Unii subtilizează cu mare subtilitate. Alții, pe față!

După ce, ieri, am terminat de scris rubrica dedicată hoției, mi-am adus aminte că aș fi vrut să vă semnalez o confuzie sinonimică: cea dintre subtilizare și subtilitate. Ați înțeles, subtilizarea se referă la acțiunea de a subtiliza, de a fura, adică, în vreme ce subtilitatea desemnează calitatea de a fi subtil. O persoană subtilă este una care sesizează, pătrunde cele mai mici amănunte, care poate face distincțiile cele mai fine, care vede nuanțe acolo unde omul obișnuit nu sesizează deosebiri. Un text, un fenomen subtil se descoperă numai printr-o cercetare atentă, amănunțită, fiind mai greu de distins, de recunoscut, de sesizat.

Poate că e prea complicat ceea ce vă spun acum, dar aș vrea să vă semnalez că, în doctrinele orientale, printre care și yoga, se întrebuințează sintagma „corp subtil”, ceea ce înseamnă corespondentul nevăzut al corpului nostru fizic. Dar asta e o altă chestiune.

Cuvântul „subtil” este un neologism care ne vine din limba franceză unde este de origine latină; subtilis. Ei bine, s-ar putea să vă mire ce vă spun acum, dar subtil este un neologism de prisos. Da, am spus bine, fiindcă limba română l-a moștenit pe latinescul subtilis în forma „subțire”. Și ne dăm seama că „subtil” și „subțire” sunt sinonime perfecte atunci când spunem despre cineva că este un om subțire, un intelectual subțire. Adică subtil fiindcă, ați ghicit, nu este vorba aici despre talia persoanei.

E adevărat, cuvântul subțire a dezvoltat și sensuri negative în limba română. Spunem, metaforic, despre capacitatea intelectuală a cuiva, despre activitatea sa, despre cărțile pe care le-a scris că e subțire, că sunt subțiri și toată lumea înțelege că nu e ceva de bine. Ați înțeles, în asemenea context, subțire înseamnă „lipsit de consistență”, „fără valoare”.

(rubricã difuzatã în 22 decembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

2 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

4 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

12 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

13 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

13 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

13 ore ago