Categorii: Social

Ce este Charlie Hebdo? Istoricul publicației franceze

Potrivit wikipedia, în 1960, Georges „Profesorul Choron” Bernier și François Cavanna a lansat o revistă lunară intitulată Hara-Kiri. Choron a acționat în calitate de director de publicare, iar Cavanna ca editor sale. În cele din urmă Cavanna adunat o echipă care a inclus Roland Topor, Fred, Jean-Marc Reiser, Georges Wolinski, Gebe (fr), și Cabu. După ce un cititor a trimis o scrisoare în care a descris ziarul ca fiind  „prost și urât” („Bête et méchant”), fraza a devenit un slogan oficial pentru revistă.

În anul 1969, echipa Hara-Kiri a decis să extindă revista. Astfel, pe lângă publicația lunară, o ediție a revistei apărea săptămânal.

În 1970, după decesul fostului președinte francez, Charles de Gaulle, la opt zile după un incendiu într-o populară discotecă ce a cauzat decesul a 146 de oameni, publicația Hara-Kiri și-a deschis ediția cu titlul „Bal tragique a Colombey – un mort”, adică „Dans tragic la Colombey (casa lui de Charles de Gaulle) – un mort”. În consecință, publicația a fost interzisă în urma unor demersuri ale autorităților. Reprezentanții ziarului au decis atunci să schimbe numele publicației în „Charlie Hebdo”. Titlul publicaţiei a fst inspirat din numele unui personaj din benzile desenate „Peanuts”, create de Charles M. Schulz, și era, de asemenea, o glumă la adresa lui Charles de Gaulle. În decembre 1981, publicația a fost suspendată.

În 1992, Charlie Hebdo a reînceput să apară cu regularitate, fiind editată de Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, un renumit caricaturist şi jurnalist francez.

Revista satirică a fost implicată în mai multe scandaluri de-a lungul timpului, între care multe pentru publicarea unei caricaturi a profetului Mahomed. Publicaţia a realizat investigaţii privind diferite secte, extrema dreaptă, islamismul, catolicismul. După atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, publicația s-a desolidarizat de anumite curente de extremă stânga.

În trecut, sediul publicației satirice din Paris fost incendiat în noiembrie 2011.

Sursa foto: cnn.com

Incendiul a fost provocat în ziua în care ziarul a publicat un număr special în care publicaţia a fost redenumită „Charia hebdo”, făcând aluzie la legea islamică Şaria.

În anul 2012, la cateva zile dupa mai multe atacuri la ambasade SUA din Orientul Mijlociu, ziarul a publicat o serie de caricaturi cu trimitere la profetul Muhammed.

Articole asemănătoare

Omagiu vibrant pentru Juergen Klopp la ultimul său meci la Liverpool

Juergen Klopp și-a condus elevii pentru ultima dată în acest mandat și a câştigat cu…

60 de minute ago

Dialog cu Ioan Holender, la Opera Națională Română din Timișoara

Creația în bronz a sculptorului Péter Jecza, realizată cu ani în urmă, îl înfățișează pe…

2 ore ago

Grupurile de Acțiune Locală din Timiș instruiesc societatea civilă și ONG-urile pentru a scrie proiecte europene

2 milioane de euro este suma pe care Grupurile de Acțiune Locală Timișoara și Colinele…

5 ore ago

Badmintonul timișorean, aproape de Cupa României

Componenții CSU Universitatea de Vest au terminat în urma câștigătoarei CSC Berceni, o echipă, care…

5 ore ago

Controale la transportatorii transfrontalieri pe autostrada Timișoara-Arad

Angajatorii care desfășoară activități de transport rutier în spatiul Comunității Europene și lucrătorii transfontalieri, au…

5 ore ago

Vreme ploioasă la început de săptămână

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă. Cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate mai…

9 ore ago