Tinerii și piața muncii. Mai mult decât un job, nevoia de sens în carieră
Într-o lume profesională tot mai dinamică, tinerii caută nu doar un loc de muncă, ci și un sens.

Articol de Radio Timișoara, 30 aprilie 2025, 17:27
Generația de astăzi este una implicată, dar exigentă, spune Loredana Stanciu, directorul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră de la Universitatea Politehnica Timișoara.
“Generația lor se implică în tot felul de proiecte și, dacă își dau seama pe parcurs că în compania la care s-a înscris în laborator, laboratorul practic, n-o să se finalizeze procesul cu angajare, se lasă și caută altceva. Pentru ei e mult mai important acum să-și găsească un job plătit, dar ce am constatat și în discuțiile și cu alții angajatori, pare că este real, în momentul când se angajează, atunci zic, <aoleo, dar mie nu-mi place asta>. Este o diferență între așteptările tinerilor și ceea ce oferă companiile”, spune Loredana Stanciu.
Companiile, parteneri în orientarea profesională
Universitatea Politehnica organizează frecvent evenimente dedicate orientării în carieră, iar parteneriatul cu mediul economic este esențial. Companiile vin în sprijinul studenților nu doar cu oferte de practică sau joburi, ci și cu experiență și coaching.
“Noi facem multe evenimente legate de orientarea în carieră, de exemplu, facem întâlniri împreună cu companii de career coach, în care, împreună cu reprezentați din companie, îi învățăm pe studenți cum să pregătească pentru un interviu, cum să abordeze un interviul, ce să spună și ce să nu spună, că sunt lucruri pe care e bine să nu le spui într-un interviu, ce să scrii într-un CV, ce e relevant, pentru că ei fac foarte multe lucruri, fac activități de voluntariat, dar nu se gândesc că alea sunt importante pentru un angajator”, mai spune Loredana Stanciu.
Soft skills, cheia succesului profesional
Angajatorii caută tineri care pot învăța repede și se pot adapta la domenii multiple, mai ales în joburile emergente de la granița dintre tehnologie și științele sociale, medicină sau economie.
“Sunt din ce în ce mai importante aceste abilități numite soft skills. Este foarte important să fie creativi, să aibă gândire critică și să se uite la mai multe surse atunci când își iau o informație. E foarte important să știe problem solving, adică să găsească soluții, să fie orientați spre soluții și să fie multidisciplinari. Lucrezi în IT și faci aplicații pentru un anumit domeniu, atunci e nevoie să cunoști domeniu pentru care faci aplicația, că altfel nu înțelegi cum să faci aplicația pentru beneficiarul din domeniu bancar sau din domeniul medical”, explică Loredana Stanciu.
Încurajarea specializărilor încrucișate, după finalizarea studiilor de licență, este deja o practică uzuală în marile companii:
“Dacă îi angajează după ce termină o anumită licență, îi încurajează să facă specializări de master în altceva, să se ducă nu tot la aceeași facultate, unde le-ar fi mai ușor, e trimit în altă parte ca să aibă cunoștințe și din alt domeniu și să poată să se dezvolte multidisciplinar”.
Încrederea în sine începe de la primul interviu
Totuși, nu totul se reduce la performanță profesională. Tinerii au nevoie și de claritate interioară și încredere în sine, iar uneori, acest lucru se vede chiar de la interviu.
“Dacă îi angajează după ce termină o anumită licență, îi încurajează să facă specializări de master în altceva, să se ducă nu tot la aceeași facultate, unde le-ar fi mai ușor, e trimit în altă parte ca să aibă cunoștințe și din alt domeniu și să poată să se dezvolte multidisciplinar”, conchide Loredana Stanciu.
Tinerii învață în fiecare zi că o carieră se construiește pas cu pas, într-o lume care cere tot mai multă flexibilitate, empatie și spirit practic.
Reporter: Mihaela Ioncelescu