Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Rețeta perfectă de mici, dezvăluită de celebrul bucătar bănățean Uica Mihai

Ziua mondială a muncii, 1 Mai, a fost un eveniment confiscat pe vremuri de autoritățile comuniste și transformat într-o sărbătoare “roșie”. Cei mai vârstnici își amintesc de nesfârșitele defilări cu steaguri, pancarte și discursuri demagogice cu pretenții mobilizatoare. Chiar și așa, 1 Mai avea farmecul său pentru că era momentul în care aveai ocazia să bei o bere cu prietenii și să guști puțină carne. Micul a fost adoptat repede de toate naționalitățile din Banatul multiethnic își amintește celebrul bucătar Uica Mihai.

Rețeta perfectă de mici, dezvăluită de celebrul bucătar bănățean Uica Mihai

Articol de Radio Timișoara, 1 mai 2018, 10:29

“Îmi aduc aminte cu extraordinară plăcere cum sărbătoream noi 1 Mai, dimpreună, români, nemți, unguri, sârbi, punând laolaltă bucatele tradiționale. Era extraordinar de frumos, fiecare cânta pe limba lui, iar masa era îmbelșugată, nu lipsea nimic de pe ea, dar întotdeauna vedeta a fost micul românesc pe care toate minoritățile l-au acceptat, ba chiar și l-au însușit”, povestește Uica Mihai.

Mergem mai departe pe firul poveștii împreună cu Uica Mihai și profităm de tolba lui bogată cu amintiri pentru a-l provoca la bucătărie.

“Cumpărați de la orice magazin un kilogram de carne tocată de pui și un kilogram de pulpă de porc cu 10 – 15% grăsime, tocați carnea de porc de două ori prin mașina cu sită numărul 8, amenstecați-o cu carnea de pui, peste această carne presărați sare grunjoasă să fie cam două lingurițe rase, o linguriță de piper, un sfert de linguriță de cimbru, amestecați bine carnea până simțiți că masa este omogenă, dați-o la rece în frigider pentru 4 – 5 ore. Între timp, fierbeți din oase pe care le aveți la îndemână – fie de porc fie de vită fie de pasăre – o supă concentrată, densă, pe care să o strecurați și când e răcită, la cele două kilograme de carne turnați 150 de mililitri din această zeamă de oase. Frământați din nou maiaua pentru mititei. Urmează să adăugați cea mai importantă mirodenie care dă gustul inconfundabil și esențial, e vorba de chimionul turcersc sau chimionul stelat – așa se mai numește – să fie cât iei de două ori între buricele degetelor, frământați încă o dată mititeii, dați-i la rece răbdători peste noapte, iar a doua zi formați acei cârnăciori fără piele, ungeți mititeii cu ulei și dați-i pradă grătarului cu jăratic foarte bine încins peste care presărați cimbru uscat cu curpen de viță dacă aveți la îndemână. Astfel fumul va fi aromat”, spune Uica Mihai.

Pentru o zi de 1 Mai reușită este nevoie, așadar, de soare, mici, bere și obligatoriu de prieteni.

Ascultați-l pe Uica Mihai în reportajul realizat de Remus Nistoran:

„Color the Village”: 30 de case renovate în Grădinari, în doar 3 zile
Fapt divers luni, 9 iunie 2025, 15:53

„Color the Village”: 30 de case renovate în Grădinari, în doar 3 zile

Timp de trei zile, satul Grădinari a fost transformat într-un adevărat șantier de renovare și culoare. Evenimentul „Color the Village” a...

„Color the Village”: 30 de case renovate în Grădinari, în doar 3 zile
Horia Colibășanu a ajuns în Pakistan, după un start ratat al expediției spre Nanga Parbat
Fapt divers duminică, 8 iunie 2025, 16:05

Horia Colibășanu a ajuns în Pakistan, după un start ratat al expediției spre Nanga Parbat

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a reușit să ajungă în Pakistan de unde pornește în expediţia spre cucerirea vârfului Nanga Parbat....

Horia Colibășanu a ajuns în Pakistan, după un start ratat al expediției spre Nanga Parbat
Horia Colibășanu a pierdut avionul spre București, primul pas în expediția spre Nanga Parbat. Explicația Tarom
Fapt divers sâmbătă, 7 iunie 2025, 16:12

Horia Colibășanu a pierdut avionul spre București, primul pas în expediția spre Nanga Parbat. Explicația Tarom

Alpinistul Horia Colibăşanu a pornit în expediţia spre cucerirea vârfului Nanga Parbat însă a ratat plecarea cu avionul spre Bucureşti de pe...

Horia Colibășanu a pierdut avionul spre București, primul pas în expediția spre Nanga Parbat. Explicația Tarom
„Super Eroii Sănătății” – Ziua Copilului devine lecție de sănătate la Timișoara
Fapt divers duminică, 1 iunie 2025, 09:16

„Super Eroii Sănătății” – Ziua Copilului devine lecție de sănătate la Timișoara

Ziua Copilului devine o oportunitate de educație pentru viitoarele generații din Timișoara. Între orele 10.00 și 15.00, în Parcul Copiilor,are...

„Super Eroii Sănătății” – Ziua Copilului devine lecție de sănătate la Timișoara
Fapt divers sâmbătă, 31 mai 2025, 12:06

S-a deschis Ștrandul Neptun din Arad

Sezonul estival începe oficial de astăzi la Ștrandul Neptun din Arad, odată cu redeschiderea sa pentru public. Zona de agrement a municipiului...

S-a deschis Ștrandul Neptun din Arad
Fapt divers sâmbătă, 31 mai 2025, 11:13

Timișoara devine tărâmul poveștilor de Ziua Copilului: spectacole și aventuri pentru toată familia

Timișoara se transformă, în acest weekend, într-un univers al bucuriei pentru cei mici. De la expoziții interactive și ateliere creative până...

Timișoara devine tărâmul poveștilor de Ziua Copilului: spectacole și aventuri pentru toată familia
Fapt divers joi, 29 mai 2025, 15:42

Vine vara în vestul țării: temperaturi de peste 30 de grade

Vestul țării se pregătește pentru primele zile autentice de vară din 2025. Potrivit meteorologilor, începând de sâmbătă, vremea va deveni...

Vine vara în vestul țării: temperaturi de peste 30 de grade
Fapt divers joi, 29 mai 2025, 10:11

Ziua Timișoarei 2025: MIKA, James Bay și Theo Rose urcă pe scenă în cel mai așteptat festival al verii

Evenimentul „Ziua Timișoarei” promite trei zile de concerte, spectacole și experiențe culturale gratuite, desfășurate în cele mai vibrante...

Ziua Timișoarei 2025: MIKA, James Bay și Theo Rose urcă pe scenă în cel mai așteptat festival al verii