Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Rețeta perfectă de mici, dezvăluită de celebrul bucătar bănățean Uica Mihai

Ziua mondială a muncii, 1 Mai, a fost un eveniment confiscat pe vremuri de autoritățile comuniste și transformat într-o sărbătoare “roșie”. Cei mai vârstnici își amintesc de nesfârșitele defilări cu steaguri, pancarte și discursuri demagogice cu pretenții mobilizatoare. Chiar și așa, 1 Mai avea farmecul său pentru că era momentul în care aveai ocazia să bei o bere cu prietenii și să guști puțină carne. Micul a fost adoptat repede de toate naționalitățile din Banatul multiethnic își amintește celebrul bucătar Uica Mihai.

Rețeta perfectă de mici, dezvăluită de celebrul bucătar bănățean Uica Mihai

Articol de Radio Timișoara, 1 mai 2018, 10:29

“Îmi aduc aminte cu extraordinară plăcere cum sărbătoream noi 1 Mai, dimpreună, români, nemți, unguri, sârbi, punând laolaltă bucatele tradiționale. Era extraordinar de frumos, fiecare cânta pe limba lui, iar masa era îmbelșugată, nu lipsea nimic de pe ea, dar întotdeauna vedeta a fost micul românesc pe care toate minoritățile l-au acceptat, ba chiar și l-au însușit”, povestește Uica Mihai.

Mergem mai departe pe firul poveștii împreună cu Uica Mihai și profităm de tolba lui bogată cu amintiri pentru a-l provoca la bucătărie.

“Cumpărați de la orice magazin un kilogram de carne tocată de pui și un kilogram de pulpă de porc cu 10 – 15% grăsime, tocați carnea de porc de două ori prin mașina cu sită numărul 8, amenstecați-o cu carnea de pui, peste această carne presărați sare grunjoasă să fie cam două lingurițe rase, o linguriță de piper, un sfert de linguriță de cimbru, amestecați bine carnea până simțiți că masa este omogenă, dați-o la rece în frigider pentru 4 – 5 ore. Între timp, fierbeți din oase pe care le aveți la îndemână – fie de porc fie de vită fie de pasăre – o supă concentrată, densă, pe care să o strecurați și când e răcită, la cele două kilograme de carne turnați 150 de mililitri din această zeamă de oase. Frământați din nou maiaua pentru mititei. Urmează să adăugați cea mai importantă mirodenie care dă gustul inconfundabil și esențial, e vorba de chimionul turcersc sau chimionul stelat – așa se mai numește – să fie cât iei de două ori între buricele degetelor, frământați încă o dată mititeii, dați-i la rece răbdători peste noapte, iar a doua zi formați acei cârnăciori fără piele, ungeți mititeii cu ulei și dați-i pradă grătarului cu jăratic foarte bine încins peste care presărați cimbru uscat cu curpen de viță dacă aveți la îndemână. Astfel fumul va fi aromat”, spune Uica Mihai.

Pentru o zi de 1 Mai reușită este nevoie, așadar, de soare, mici, bere și obligatoriu de prieteni.

Ascultați-l pe Uica Mihai în reportajul realizat de Remus Nistoran:

Expoziția „Din ruină în lumină” la Conacul Mocioni din Foeni. Un eveniment dedicat Zilei Județului Timiș
Fapt divers vineri, 25 iulie 2025, 09:53

Expoziția „Din ruină în lumină” la Conacul Mocioni din Foeni. Un eveniment dedicat Zilei Județului Timiș

Conacul Mocioni din Foeni găzduiește expoziția „Din ruină în lumină”, un eveniment special de Ziua Județului Timiș. Astăzi, de la ora...

Expoziția „Din ruină în lumină” la Conacul Mocioni din Foeni. Un eveniment dedicat Zilei Județului Timiș
„Global Village” aduce tradiții din toată lumea la Timișoara
Fapt divers vineri, 25 iulie 2025, 09:20

„Global Village” aduce tradiții din toată lumea la Timișoara

Voluntari internaționali din peste zece țări vor aduce cultura, tradițiile și bucătăria țărilor de origine în centrul Timișoarei, în...

„Global Village” aduce tradiții din toată lumea la Timișoara
Parcul Regal Săvârşin, închis până în septembrie, din cauza furtunilor recente
Fapt divers miercuri, 23 iulie 2025, 12:50

Parcul Regal Săvârşin, închis până în septembrie, din cauza furtunilor recente

Parcul Regal din Săvârşin nu va putea fi vizitat până în 6 septembrie, pentru că furtunile și ploile torențiale recente au provocat...

Parcul Regal Săvârşin, închis până în septembrie, din cauza furtunilor recente
Parada vehiculelor istorice revine la Lugoj
Fapt divers miercuri, 23 iulie 2025, 09:35

Parada vehiculelor istorice revine la Lugoj

Căldura verii nu diminuează entuziasmul pasionaților de vehicule istorice. Piața Victoriei din Lugoj devine, pe 9 august, locul de întâlnire...

Parada vehiculelor istorice revine la Lugoj
Fapt divers marți, 22 iulie 2025, 15:25

Women in Music România ajunge pentru prima dată la Ziua Timișoarei

Timișoara găzduiește pentru prima dată evenimentul Women in Music România, o inițiativă care promovează vocile feminine din industria...

Women in Music România ajunge pentru prima dată la Ziua Timișoarei
Fapt divers marți, 22 iulie 2025, 11:57

Motovloggerul timișorean care a cucerit internetul: Povestea din spatele brandului și mesajele cu impact social

Un tânăr din Timișoara transmite zilnic, prin conținutul pe care îl produce pentru social media. “Unu Dintm” este pseudonimul...

Motovloggerul timișorean care a cucerit internetul: Povestea din spatele brandului și mesajele cu impact social
Fapt divers marți, 22 iulie 2025, 11:35

Tururi ghidate gratuite pentru turiştii care merg la Parada Clătitelor de la Moneasa

Turiştii care vor fi prezenţi în weekend la Parada Clătitelor din staţiunea Moneasa vor putea beneficia de tururi ghidate gratuite, care vor...

Tururi ghidate gratuite pentru turiştii care merg la Parada Clătitelor de la Moneasa
Fapt divers marți, 15 iulie 2025, 11:22

Începe festivalul de reconstituire istorică “DacFest – Sub semnul lupului”

Aproximativ 350 de reenactori din opt ţări ale lumii, inclusiv România, au confirmat prezența la festivalul de reconstituire istorică “DacFest...

Începe festivalul de reconstituire istorică “DacFest – Sub semnul lupului”