, ci un om al trecutului

Nu îmi aduc aminte cu mare plăcere de vremurile de dinainte de 1989. Evident, eram mult mai tânăr, evident, eram mult mai lipsit de experiență, așa că poate credeți că s-ar cuveni să fiu mai emoționat atunci când îmi revin în memorie oameni și întâmplări de atunci. Nu e așa! Chiar deloc. Chiar mă irită tot soiul de fotografii ale Timișoarei ce apar pe paginile de Facebook din anii ceaușismului, fotografii însoțite de oftaturi și nostalgii. Oare chiar nu ne mai amintim ce frig era în locuințe, ce umiliți eram, ce program imbecil primeam de la Televiziunea Română? Probabil că nu. Am făcut această introducere mai puțin amabilă pentru a introduce un cuvânt ce părea dispărut din vocabularul obișnuit: „nostalgic”. Nostalgic al comunismului, nostalgic al trecutului.

Evident, „nostalgic” vine de la „nostalgie”, dar sensurile nu se aseamănă! Nostalgia e o trăire complexă, e un dor bolnav. E, în același timp, o relație cu ceva ce s-a petrecut, dar și cu ceva ce nu a avut niciodată loc. Dicționarele spun că nostalgia e un sentiment de tristețe, de melancolie provocat de dorința de a revedea un loc drag, o persoană apropiată sau de a retrăi un episod din trecut. După cum e și o dorință (plină de regrete) pentru ceva greu de realizat.

Un nostalgic însă, în sens social, politic, e un om retrograd, încremenit în trecutul comunist, nereceptiv la economia de piață, la valorile democrației și, implicit, ale transpareței. Un nostalgic este un om care trăiește într-un trecut, dar și regretă un trecut mai sigur. Fie el un trecut comunist sau de altă natură.  Iar un om ce trăiește în trecut se numește „paseist”, un neologism de origine franceză, unde trecut se spune „passé”.

(rubricã difuzatã în 23 martie 2016)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

3 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

4 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

12 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

13 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

14 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

14 ore ago