Categorii: Sănătate

Ebola: OMS a amânat declararea situaţiei de urgenţă, în pofida semnalelor de alarmă internaţionale

E-mail-uri şi documente interne obţinute de Associated Press arată că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a răspuns timp de două luni semnalelor de alarmă internaţionale cu privire la epidemia de Ebola din Africa de Vest, relatează NBC News şi Yahoo News.

OMS a recunoscut că a reacţionat lent, dar a invocat în apărarea sa caracteristicile surprinzătoare ale focarului de Ebola, cel mai grav de până în prezent, informează Agerpres.

Documentele arată că oficialii OMS au fost informaţi din timp despre situaţia dezastruoasă, fiind solicitaţi să ofere ajutor urgent. Totodată, în documente se indică că responsabilii de rang superior ai OMS din Africa au vehiculat în privat ideea de a declara o situaţie de urgenţă la nivel internaţional la începutul lunii iunie – cu două luni înainte ca declaraţia să fie făcută în cele din urmă de OMS la 8 august. Această întârziere de două luni – argumentează unele voci critice – ar fi putut salva vieţi.

Declararea unei situaţii de urgenţă a fost o acţiune ‘în ultimă instanţă’, a explicat Sylvie Briand, şefa departamentului pentru pandemii şi boli epidemice din cadrul OMS, într-un e-mail din 5 iunie, adresat unui coleg care vehiculase ideea. ‘Ar putea fi mai eficient să utilizăm alte mijloace diplomatice pentru moment’, a completat ea.

La cinci zile după e-mail-ul lui Briand, directorul general al OMS Margaret Chan a primit un memoriu care avertiza că, în curând, ar putea apărea cazuri de Ebola în Mali, Coasta de Fildeş şi Guineea-Bissau, dar continua spunând că declararea unei situaţii de urgenţă la nivel internaţional sau chiar convocarea un comitet pentru a discuta subiectul ‘ar putea fi considerată un act ostil’.

De cealaltă parte parte, criticii şi foştii angajaţi ai OMS resping acest raţionament. ‘E ca şi cum ai spune nu vrei să suni la pompieri pentru că ţi-e teamă că maşinile lor vor deranja’, a declarat Michael Osterholm, un cunoscut expert în boli infecţioase de la Universitatea din Minnesota.

Aceste dezvăluiri vin în contextul în care epidemia de Ebola s-a soldat până în prezent cu peste 10.000 de decese de la momentul anunţării focarului de către OMS în urmă cu un an, notează Agerpres.

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

59 de minute ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

2 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

11 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

11 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

12 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

12 ore ago