Medicul Virgil Musta explică ce se întâmplă când se vaccinează un bolnav asimptomatic de COVID-19
Vaccinarea unei persoane care are COVID-19, dar este asimptomatică, nu produce efecte adverse, susține doctorul Virgil Musta.
Articol de Radio Timișoara, 8 ianuarie 2021, 06:22
Medicul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara spune că pentru un om, care primește vaccinul în perioada de incubație a virusului, efectele pot fi pozitive.
„Ca și contraindicații la vaccinare sunt boli infecțioase acute, adică dacă ai febră, dacă ai anumite manifestări de o boală acută. Eu sunt convins că dacă faci o boală acută în perioada aceasta și te vaccinezi în perioada de incubație a bolii, nu poate să aibă reacții deosebite. Adică ce se întâmplă? Prin vaccin se stimulează anticopri și poate face o imunitate mai bună”, spune Virgil Musta.
Medicii recomandă, însă, ca în cazul unei persoane care a trecut prin boală, vaccinul să fie administrat după 30 de zile de la vindecare.
„Orice vaccin este recomandabil să îl faci la 30 de zile de la o boală acută. Și vă spun și de ce. Să zicem că ai altă boală și vrei să te vaccinezi, în general o boală efectuată produce o tulburare în imunitatea organismului. Adică organismul trebuie să producă niște anticorpi ca să se apere împotriva agentului patogen care a făcut boala respectivă. Dacă tu introduci vaccinul mai repede, care e interesul tău? Organismul tău să reușească să sintetizeze anticorpi, ca să faci anticorpi protectori, acesta fiind rolul vaccinului. Dacă organismul este supus în același timp la doi factori s-ar putea să nu producă la fel de mulți anticorpi, să nu fie la fel de eficient vaccinul”, explică medicul Virgil Musta.
Vă reamintim, mai multe cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase și de la Spitalul Județean din Timișoara au fost diagnosticate cu coronavirus, după ce au fost vaccinate anti-COVID.
Șeful DSP Timiș suține că acesta nu este un fenomen și că nu sunt motive de îngrijorare.