Ascultă Radio Timișoara Live

Rețeta perfectă de mici, dezvăluită de celebrul bucătar bănățean Uica Mihai

Ziua mondială a muncii, 1 Mai, a fost un eveniment confiscat pe vremuri de autoritățile comuniste și transformat într-o sărbătoare “roșie”. Cei mai vârstnici își amintesc de nesfârșitele defilări cu steaguri, pancarte și discursuri demagogice cu pretenții mobilizatoare. Chiar și așa, 1 Mai avea farmecul său pentru că era momentul în care aveai ocazia să bei o bere cu prietenii și să guști puțină carne. Micul a fost adoptat repede de toate naționalitățile din Banatul multiethnic își amintește celebrul bucătar Uica Mihai.

Rețeta perfectă de mici, dezvăluită de celebrul bucătar bănățean Uica Mihai

Articol de Radio Timișoara, 1 mai 2018, 10:29

“Îmi aduc aminte cu extraordinară plăcere cum sărbătoream noi 1 Mai, dimpreună, români, nemți, unguri, sârbi, punând laolaltă bucatele tradiționale. Era extraordinar de frumos, fiecare cânta pe limba lui, iar masa era îmbelșugată, nu lipsea nimic de pe ea, dar întotdeauna vedeta a fost micul românesc pe care toate minoritățile l-au acceptat, ba chiar și l-au însușit”, povestește Uica Mihai.

Mergem mai departe pe firul poveștii împreună cu Uica Mihai și profităm de tolba lui bogată cu amintiri pentru a-l provoca la bucătărie.

“Cumpărați de la orice magazin un kilogram de carne tocată de pui și un kilogram de pulpă de porc cu 10 – 15% grăsime, tocați carnea de porc de două ori prin mașina cu sită numărul 8, amenstecați-o cu carnea de pui, peste această carne presărați sare grunjoasă să fie cam două lingurițe rase, o linguriță de piper, un sfert de linguriță de cimbru, amestecați bine carnea până simțiți că masa este omogenă, dați-o la rece în frigider pentru 4 – 5 ore. Între timp, fierbeți din oase pe care le aveți la îndemână – fie de porc fie de vită fie de pasăre – o supă concentrată, densă, pe care să o strecurați și când e răcită, la cele două kilograme de carne turnați 150 de mililitri din această zeamă de oase. Frământați din nou maiaua pentru mititei. Urmează să adăugați cea mai importantă mirodenie care dă gustul inconfundabil și esențial, e vorba de chimionul turcersc sau chimionul stelat – așa se mai numește – să fie cât iei de două ori între buricele degetelor, frământați încă o dată mititeii, dați-i la rece răbdători peste noapte, iar a doua zi formați acei cârnăciori fără piele, ungeți mititeii cu ulei și dați-i pradă grătarului cu jăratic foarte bine încins peste care presărați cimbru uscat cu curpen de viță dacă aveți la îndemână. Astfel fumul va fi aromat”, spune Uica Mihai.

Pentru o zi de 1 Mai reușită este nevoie, așadar, de soare, mici, bere și obligatoriu de prieteni.

Ascultați-l pe Uica Mihai în reportajul realizat de Remus Nistoran:

Laleaua pestriță, una dintre cele mai rare specii, a înflorit în Banat
Fapt divers joi, 21 martie 2024, 09:31

Laleaua pestriță, una dintre cele mai rare specii, a înflorit în Banat

Lalele pestrițe înfloresc la finalul lunii martie, iar durata de viață a plantei este de aproximativ o săptămână. Laleaua pestriță,...

Laleaua pestriță, una dintre cele mai rare specii, a înflorit în Banat
Probleme la Facebook și Instagram
Fapt divers marți, 5 martie 2024, 18:12

Probleme la Facebook și Instagram

Rețelele de socializare Facebook și Instagram au căzut, în această după-amiază. În jurul orei 17.00, ora României, au fost raportate...

Probleme la Facebook și Instagram
3 martie: Ziua mondială a scriitorilor
Fapt divers duminică, 3 martie 2024, 13:38

3 martie: Ziua mondială a scriitorilor

Ziua mondială a scriitorilor celebrează rolul important pe care îl deţine literatura ca element de dezvoltare a societăţii umane, prin...

3 martie: Ziua mondială a scriitorilor
2 martie, Ziua vechiturilor
Fapt divers sâmbătă, 2 martie 2024, 09:00

2 martie, Ziua vechiturilor

Obiectele care se adună prin casă și care nu mai sunt folosite au o zi special dedicată lor. Ziua vechiturilor sau #OldStuffDay a fost inventată...

2 martie, Ziua vechiturilor
Fapt divers sâmbătă, 2 martie 2024, 08:49

Un șnur de mărțișor de 100 de kilometri este încă în lucru la Muzeul Satului Bănățean

Un șnur de mărțișor gigantic, care să acopere o parte a Banatului istoric, este încă în lucru. Etnologul Maria Mândroane spune că...

Un șnur de mărțișor de 100 de kilometri este încă în lucru la Muzeul Satului Bănățean
Fapt divers vineri, 1 martie 2024, 09:02

Imagini de primăvară din parcul Domeniului Regal Săvârșin

Imagini spectaculoase care înfățișează natura de primăvară în parcul Domeniului Regal de la Săvârșin sunt cadoul de Mărțișor al Casei...

Imagini de primăvară din parcul Domeniului Regal Săvârșin
Fapt divers vineri, 1 martie 2024, 08:44

1 martie, Ziua Mărţişorului

Pe 1 martie se celebrează Mărțișorul și, odată cu el, sosirea primăverii. Tradiția spune că mărțișorul cu firul său alb cu roșu apără...

1 martie, Ziua Mărţişorului
Fapt divers marți, 27 februarie 2024, 17:13

Praful de ceramică, vedeta târgului de mărţişoare din Deva

Mărțișoarele realizate manual din praf de ceramică sunt cele mai căutate la târgul deschis până în 8 martie în fața Casei de cultură din...

Praful de ceramică, vedeta târgului de mărţişoare din Deva