Ascultă Radio Timișoara Live

Ansambluri de suflători de renume mondial concertează, în scop caritabil, la Timișoara

Asociația Freddy Kafka – Asociație pentru educație, artă, cultură și sănătate pentru copii și tineri (Graz, Austria) desfășoară o campanie de strângere de fonduri pentru a acoperi cheltuielile necesare renovării Sălii de concerte “Mihai Perian” a Liceului de Artă “Ion Vidu” din Timișoara, dotării cu elemente tehnice și artistice, dar și achiziționării de instrumente de suflat și percuție.

Ansambluri de suflători de renume mondial concertează, în scop caritabil, la Timișoara

Articol de Simona Stoița, 25 iunie 2022, 20:14 / actualizat: 27 iunie 2022, 13:05

Inițiator al demersului este muzicianul Manfred-Sorin Kafka, absolvent al Liceului de Artă “Ion Vidu”, promoția 1985, stabilit la Stuttgart (Germania).

În cadrul campaniei vor avea loc două concerte, în premieră națională, susținute de ansambluri de suflători la instrumente din alamă, invitate din Austria și Anglia.

Detalii despre evenimentele muzicale în scop caritabil, în interviul acordat de muzicianul Manfred-Sorin Kafka, inițiator și coordonator al proiectului:

„Vineri, 15 iulie 2022, ora 19, și sâmbătă, 16 iulie 2022, ora 19, vor avea loc la Timișoara, în Sala de concerte „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu”, două concerte caritabile, cu scopul de a colecta fonduri financiare pentru a acoperi cheltuielile necesare renovării Sălii de concerte „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Ca de exemplu: scaune și pupitre pentru orchestră, instalație de lumini pentru teatru, un mixer pentru înregistrări audio și tapițerie pentru scaunele de spectatori. Totodată, din fondurile strânse, se vor achiziționa patru timpani și instrumente de suflat din alamă.

Concertele caritabile vor fi susținute de două ansambluri de suflători la instrumente din alamă, cu renume mondial: “Da Blechhauf’n” din Austria și “London Brass” din Anglia. Am contactat managerul fiecărui ansamblu în parte. După încheierea negocierilor s-au semnat contractele. Pentru ambele ansambluri aparițiile lor la Timișoara și în România sunt premiere absolute.

Formația austriacă din landul Burgenland, cel mai estic poziționat land al Austriei, este compusă din trei trompete, trei tromboni și un helikon – o tubă în formă de “șarpe”, care învăluie corpul aceluia care cântă. Programul prezentat de această formație, în seara zilei de 15 iulie 2022, ora 19, este intitulat „Well done – noul program”.

Formația londoneză este un cvintet tipic de suflători la instrumente din alamă: două trompete, un corn, un trombon și o tubă. Programul acestei formații, prezentat în seara zilei de 16 iulie 2022, ora 19, este intitulat „Marnacher”.

Sunt absolvent al Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, secția muzică, promoția 1985, la instrumentele oboi și pian secundar. Sunt mândru și totodată fericit de a fi avut posibilitatea de a beneficia de un sistem de învățământ, după părerea mea, unic în acel timp în Europa. Într-o discuție avută acum câteva zile cu un fost director al Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, domnul profesor Marius Tănăsescu, scoteam în evidență acei dascăli care erau buni instrumentiști și, totodată, buni pedagogi. Această combinație fericită era din păcate mai rar întâlnită. Ceea ce am învățat de la acei dascăli, încerc să dau mai departe elevilor, atât copii cât și persoane adulte, în școala mea privată de muzică din Stuttgart. M-am specializat în predarea elementelor de bază ale muzicii, ca de exemplu, pregătirea muzicală preșcolară, dar și pregătirea elementară instrumentală la instrumente de suflat din lemn, pian, keyboard și chitară.

În octombrie 2011, împreună cu Ivan Victor Bogdanov, unul din fiii fostei profesoare de vioară a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, doamna Eugenia Bogdanov, am înființat la Graz, în Austria, Asociația Freddy Kafka – Asociație pentru cultură, artă, educație și sănătate pentru copii și tineri, cu misiunea de a susține financiar pregătirea profesională muzicală de bază a copiilor, dar și pregătirea la nivel de studii superioare a tinerilor, nu numai în Austria, Germania sau România, ci de pretutindeni.

În urma succesului „Zilelor Culturii Române 2022”, care au avut loc între 1 și 12 mai 2022, la Stuttgart, festival organizat de Asociația EU Reflect, pe 14 mai 2022 am fost votat, în unanimitate, în funcția de președinte al Asociației EU Reflect – Asociație pentru dialog intercultural din Stuttgart, o asociație mixtă română-germană.

Împreună cu un comitet de organizare și peste treizeci de organizatori de promoție, aceasta însemnând că fiecare promoție are un fost absolvent al promoției respective, care încearcă să-i găsească pe ceilalți foști colegi ai lui, organizăm o întâlnire de promoții ale liceului, începând cu promoția 1955 și terminând cu promoția 2021. Sunt într-o continuă legătură cu conducerea școlii. Astfel am aflat și de nevoile acestei școli. Întâlnirea de promoții va avea loc din 26 până în 28 august 2022, la Timișoara.

Mulțumesc iubitorilor de muzică și susținătorilor elevilor Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, care prin donațiile lor vor aduce o contribuție majoră la pregătirea profesională a muzicienilor români de mâine.” apreciază muzicianul Manfred-Sorin Kafka, Președinte al Asociației EU Reflect – Asociație pentru dialog intercultural din Stuttgart (Germania).

Interviu, în exclusivitate pentru Radio Timișoara, acordat de muzicianul Manfred-Sorin Kafka, inițiator și coordonator al campaniei în scop caritabil.

 

 

Donațiile în vederea colectării fondurilor financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare renovării Sălii de concerte „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara se pot face înainte de concerte, în timpul concertelor sau 30 de zile după terminarea acestor două concerte, în următorul număr de cont în euro: IBAN: DE32 1001 0010 0816 5441 33 / BIC: PBNKDEFF / Referință: Mihai Perian / Institut bancar: Postbank Stuttgart / Titular: Manfred-Sorin Kafka.

„Conducerea Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara apreciază acest demers de organizare a celor două concerte caritabile, susținute de ansambluri de suflători de renume mondial.

Apreciem disponibilitatea organizatorilor de a veni în ajutor liceului nostru și, prin aceasta, de a fi gata a se dedica deplin formării viitorilor artiști în spiritul celor mai înalte valori cultural-educaționale, printr-un exemplu de voluntariat al comunității ALUMNI a liceului nostru și sperăm să nu fie doar un caz singular, conștienți fiind că fără educație și fără cultură nu am avea progres.

Nevoile liceului sunt multe, instrumentele muzicale uzate trebuie reînoite, infrastructura de concert trebuie adaptată la cerințele și nivelul cultural-artistic actual.

Suntem mândri de Sala de conerte „Mihai Perian” a liceului nostru, sală cu acustică deosebită și, după spusele maestrului Yehudi Menuhin, „Sala cu cea mai bună acustică din sud-estul Europei”. Însă, este nevoie de lucrări de reabilitare și poate chiar de regândire a sălii pentru a satisface nevoile actuale. O sală multifuncțională ar fi de dorit, având în vedere că pe lângă secția de muzică, avem și secție de coregrafie și de teatru. Deci, sala trebuie să satisfacă nevoia de concert, spectacol de teatru și spectacol de balet. Această nevoie am adus-o la cunoștința comunității locale, cât și a comunității artistice, și iată că absolvenții Liceului de Artă „Ion Vidu”, prin domnul Manfred-Sorin Kafka, au sărit în ajutor, prin organizarea acestor două concerte, pentru strângere de fonduri în acest sens.

O altă nevoie stringentă sunt instrumentele de percuție. Pentru că sunt instrumente mari și scumpe, elevii claselor de percuție studiază în școală pe aceste instrumente, dar cu timpul ele se deteriorează. Primăria Timișoara ne-a ajutat cu două marimbe, însă este mare nevoie și de patru timpane (ale noastre fiind într-o stare nu atât de bună, fiind aproape imposibil să le mai acordăm). Sperăm ca în urma acestor concerte să reușim achiziționarea acestor patru timpani, care vor satisface nevoia orchestrei simfonice a liceului nostru.

Mulțumim organizatorilor, mulțumim artiștilor, tuturor celor care s-au implicat în acest proiect frumos.” spune prof. dr. Daniel Zah, Director Adjunct al Liceului de Artă “Ion Vidu” din Timișoara.

Interviu, în exclusivitate pentru Radio Timișoara, acordat de prof. dr. Daniel Zah, Director Adjunct al Liceului de Artă “Ion Vidu” din Timișoara.

 

 

(Foto Sala „Mihai Perian”, Liceul de Artă „Ion Vidu”, Timișoara/ copyright 2015 Antonius Plaian. Sursa foto: Direcţiunea Liceului de Artă „Ion Vidu”, Timişoara)

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor
Cultură miercuri, 15 mai 2024, 07:00

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla povestea neamului Corvinilor....

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea
Cultură marți, 14 mai 2024, 19:49

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la prețuri accesibile. Președintele de onoare al acestei...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea
Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor
Cultură marți, 14 mai 2024, 19:46

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în data 18 mai, nemulțumiți de nivelul...

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor
Demonstrații de luptă, parade costumelor militare și degustări după rețete antice, în weekend la Arad
Cultură marți, 14 mai 2024, 19:36

Demonstrații de luptă, parade costumelor militare și degustări după rețete antice, în weekend la Arad

“Noaptea Muzeelor”, eveniment ajuns la cea de-a XX-a ediție în Europa, se va desfășura pe parcursul a trei zile la Arad. Festivalul de...

Demonstrații de luptă, parade costumelor militare și degustări după rețete antice, în weekend la Arad
Cultură joi, 9 mai 2024, 18:37

Una dintre cele mai frumoase picturi semnate de Nicolae Grigorescu, expusă la Arad

Mai multe opere rare ale pictorului Nicolae Grigorescu vor fi expuse timp de o lună la Muzeul de Artă din Arad. Expoziţia este una aniversară,...

Una dintre cele mai frumoase picturi semnate de Nicolae Grigorescu, expusă la Arad
Cultură miercuri, 8 mai 2024, 12:58

BANATISSIMO, competiție de măiestrie interpretativă cu tineri instrumentiști

CONCURSUL EUROREGIONAL DE CORZI GRAVE „BANATISSIMO”, aflat la a cincea ediție, se deschide vineri, 10 mai, ora 9:00, la Liceul de Artă „Ion...

BANATISSIMO, competiție de măiestrie interpretativă cu tineri instrumentiști
Cultură miercuri, 8 mai 2024, 09:44

Abonamente speciale la Festivalul de Teatru Nou de la Arad

Mai multe teatre și trupe de actori din țară și din străinătate sunt prezente la ediția a IX-a a Festivalului Internațional de Teatru Nou de...

Abonamente speciale la Festivalul de Teatru Nou de la Arad
Cultură marți, 7 mai 2024, 19:47

Festivalul “Timișoara Muzicală” continuă cu spectacolul de operetă “Bal la Savoy”

Opereta “Bal la Savoy”, de Paul Abraham, continuă seria evenimentelor propuse anul acesta în cadrul Festivalului Internațional “Timișoara...

Festivalul “Timișoara Muzicală” continuă cu spectacolul de operetă “Bal la Savoy”