Categorii: Social

REPORTAJ / Timișul, unul dintre cele mai dezvoltate județe ale țării are oameni care trăiesc în sărăcie cruntă: N-am nimic, am 5 bani în buzunar!

Guvernul României lucrează la punerea în aplicare a unei strategii pentru combaterea sărăciei, în special în mediul rural. Premierul Dacian Ciolos declara, recent, că „avem în România foarte mulţi oameni supuşi riscului sărăciei”.  Timișul, deși un județ bogat, are și el săracii lui. Nădrag, Tomeşti şi Pietroasa sunt câteva dintre localităţile sărace, ale bogatului județ Timiș. Şi lista poate continua cu Sudriaş, unde sunt oameni care nu au ce să pună pe masă. De medicamente nici nu poate fi vorba, spun oamenii.

Sunt o singură persoană, dar mie îmi trebuie lemne care costă 2.000 de lei pe an. Unde pui curentul… Tragem și noi, mâncăm un langoș. Nu mai mâncăm carne, mâncăm oase din alea cu 2 lei. Și asta e. Sunt care nu au ce să mănânce, să pună o bucată de pâine la copii pe masă. Foarte tragic. Am ajuns în 2016, e groaznic.

N-am nimic, n-am 5 bani în buzunar.

Nu toţi timișenii trăiesc în sărăcie. După ani de muncă, pe câmpurile din zonă, un fost tractorist spune are tot ce-i trebuie.

Eu tractorist am îmbătrânit, am ieșit la pensie, m-a ajutat Dumnezeu. Am fetele cu apartamente în Lugoj.

În Sudriaş, a fost implementat un proiect anti-sărăcie, cu fonduri europene. Grupul ţintă a fost format de persoane de etnie romă şi persoane defavorizate. Oamenii salută astfel de iniţiative însă sunt şi sceptici.

Unul dintre cele mai dezvoltate județe ale țării, Timișul se poate lăuda cu un număr redus de săraci comparativ cu alte județe. Cel puţin aşa reiese din datele autorităţilor.

Directorul executiv al  Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș, Diana Cojoleanca, spune că zonele defavorizate, conform datelor de la APIA, sunt Nădrag, Tomești, Pietroasa, dar și zonele rurale în care veniturile populației sunt foarte scăzute și nu există locuri de muncă.

În România, sunt aproximativ 4,8 milioane de sărăci, arată datele Ministerului Muncii. Până în 2020, numărul ar trebui să scadă cu 400.000.

Ascultați reportajul realizat de Daniel Dancea:

Articole asemănătoare

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

o oră ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

5 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

6 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

9 ore ago

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

11 ore ago

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

16 ore ago