Ascultă Radio Timișoara Live

AUDIO / Un teren de fotbal, îngropat sub blocuri? Complicata situație juridică a arenei „Mănușarul”

Timișoara e aproape de a mai pierde un teren de fotbal. După ce în această primăvară, stadionul „CFR” a fost transformat în spital de campanie, la începutul acestei săptămâni a ieșit la lumină soarta terenului „Mănușarul”, din Ciarda Roșie, unde în curând va demara construcția unui ansablu de blocuri pe cinci nivele.

AUDIO / Un teren de fotbal, îngropat sub blocuri? Complicata situație juridică a arenei „Mănușarul”

Articol de Gabriel Toth, 11 iulie 2020, 12:24

Problema a fost ridicată chiar de locuitorii din cartier, în grupul lor de Facebook, „Oamenii din Ciarda Roșie”. Asta după ce s-a auzit în zonă că Ripensia, care desfășura pe acel teren antrenamente ocazionale ale grupelor de juniori, va fi nevoită să părăsească incinta la mijlocul acestei luni.

Pentru a explica mai bine situația și demersul cetățenilor din Ciarda Roșie, l-am contactat pe Daniel Arvatu, cel care a pus în lumină situația de la „Mănușarul” și a început o veritabilă anchetă. S-a descoperit că Primăria Timișoara a eliberat, anul trecut, chiar în Ajunul Crăciunului, o autorizație de construire firmei SC Developers SRL, pentru ridicarea unui ansamblu rezidențial:

Pe actualul teren de fotbal, dezvoltatorul imobiliar își propune să construiască 210 apartamente, situate în două corpuri de clădire, plus o parcare de 242 de locuri. Din nou, Daniel Arvatu:

Cum s-a ajuns, totuși, la această situație? Povestea e veche de peste un deceniu și jumătate și ar putea reprezenta o mostră a modului în care autoritățile au pierdut zeci de baze sportive după Revoluție. Nu doar la Timișoara, ci în întreaga țară.

„Mănușarul” e cel mai vechi teren de fotbal din Ciarda Roșie. După cum spun locuitorii mai vârstnici din zonă, acolo s-a bătut mingea, în cadru organizat, încă din primii ani de după cel de-al doilea război mondial. De-a lungul anilor, acolo au evoluat mai multe echipe din eșaloanele județene și municipale. Printre ele, Chimia Detergenți, Elanul SUT, ocazional Electrotimiș și Tehnomet – fosta Autoturisme. Însă gazda istorică a terenului a fost Mănușarul Timișoara, echipa Fabricii de Piele și Mănuși, întreprindere cu aproape 1.000 de angajați în epoca socialistă. Echipa de fotbal, apărută la începutul anilor 60, a fost o prezență constantă în eșalonul al patrulea până în vara anului 2000, când s-a desființat, cedându-și locul în Divizia D concitadinei Bayern Timișoara.

Echipa de fotbal Mănușarul Timișoara, în sezonul 1989-1990, pe terenul din Ciarda Roșie (Sursa foto: Facebook – Fotbal Județean/Banat

Din relatările celor care au activat de-a lungul anilor la Mănușarul am aflat un amănunt interesant. Înainte de Revoluție, baza din Ciarda Roșie era una dintre puținele din oraș, din circuitul ligilor inferioare, care dispunea de vestiare cu dușuri și apă caldă. Pe arene precum „Tehnolemn” sau „Dacia”, jucătorii obișnuiau să se spele la lighean după meciuri și antrenamente. Într-adevăr, în spatele porții dinspre strada N.D. Cocea, a existat o clădire cu parter și etaj, unde erau vestiare și grupuri sanitare. Tot acolo, a funcționat și o sală de mese a sportivilor, unde se mai organizau din când în când discoteci pentru tinerii din Ciarda. Clădirea a fost demolată în 2009, de noul proprietar, SC Developers, firma cunoscutului afacerist timișorean Nicolae Gavra.

Clădirea vestiarelor de la „Mănușarul”, înainte de demolarea ei, din 2009

Acesta din urmă, deține terenul „Mănușarul” din 2006. Doi ani mai târziu, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, s-a aprobat un Plan Urbanistic Zonal în care s-a permis același proiect imobiliar aflat și azi în discuție. Încă de atunci, din 2008, terenul figura în Cartea Funciară drept curți-construcții, și nu ca bază sportivă, momentul schimbării destinației fiind deocamdată neelucidat.

Primarul actual, Nicolae Robu, simțindu-se încolțit de presă pe această temă, a reliefat același lucru pe care îl spunem și noi. Prima mare ilegalitate s-a comis în timpul vechii administrații, când s-a permis schimbarea CF-ului și când s-a aprobat acel PUZ, pe baza căruia s-a dat și autorizația de construire actuală, din 24 decembrie 2019.

Cetățenii au reacționat prompt atunci, mai ales că la 23 decembrie 2008 – iată, tot în preajma Crăciunului – SC Developers a obținut autorizația de construire pentru ansamblul rezidențial. Doar că în 2009 s-a organizat, pe această temă, o dezbatere publică, în care locuitorii nu și-au dat acordul pentru o asemenea alterare a armoniei cartierului, iar proiectul nu a fost dus până la capăt.
În cazul de față, nu s-a organizat niciun fel de dezbatere publică, fapt subliniat și pe grupul „Oamenii din Ciarda Roșie”. Cetățenii s-au mobilizată însă și au început o campanie de strângere de semnături, dar și de bani, pentru plata onorariului unui avocat care să cerceteze situația și să înceapă demersurile în instanță. Din nou, Daniel Arvatu:

Așa cum spuneam, scriptic, terenul de fotbal nu e teren de fotbal. Cât de lipsit de logică ar suna, de cel puțin 15 ani acel perimetru e intabulat în categoria curți-construcții. Cine vizitează însă acum spațiul situat la intersecția străzilor Cocea și Pallady va constata însă că acolo funcționează un teren de fotbal, unul chiar bine îngrijit. De câțiva ani, Ripensia utilizează fosta bază „Mănușarul”, după o înțelegere verbală cu actualul proprietar, după cum a afirmat președintele roș-galbenilor, Dumitru Mihu:

Locuitorii din cartier au început, așadar, lupta pentru ca terenul „Mănușarul” să fie din nou destinat sportului. Primarul Nicolae Robu a intervenit la rândul său în discuțiile din grup și a promis că se va alătura acestui demers, pentru că doar în instanță poate fi readus CF-ul la stadiul inițial.

Prin implicarea celor de la Ripensia, „Mănușarul” a fost cât de cât cosmetizat și reîntors din drumul ce părea ireveribil către statutul de groapă de gunoi și crescătorie de bălării. La mijlocul acestui deceniu, dispăruseră și barele porților, nimic nereușind să mai amintească de existența fotbalului în acel spațiu. Dată fiind penuria de baze sportive din oraș, „Mănușarul” și-ar putea găsi o utilitate excelentă, dată fiind și calitatea solului de acolo, reliefată de cei mai mulți dintre cei care au jucat pe terenul din Ciarda Roșie. Și, teoretic, terenul încă mai poate fi salvat.

Așteaptă o soartă mai bună și alte terenuri ale fostelor întreprinderi, lăsate în paragină în ultima vreme. Despre planurile de pe terenul „Dacia”, din Mehala, a vorbit acum câteva săptămâni chiar Nicolae Robu. Liniște totală însă în privința terenului „Tehnolemn”, din Fratelia, rămas doar un loc de plimbat animalele de companie. Liniște și în cazul terenului din Cartierul Aeroport, unde a evoluat, decenii la rând, Șoimii Timișoara. O groapă de gunoi cu ieșire la Bulevard a ajuns și fostul teren „Stăruința”, de la intersecția străzii Orion cu Bulbuca. Și tot pe aceeași arteră găsim terenul „Elba”, care a reveni în proprietatea Primăriei, după ce în iarna anului trecut s-a anulat concesiunea către clubul Srbianka Giuchici. Și acolo, buruienile sunt dese și depășesc doi metri înălțime, îngropând, la rădăcinile lor, orice urmă a fotbalului.

Reportajul dedicat situației terenului „Mănușarul”, realizat de Gabriel Toth, a fost difuzat astăzi la Arena Radio și poate fi reascultat acționând tasta „play”:

Războiul continuă: „ Meszar, soția lui Meszar, secretara și câțiva angajați”, învinși în instanță
Fotbal sâmbătă, 18 mai 2024, 08:22

Războiul continuă: „ Meszar, soția lui Meszar, secretara și câțiva angajați”, învinși în instanță

Suporterii arădeni au obținut anularea în instanță a unei decizii luate de conducerea clubului în urmă cu trei luni. Este vorba despre...

Războiul continuă: „ Meszar, soția lui Meszar, secretara și câțiva angajați”, învinși în instanță
Pleacă golgeterul. Cum va arăta Corvinul 2024/2025? | AUDIO
Fotbal sâmbătă, 18 mai 2024, 07:24

Pleacă golgeterul. Cum va arăta Corvinul 2024/2025? | AUDIO

Corvinul Hunedoara a reușit în acest sezon să facă minuni cu un lot de autohtoni. Jucători aleși cu inteligență, nu scumpi, dar cu calități...

Pleacă golgeterul. Cum va arăta Corvinul 2024/2025? | AUDIO
Iordănescu a convocat preliminar 21 de stranieri pentru meciurile cu Bulgaria şi Liechtenstein
Fotbal vineri, 17 mai 2024, 17:47

Iordănescu a convocat preliminar 21 de stranieri pentru meciurile cu Bulgaria şi Liechtenstein

Selecţionerul echipei naţionale a României, Edward Iordănescu, a trimis 21 de convocări preliminare stranierilor pentru meciurile amicale cu...

Iordănescu a convocat preliminar 21 de stranieri pentru meciurile cu Bulgaria şi Liechtenstein
„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO
Fotbal joi, 16 mai 2024, 19:44

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României. În istoria de 90 de ani a competiției,...

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO
Fotbal miercuri, 15 mai 2024, 23:35

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la momentul loviturilor de la 11 metri. Golul decisiv a fost marcat de...

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!
Fotbal miercuri, 15 mai 2024, 19:51

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru acest meci istoric al fotbalului hunedorean. Din startul...

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun
Fotbal miercuri, 15 mai 2024, 07:24

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80. Ei au înscris 24 de goluri în cele șapte...

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO
Fotbal marți, 14 mai 2024, 20:04

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va avea loc pe Stadionul Municipal...

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO