Studiu: Numărul persoanelor care nu pleacă în concediu s-a redus la jumătate, în ultimii zece ani
Numărul persoanelor care nu pleacă în vacanţă s-a redus la jumătate, în ultimii zece ani, iar jumătate din populaţie pleacă în vacanţe interne, în timp ce turismul extern aproape s-a triplat, relevă datele unui studiu realizat de un tur-operator.
Articol de Carla Chiu, 19 iunie 2015, 12:18
‘Analizăm piaţa de turism periodic, cifrele obiective fiind singurele pe baza cărora putem construi strategii şi elabora direcţii de acţiune. Turismul românesc s-a dezvoltat spectaculos în ultimii 10 ani, românii călătoresc mai mult şi sunt mult mai avizaţi ca în trecut’, a declarat Adrian Voican, iniţiatorul sondajului, director general Bibi Touring şi preşedintele comisiei de marketing a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
În ultimii zece ani, consumul turistic a crescut cu 39%, cel mai mare aport la această creştere avându-l persoanele cu vârsta de peste 55 de ani (+ 35%) din total de creştere, urmate de ‘aspiranţi’ (26-35 ani) cu 21%.
O altă concluzie importantă este dată de faptul că, în ultimii 10 ani, persoanele cu venituri mici (sub 200 euro/persoană) au contribuit cu cea mai mare creştere la consumul turistic (+17%), fapt datorat ofertelor speciale de tipul ‘Înscrieri Timpurii’, bazate pe reduceri pentru achiziţia din timp a biletelor, oferte care nu existau înainte. În schimb, persoanele cu venituri mai mari şi-au păstrat consumul turistic, renunţând totuşi la vacanţele extravagante de tip ‘once in a life time’.
‘Consumul intern rămâne constant la pragul de 50% din total populaţie, dar se dezvoltă accelerat turismul extern şi vacanţele mixte (intern + extern) Apetitul românilor pentru vacanţele externe a crescut de 2 ori şi jumătate în ultimii zece ani, de la 9% în 2004, la 24% în 2014. Mai mult, unul din trei turişti români apelează la serviciile unei agenţii de turism pentru a cumpăra o vacanţă’, spune Adrian Voican.
În 2014, cei mai apropiaţi de serviciile agenţiilor de turism au fost cei care au cumpărat vacanţe externe – 58% faţă de 53% în anul 2004, în timp ce pentru vacanţele în România au apelat 16% dintre respondenţi faţă de 25% în urmă cu zece ani.
Anul trecut, jumătate dintre cei care au plecat în vacanţă s-au informat despre destinaţii prin internet, iar 30% prin agenţii şi 20% prin prieteni, în timp ce, în anul 2004, în România internetul se afla abia la început.
Conform studiului, a dispărut cererea pentru hotelurile de o stea şi s-a triplat, în schimb, opţiunea pentru 4 şi 5 stele.
Bugetul de vacanţă/familie de sub 1.000 lei este alocat de 11% dintre turişti în 2015, faţă de 34% în 2005, în timp ce o sumă de peste 4.000 lei este alocată de 17% dintre turişti, faţă de 5% în 2005.