”In vitro veritas”, expoziția grupului Avantpost, la Gara de Nord

Artiștii grupului Avantpost, și anume Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, Cosmin Haiaș, 13m10j, Livia Mateiaș, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Petrica Ștefan și Nicolae Velciov, prezintă în spațiul neconvențional al Gării de Nord expoziția intitulată ”In vitro veritas”. Deschiderea are loc în 24 octombrie 2019, la ora 16.00 și va fi curatoriată de Maria Orosan-Telea.

Expoziția ”In vitro veritas” invită la o meditație asupra ambivalenței și a naturii realităților falsificate. Lipsa de echivoc a expresiei in vino veritas este substituită în titlul propus de o construcție sintactică contradictorie. In vitro veritas sugereaza dubla interpretare a noțiunii de adevăr: adevărul- corespondență, ca rezultat al concordanței vizibile cu realitatea obiectivă, sau adevarul- coerență care, deși fabricat în mod artificial, poate primi valoare absolută atâta timp cât nu intră în contradicție cu sistemul căruia îi aparține. Prin urmare, In vitro veritas se referă la adevarul din spatele sticlei transparente, dar și la adevarul “de laborator”.

Proiectând aceasta dualitate asupra contextului mediatic contemporan, dominat de manipulare și strategii, de fake news și hoax-uri, revine mereu intrebarea dacă transparentizarea discursului public este reglementabilă prin norme. Sistemul democratic a abolit cenzura, dar autocenzurarea micro sistemelor mediatice rămâne prezentă. Afirmațiile demonstrabile sau informațiile verificabile pot constitui baza dezbaterii, însă aruncarea în arenă a conceptelor slabe, discutabile sau ambigue este tot o strategie de manipulare. Adevarul devine vizibil atâta timp cât servește unor scopuri precise.

Continutul ideatic al expozitiei se reflecta nu doar în lucrările propuse de artisti, ci și îm infrastructura pe care aceasta se bazeaza, in alegerile legate de asimilarea intocmai a spatiului pe care il populeaza. incdperea de la etajul Garii de Nord beneficiaza de o vitrina a carei vizibilitate oferd prima cheie de lectura pentru conceptul expozitional.

Practica grupului Avantpost de a-si asuma spatiul expozitional cu toate datele existente s-a conturat inca din 2015. Expozitia Conexiunea cu prezentul stabilea un dialog cu specificul arhitectural si cu expozitiile permanente ale Muzeului Revolutiei. Proiectul Universallowed, realizat in podul fostei Fabrici de Baterii, folosea si integra in lucrari obiectele si structurile gasite acolo.

In vitro veritas urmărește același principiu al încorporării asumate a elementelor preexistente, cum ar fi instalația luminoasă realizată de artiștii Neil Musson și Jono Retallick în 2018, devenită componentă decorativă permanentă a încăperii, sau lucrarea de modelism feroviar aflată în proces de finisare.

Expoziția poate fi vizitată până în 22 noiembrie 2019.

Pagina evenimentului.

Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării. 

Articole asemănătoare

Traficul greu este restricționat timp de două zile în Ungaria

Autoritățile de frontieră din Ungaria anunță că, în cele două zile, nu este permisă circulația…

2 ore ago

Vreme instabilă în Banat și Crișana

Vremea va fi închisă, iar cerul va prezenta înnorări temporar accentuate. Pe arii relativ extinse…

3 ore ago

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

9 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

9 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

9 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

11 ore ago