Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Rețeta perfectă de mici, dezvăluită de celebrul bucătar bănățean Uica Mihai

Ziua mondială a muncii, 1 Mai, a fost un eveniment confiscat pe vremuri de autoritățile comuniste și transformat într-o sărbătoare “roșie”. Cei mai vârstnici își amintesc de nesfârșitele defilări cu steaguri, pancarte și discursuri demagogice cu pretenții mobilizatoare. Chiar și așa, 1 Mai avea farmecul său pentru că era momentul în care aveai ocazia să bei o bere cu prietenii și să guști puțină carne. Micul a fost adoptat repede de toate naționalitățile din Banatul multiethnic își amintește celebrul bucătar Uica Mihai.

Rețeta perfectă de mici, dezvăluită de celebrul bucătar bănățean Uica Mihai

Articol de Radio Timișoara, 1 mai 2018, 10:29

“Îmi aduc aminte cu extraordinară plăcere cum sărbătoream noi 1 Mai, dimpreună, români, nemți, unguri, sârbi, punând laolaltă bucatele tradiționale. Era extraordinar de frumos, fiecare cânta pe limba lui, iar masa era îmbelșugată, nu lipsea nimic de pe ea, dar întotdeauna vedeta a fost micul românesc pe care toate minoritățile l-au acceptat, ba chiar și l-au însușit”, povestește Uica Mihai.

Mergem mai departe pe firul poveștii împreună cu Uica Mihai și profităm de tolba lui bogată cu amintiri pentru a-l provoca la bucătărie.

“Cumpărați de la orice magazin un kilogram de carne tocată de pui și un kilogram de pulpă de porc cu 10 – 15% grăsime, tocați carnea de porc de două ori prin mașina cu sită numărul 8, amenstecați-o cu carnea de pui, peste această carne presărați sare grunjoasă să fie cam două lingurițe rase, o linguriță de piper, un sfert de linguriță de cimbru, amestecați bine carnea până simțiți că masa este omogenă, dați-o la rece în frigider pentru 4 – 5 ore. Între timp, fierbeți din oase pe care le aveți la îndemână – fie de porc fie de vită fie de pasăre – o supă concentrată, densă, pe care să o strecurați și când e răcită, la cele două kilograme de carne turnați 150 de mililitri din această zeamă de oase. Frământați din nou maiaua pentru mititei. Urmează să adăugați cea mai importantă mirodenie care dă gustul inconfundabil și esențial, e vorba de chimionul turcersc sau chimionul stelat – așa se mai numește – să fie cât iei de două ori între buricele degetelor, frământați încă o dată mititeii, dați-i la rece răbdători peste noapte, iar a doua zi formați acei cârnăciori fără piele, ungeți mititeii cu ulei și dați-i pradă grătarului cu jăratic foarte bine încins peste care presărați cimbru uscat cu curpen de viță dacă aveți la îndemână. Astfel fumul va fi aromat”, spune Uica Mihai.

Pentru o zi de 1 Mai reușită este nevoie, așadar, de soare, mici, bere și obligatoriu de prieteni.

Ascultați-l pe Uica Mihai în reportajul realizat de Remus Nistoran:

Retroparada Primăverii revine la Timișoara. Peste 100 de mașini de epocă, expuse în Piața Unirii
Fapt divers joi, 24 aprilie 2025, 07:48

Retroparada Primăverii revine la Timișoara. Peste 100 de mașini de epocă, expuse în Piața Unirii

Peste 100 de automobile de epocă vor fi expuse sâmbătă în Piața Unirii din Timișoara. Retroparada Primăverii aduce la Timișoara vehicule...

Retroparada Primăverii revine la Timișoara. Peste 100 de mașini de epocă, expuse în Piața Unirii
Concurs Gastronomic Internațional la Otelec, cu vaporașe din Timișoara
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 19:10

Concurs Gastronomic Internațional la Otelec, cu vaporașe din Timișoara

O nouă ediție a Concursului Gastronomic Internațional are loc sâmbătă în comuna timișeană Otelec. Timișorenii pot ajunge cu bicicletele sau...

Concurs Gastronomic Internațional la Otelec, cu vaporașe din Timișoara
Festivalul “Suflet de România” revine pe Domeniul Regal Săvârșin. Concerte cu Zdob și Zdub, Irina Rimes & Surorile Oșoianu
Fapt divers marți, 22 aprilie 2025, 07:10

Festivalul “Suflet de România” revine pe Domeniul Regal Săvârșin. Concerte cu Zdob și Zdub, Irina Rimes & Surorile Oșoianu

Domeniul Regal de la Săvârșin găzduiește o nouă ediție a festivalului “Suflet de România”. Pe lângă meșteșugari, producători și...

Festivalul “Suflet de România” revine pe Domeniul Regal Săvârșin. Concerte cu Zdob și Zdub, Irina Rimes & Surorile Oșoianu
Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 10:52

Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată

Învierea lui Hristos aduce cu sine o simbolistică deosebită în credința colectivă din satul arhaic românesc. Oamenii au asociat învierea lui...

Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 10:09

Majestatea Sa Margareta semnează o nouă carte de bucate regale

Noua carte de bucate regale „Patru castele în patru anotimpuri”, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, a apărut deja în...

Majestatea Sa Margareta semnează o nouă carte de bucate regale
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 06:45

Tradiții de Paști în Țara Zarandului

Sărbătoarea Paștelui marchează o perioadă de liniște pentru oierii din Țara Zarandului. Oamenii se retrag pe la casele lor, iar gospodinele au...

Tradiții de Paști în Țara Zarandului
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 13:54

Direcția 5, în Bastionul Theresia. Opera în aer liber, concerte cu Holograf și Damian Drăghici la Târgul de Paști

Consiliul Județean Timiș a dat startul sezonului de evenimente culturale în aer liber în Bastionul Theresia. În fiecare weekend, pe scena din...

Direcția 5, în Bastionul Theresia. Opera în aer liber, concerte cu Holograf și Damian Drăghici la Târgul de Paști
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 11:53

Vânătoarea de ouă roșii de la Basilica Papală Maria Radna

Cel mai așteptat moment de către copiii care merg la Basilica Papală Maria Radna este vânătoarea de ouă de Paști, care se desfășoară...

Vânătoarea de ouă roșii de la Basilica Papală Maria Radna