Ascultă Radio România Timișoara Live • 

O familie de fermieri din Banat s-a reprofilat cu succes pe creșterea vacilor din rasa Angus

Primul nucleu cărășean de vaci Angus a fost adus în România în urmă cu cinci ani la Glimboca. Povestea a început, de fapt, la Cluj, de unde familia Ursulescu a preluat afacerea cu vaci de carne a unui fermier din zonă. Așa au ajuns la Glimboca primele 28 de vaci din rasa Angus.

O familie de fermieri din Banat s-a reprofilat cu succes pe creșterea vacilor din rasa Angus
Foto: Foto: http://agrointel.ro

Articol de Radio Timișoara, 19 iunie 2018, 12:03

La vremea respectivă, consiliul de familie a decis că poate fi o afacere sustenabilă, cu muncă mai puțină și profit mai mare, spune doamna Ursulescu.

“Sunt niște animale care ar putea să ne dea un exemplu de viață și să ne învețe cum să trăim și noi. Sunt de echipă. Și vă dau un singur exemplu. Atunci când sunt în pericol și sunt pe câmp, sunt atacate, nu fug ci se unesc și luptă”, spune proprietara fermei.

Anul acesta, vara a venit mai devreme astfel că familia Ursulescu și-a trimis vacile la munte, pentru că această rasă preferă mai degrabă răcoarea muntelui și traiul în sălbăticie.

“Sunt animale care suportă mai greu căldura, rezistă la frig și se regăsesc în această natură pentru că sunt semisălbatice. Peste vară, pădurea comunei Glimboca, undeva deasupra Poienii Mărului. Facem cam trei zile până acolo. Încă mai facem transhumanță și este o plăcere. În momentul în care mă duc pe munte și văd cât s-au făcut și ce fericite sunt, sunt și eu fericită pentru că fără să le iubești și fără un pic de optimism, nu reușești”, spune fermiera.

Calitatea cărnii de Angus este căutată și apreciată în întreaga Europă. Din păcate, mai puți în România unde tot ceea ce înseamnă tineret bovin pentru carne se vinde la grămadă, indiferent de rasă. Totul se vinde viu și mai apoi se exportă pentru că punctele de sacrificare sunt practic inexistente.

“Deocamdată livrăm doar în viu. Gustul este altul, colesterolul este aproape absent.  În viitor, cu certificatul acesta de bio, va înțelege ce ia și ce pune pe masă clientul”, mai spune proprietarea fermei de vaci.

Prețul propus și subvențiile acordate de statul român este în măsură să mulțumească familia Ursulescu. Povestea fermierilor de la Glimboca mai scoate o dată în evidență, atunci când vorbim despre profit, diferența foarte mare dintre ceea ce înseamnă produsul brut și cel finit.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Foto: http://agrointel.ro

 

DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 17:56

DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere

Recoltarea porumbului este una din cauzele pentru care pesta porcină apare la sfârșitul toamnei, în apropierea Ignatului, susține șeful...

DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere
Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 17:00

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș

13 porci dintr-o gospodărie trebuie sacrificați, după ce unul dintre animale a murit. Focarul a fost descoperit în urma măsurilor de...

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină
Agricultură miercuri, 19 noiembrie 2025, 19:29

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină

Pesta porcină africană face ravagii în județul Arad, dar acest lucru nu-i împiedică pe crescătorii de suine să publice, zilnic, zeci de...

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină
Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad
Agricultură marți, 18 noiembrie 2025, 16:38

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad

Focarul de pestă porcină africană confirmat în ferma cu aproximativ 6.000 de capete din comuna arădeană Olari s-a extins, astfel că toţi...

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad
Agricultură sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 19:02

Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad

Cel mai nou focar de pestă porcină africană din județul Arad a fost confirmat într-o fermă din comuna Olari. Potrivit Direcției...

Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad
Agricultură sâmbătă, 8 noiembrie 2025, 14:39

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 9 noiembrie, difuzată între orele 7 și 9, este dedicată în întregime înregistrărilor...

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit
Agricultură joi, 6 noiembrie 2025, 13:21

Un nou focar de pestă porcină în județul Arad aduce restricţii la o fermă cu 8.000 de animale

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Arad, într-o gospodărie din comuna Şiclău. Cazul afectează şi...

Un nou focar de pestă porcină în județul Arad aduce restricţii la o fermă cu 8.000 de animale
Agricultură joi, 9 octombrie 2025, 19:50

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni

Pesta porcină africană a reapărut în judeţul Arad, la şase luni de la închiderea ultimului focar, în prezent fiind afectate două...

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni