Categorii: RugbySport

Burcea, Popârlan și Vlaicu lansează un program de reconversie profesională: „Stai în Joc”

Problemele sportivilor ajunşi la finalul carierei, atunci când devin „simpli pietoni în faţa vieţii”, iar experienţa acumulată nu îi mai poate ajuta, este adusă în atenţie de fostul internaţional de rugby Stelian Burcea, care consideră că statul „este repetent” la a-i ajuta pe cei nevoiţi să aleagă un nou drum.

„Consider că statul este repetent la a ajuta foştii mari sportivi. Statul este cel care a instituit, poate fără să vrea, zicala ‘ori eşti campion mondial, ori nu eşti nimic’. În afară de rentele viagere care se oferă unui număr restrâns de sportivi, statul nu face absolut nimic pentru ceilalţi”, spune fostul căpitan al Timișoara Saracens și al Naționalei României.

Alături de alţi doi colegi, Florin Vlaicu şi Valentin Popârlan – de la SCM Rugby Timișoara,  Burcea a lansat programul de reconversie profesională „Stai în Joc” şi lucrează la o iniţiativă legislativă pe care să o propună autorităţilor, pentru ca anii petrecuţi în activitatea sportivă să conteze ca vechime la finalul carierei.

„Noi ne gândim să lansăm o iniţiativă legislativă prin care toţi anii petrecuţi pe terenul sau în sala de sport să conteze ca vechime, în funcţie de indicatori actuali, în funcţie de cât a cotizat fiecare. Ne referim la sportivii de performanţă. Vom vedea în ce măsură este posibil şi ce formă vom găsi. Este anormal ca o categorie atât de importantă, care a făcut şi face servicii imaginii României, să nu fie băgată în seamă şi să sufere pentru faptul că după 1989 nu a existat şi nu există un sistem unitar în ceea ce priveşte sportivii, modul în care au fost angajaţi la cluburi şi aşa mai departe”, a afirmat fostul rugbyst, campion cu Timișoara de trei ori.
Stelian Burcea a transmis şi un mesaj sportivilor prin care îi îndeamnă să se gândească cu atenţie la cea de-a două carieră:
„Să meargă la Şcoala de Antrenori dacă vor să urmeze o carieră în sport sau să se dezvolte cât pot de mult în noul domeniu, încă din perioada cât sunt sportivi activi, astfel încât să aibă cât mai multe pregătite pentru civilie. În România poţi fi super-antrenor, dacă nu ai toate carnetele de antrenor, licenţele şi toate hârtiile necesare, nu poate să te angajeze nimeni. După care, după ce ai tot, ca să poţi fii angajat, atunci intervine selecţia. Trebuie să fii bun ca să fii selectat. Cine credeţi că are răbdare cu un antrenor tânăr într-o ţară în care toată lumea vrea rezultate azi?” – Stelian Burcea
Stelian Burcea a evoluat șapte sezoane la Timișoara, timp în care a câștigat trei titluri, trei Cupe ale României și o Cupă a Regelui.

Articole asemănătoare

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

4 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

4 ore ago

SCM Timișoara încheie turul pe primul loc / AUDIO

SCM Timișoara a jucat pe teren propriu etapa a V-a, ultima din turul Ligii de…

5 ore ago

Războiul continuă: „ Meszar, soția lui Meszar, secretara și câțiva angajați”, învinși în instanță

Suporterii arădeni au obținut anularea în instanță a unei decizii luate de conducerea clubului în…

10 ore ago

Pleacă golgeterul. Cum va arăta Corvinul 2024/2025? | AUDIO

Corvinul Hunedoara a reușit în acest sezon să facă minuni cu un lot de autohtoni.…

11 ore ago

Memorial automobilistic “Timișoara 1930” și expoziție de mașini de epocă, la Noaptea Muzeelor

Sâmbătă are loc cea de-a patra ediție a memorialului automobilistic “Timișoara 1930 - Primul Concurs…

12 ore ago