Deși a trecut, vreau să vă spun că ziua 5 noiembrie este o dată pentru istoria academică a Banatului: în 5 noiembrie 1919, Traian Lalescu scria un minunat apel pentru înființarea unei universități la Timișoara. Primul rector al Școlii Politehnice din Timișoara publica în ziarul „Banatul Românesc” din 5 noiembrie 1919 un patetic apel pentru înființarea unui „institut de cultură superioară” , din care citez:

„Frumoasa şi moderna Timişoară, capitala de provincie cea mai populată a României după Bucureşti, oraşul industrial prin excelenţă, nu posedă nici un institut de cultură superioară. Provincia Banatului, aşa de înaintată pe terenul economic şi social, graţie bogăţiilor naturale şi hărniciei locuitorilor săi, se găseşte astfel, din punct de vedere cultural, într-o situaţie de vădită inferioritate faţă de alte provincii româneşti. Către acest institut de cultură vor converge sforţările tuturor naţionalităţilor din Banat, fiindcă mai presus de orice pe bănăţeni îi leagă între dânşii înţelegerea firească a intereselor lor sociale iar acestea nu pot avea altă temelie decât integritatea provinciei lor.”

Marele învățat român bănățean, originar din Cornea era plecat la București de unde s-a întors acasă pentru a porni Școala Politehnică. O instituție care, acum, se numește Universitatea Politehnică. De unde vine cuvântul „universitate”? De la cuvântul latinesc universitas care înseamnă „asociere, corp, companie”. Iar sensul de instituție de învățământ purta numele de universitas magistrorum et scolarum. Adică „asociere a corpului de profesori și studenți, școlari”. Dar, fiindcă această formulă e prea lungă, a rămas doar cuvântul „universitate”.

(rubricã difuzatã în 7 noimembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

Articole asemănătoare

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

4 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

5 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

5 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

6 ore ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

6 ore ago

Proiect pentru un skatepark de 3 milioane de lei în Parcul Central din Timișoara

Studiului de fezabilitate al skateparkului  a fost realizat de o firmă privată în urma consultărilor…

6 ore ago