Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Akademika Market, noul concept de magazin lansat de Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Akademika Market, noul concept de magazin lansat de Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Articol de Radio Timișoara, 7 aprilie 2023, 08:14

Universitatea de Științele Vieții din Timișoara a lansat un nou concept, Akademika Market, o băcănie unde se găsesc produse proaspete ori preparate de micii artizani ai bucătăriei tradiționale.
Claudiu este un student care face practică în microexploatația care se ocupă de produse de panificație.
„Sunt încântat deoarece chestiile teoretice pe care le-am învățat în școală pot să le aplic în practică. Învăț lucruri noi, de la cele teoretice, am văzut cum merge un flux tehnologic și pot să calculez randament, pierderi, totul”, spune Claudiu.
Înscrisă la doctorat, Cristina Dragomir coordonează echipa de panificație. Academica Market este un concept bun, spune tânăra cercetătoare.
“Profesional pot să spun că a început ca o pasiune. Sunt absolventă a Universității. Este un concept să mâncăm mai sănătos, fără amelioratori, fără tot felul de adaosuri, grăsimi și sperăm să fie pe placul tuturor. Producem, momentan, pentru cantină pâine și oricum o să producem și pentru magazin”, spune Cristina Dragomir.
Cu specialități din lapte, mezeluri, conserve, legume de sezon, ouă proaspete și pește viu, magazinul de prezentare are produse variate. Toate însă stau puțin pe raft, pentru că sunt făcute fără adaosuri, iar produsele tradiționale ecologice sunt foarte perisabile.
“După cum vedeți, avem destul de multe produse bio, avem produse naturale, toate sunt ale producătorilor locali. Se comercializează paste făinoase, mezeluri, brânzeturi, gemuri, murături, miere, patiserie, panificație. Avem pește din producție proprie, la piscicultură, cegă și somn, brânzeturi, telemea de vacă, telemea de oaie. Toate sunt produse din Banat, Timiș, Caraș-Severin și Arad”, spune responsabilul Academica Market, Alexandru Făgăraș.

Microexploatațiile pot servi drept model de business pentru studenții practicanți, subliniază profesorul Ioan Dumitrescu.
“Din brânză sunt diferite variante cu măsline, cu mărar, cu chimen, este ambalată, produsă la noi. Important este că în hrana vacilor de lapte, furajele de volum, care prezintă 70-80% din rație, sunt furaje bio. Nu utilizăm insecticide, erbicide, îngrășăminte. Singurul îngrășământ utilizat este gunoiul de grajd. Noi avem centre de microproducție, care servesc a modele pentru studenți, dacă vor să deschidă o afacere”, spune Ioan Dumitrescu.
Magazinul este oficial deschis publicului începând de astăzi. Galantarele și rafturile vor oferi mereu ceva diferit, mai ales la capitolul legume-fructe, având în vedere caracterul lor sezonier.
În viitor, reprezentanții universității intenționează să cumpere o moară pentru măcinat grâu, dar și o linie de producere a sucurilor naturale.

Ascultați reportajul realizat de Ioana Sapianu.

Un nou an apicol dificil în Banat
Agricultură marți, 29 iulie 2025, 14:01

Un nou an apicol dificil în Banat

Problemele apicultorilor au început încă de anul trecut, când, din cauza secetei, albinele au cules puțin polen și au intrat nepregătite în...

Un nou an apicol dificil în Banat
Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Agricultură luni, 28 iulie 2025, 06:52

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații

Ministerul Agriculturii anunță măsuri concrete pentru extinderea sistemelor de irigații. Declarația vine în contextul în care sudul României...

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Agricultură duminică, 27 iulie 2025, 14:32

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate

Seceta creează mari probleme in România și în acest an. În lipsa sistemelor de irigații, în județul Arad există agricultori care reclamă...

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Agricultură duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine