Învăţământ

O elevă din Timișoara, în echipa României la o competiție internațională de gastronomie din Franța

Cei mai buni 12 elevi s-au întrecut la Timișoara, pentru a participa în toamnă, la Lyon, la ”Worldskills Gastronomie Sustenabilă”.

Tema concursului de gastronomie din Timișoara a fost “sustenabilitatea”, iar liceenii s-au concentrat pe cât mai puține pierderi de materie primă.

Alexia este din Timișoara și a concurat pentru o uniformă de bucătar la competiția din Franța.

Este foarte importantă, deoarece fiecare legumă, fiecare carne, fiecare parte are rolul ei. De exemplu, la cartofi, majoritatea aruncă cojile de la cartofi când pot ieși chipsuri extraordinare din cozile de cartofi. Și e foarte important, pentru că ajută inclusiv la poluare, inclusiv la irosire. De mică am învățat că nu e bine să arunc mâncarea, pentru că până la urmă, dacă ne gândim, alții nu au ce mânca și noi facem risipă”, spune Alexia Coroian.

Toți concurenții sunt de acord că e important să folosim ingredientele astfel încât risipa să fie minimă, iar juriul să le dea punctaj cât mai mare.

 

În primul rând, este unul din aspecte la care cel mai probabil domnii bucătari se uită șefii și aruncarea acestora poate avea un impact negativ asupra preparatelor finale. Trebuie cât mai multă imaginație și în același timp și nebunie pentru a le implementa în farfurile pe care le terminăm. Cred că în orice preparat pe care îl facem și zilnic este spre binele nostru să să facem asta”, spune unul dintre participanții la concurs.

Sustenabilitate în era consumerismului

12 dintre cei mai buni tineri din România s-au în trecut pentru competiția internațională Worldskills, de la Lyon, în Franța.

Florin Chiș, alături de șefi de renume din România, i-a supravegheat pe tineri în tot procesul realizării preparatelor.

Dacă vorbim despre cu ce poate să rămână, sunt foarte multe lucruri, dar noi ne dorim de la ei să-i învățăm să utilizeze produse locale, să utilizeze produse provenite din surse sustenabile și să utilizeze materia primă cap-coadă cu tot ce se poate rupe de pe el, inclusiv a merge materia primă nefolositoare sau necomestibilă la compost. Deci este gândită toată treaba ca noi să urmărim ce fac elevii de la început până la capăt”, spune Florin Chiș.

Școlile participante au integrat abia anul acesta noul concept de gastronomie sustenabilă în curicula tinerilor care se pregătesc pentru industria ospitalității.

Profesoara Minodora Giuchici de la Colegiul Tehnic “Emanuel Ungureanu” din Timișoara spune că a fost un efort cu rezultate vizibile și importante.

Este foarte important pentru că generațiile pe care le pregătim noi s-au născut și au crescut într-o perioadă în care consumerismul este prezent peste tot. Trebuie să implementăm aceste obiceiuri pe care poate bunicii noștri le aveau în viața de zi cu zi, s-au pierdut de-a lungul generațiilor și tocmai acest lucru aduce gastronomia sustenabilă. Îi învață pe copii ce înseamnă reducerea risipei, ce înseamnă să folosești resursele inteligent și să obții din ele calitate”, spune Minodora Giuchici.

Tinerii au avut de preparat un antreu cald sau rece la alegere, un fel principal și un desert. Cei mai buni trei candidați vor merge în toamnă, la Lyon, la competiția internațională WorldSkills.

Reporter: Ioana Sapianu

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

3 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

5 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

5 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

5 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

6 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

10 ore ago