Categorii: Fapt diversSocial

Rețeta perfectă de mici, dezvăluită de celebrul bucătar bănățean Uica Mihai

Ziua mondială a muncii, 1 Mai, a fost un eveniment confiscat pe vremuri de autoritățile comuniste și transformat într-o sărbătoare “roșie”. Cei mai vârstnici își amintesc de nesfârșitele defilări cu steaguri, pancarte și discursuri demagogice cu pretenții mobilizatoare. Chiar și așa, 1 Mai avea farmecul său pentru că era momentul în care aveai ocazia să bei o bere cu prietenii și să guști puțină carne. Micul a fost adoptat repede de toate naționalitățile din Banatul multiethnic își amintește celebrul bucătar Uica Mihai.

“Îmi aduc aminte cu extraordinară plăcere cum sărbătoream noi 1 Mai, dimpreună, români, nemți, unguri, sârbi, punând laolaltă bucatele tradiționale. Era extraordinar de frumos, fiecare cânta pe limba lui, iar masa era îmbelșugată, nu lipsea nimic de pe ea, dar întotdeauna vedeta a fost micul românesc pe care toate minoritățile l-au acceptat, ba chiar și l-au însușit”, povestește Uica Mihai.

Mergem mai departe pe firul poveștii împreună cu Uica Mihai și profităm de tolba lui bogată cu amintiri pentru a-l provoca la bucătărie.

“Cumpărați de la orice magazin un kilogram de carne tocată de pui și un kilogram de pulpă de porc cu 10 – 15% grăsime, tocați carnea de porc de două ori prin mașina cu sită numărul 8, amenstecați-o cu carnea de pui, peste această carne presărați sare grunjoasă să fie cam două lingurițe rase, o linguriță de piper, un sfert de linguriță de cimbru, amestecați bine carnea până simțiți că masa este omogenă, dați-o la rece în frigider pentru 4 – 5 ore. Între timp, fierbeți din oase pe care le aveți la îndemână – fie de porc fie de vită fie de pasăre – o supă concentrată, densă, pe care să o strecurați și când e răcită, la cele două kilograme de carne turnați 150 de mililitri din această zeamă de oase. Frământați din nou maiaua pentru mititei. Urmează să adăugați cea mai importantă mirodenie care dă gustul inconfundabil și esențial, e vorba de chimionul turcersc sau chimionul stelat – așa se mai numește – să fie cât iei de două ori între buricele degetelor, frământați încă o dată mititeii, dați-i la rece răbdători peste noapte, iar a doua zi formați acei cârnăciori fără piele, ungeți mititeii cu ulei și dați-i pradă grătarului cu jăratic foarte bine încins peste care presărați cimbru uscat cu curpen de viță dacă aveți la îndemână. Astfel fumul va fi aromat”, spune Uica Mihai.

Pentru o zi de 1 Mai reușită este nevoie, așadar, de soare, mici, bere și obligatoriu de prieteni.

Ascultați-l pe Uica Mihai în reportajul realizat de Remus Nistoran:

Articole asemănătoare

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

2 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

2 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

2 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

4 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

10 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

10 ore ago