Ascultă Radio Timișoara Live

Coruri de copii din Gurahonț, Pecica și Timișoara, pe scena Naționalului timișorean, alături de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Turneul național PE DRUMUL CRĂCIUNULUI deschide seria spectacolelor extraordinare, prezentate de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, în șapte orașe importante din România.

Coruri de copii din Gurahonț, Pecica și Timișoara, pe scena Naționalului timișorean, alături de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Articol de Simona Stoița, 3 decembrie 2022, 15:20

Primele două spectacole, din 4 și 5 decembrie 2022, vor avea loc Opera Națională Română Cluj-Napoca, urmate de cele de la Târgu Mureș (Teatrul Național, 7 decembrie 2022), Timișoara (Teatrul Național „Mihai Eminescu”, 10 decembrie 2022), Craiova (Teatrul Național „Marin Sorescu”, 11 decembrie 2022), Suceava (Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, 14 decembrie 2022), Iași (Opera Națională Română, 15 decembrie 2022), iar în închiderea turneului, vor fi prezentate două spectacole la  Opera Națională București, în 19 și 20 decembrie 2022.

Regia și scenariul spectacolului extraordinar „Pe drumul Crăciunului” sunt semnate de Emil Pantelimon, iar scenografia de Vladimir Turturică.

Selecția textelor dramatice, realizată de Mădălin Guruianu, cuprinde extrase din „Cântarea Cântărilor”, poeme de Eugen Jebeleanu, Lucian Blaga, Costache Ioanid, și texte semnate de Khaled Hosseini, Sfânta Tereza de Ávila și Paulo Coelho.

Invitații speciali ai evenimentului sunt Ofelia Popii și Marius Turdeanu, doi dintre cei mai aplaudați și premiați actori ai României.

Conducerea muzicală a spectacolelor din turneul național „Pe drumul Crăciunului” va fi asigurată de  Anna Ungureanu, dirijor principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, și Cezar Verlan, dirijor secund.

Participă coruri de copii, înscrise în Programul Național Cantus Mundi, program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat, în 2011, de maestrul Ion Marin.

Anna Ungureanu, dirijor principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, interviu, în exclusivitate pentru Radio Timișoara:

„Repertoriul spectacolului din acest an este aproximativ la fel cu cel de anul trecut, cu câteva adăugiri. Este bazat pe cântece de tradiție, din sfera tradiționalului românesc și din „internaționalul” de toate timpurile.

Noi, muzicienii, suntem „firul de aur” care țese sentimentele, valorile și legăturile umane în cadrul familiei, respectiv, tradițiile care se perpetuează de la o generație la alta, în preajma Crăciunului.

Ascultătorii noștri vor regăsi câteva pagini pe care le vor recunoaște, cu siguranță le vor fredona în inimile lor, dar și partituri total surprinzătoare din punct de vedere muzical. Sperăm să le aducă mare bucurie. Și altele care vor aduce o introspecție, de mare nevoie pentru oricare om din generația noastră, pentru că iată războaiele de toate tipurile sunt în jurul nostru și trebuie să ne găsim calea, ca prin sensibilitatea noastră, prin înțelegere, să putem trece peste ele, astfel încât sufletul nostru să nu fărmițeze, ci să își găsească un echilibru uman.

Am început selecția corurilor de copii în urmă cu două luni și jumătate, atunci când au primit această sarcină de a învăța mai multe piese din repertoriul nostru, scopul fiind acela de a cânta împreună cu noi, în spectacolele din toate orașele unde vom concerta în acest turneu de Crăciun. Ne face plăcere să constatăm că ei sunt din ce în ce mai atenți, că își revin după perioada pandemiei, că au început să primească membri noi care s-au alăturat, cu ușurință, stilurilor cântării vocale în cor. Sperăm să se încurajeze prin acest lucru și alte coruri, și alți dirijori, și alți profesori. Evident că este vorba de un efort comun și sperăm ca și părinții să constate că această oportunitate de a cânta în cor reprezintă o șansă pentru copiii lor, de a înțelege cum să împartă, cum să fie în echipă, cum să cânte din sensibilitatea lor, cum să se exprime expresiv, și așa mai departe. Suntem fericiți să îi avem alături de noi pe acești copii și tineri, pe toate scenele, în sălile de spectacol. Sperăm ca ei să aibă aceleași emoții constructive alături de noi și la un moment dat, surpriză, să invităm publicul să cânte împreună cu noi.

Suntem entuziaști să vă putem spune că anul viitor, în 2023, „Anul Madrigalului  60” va fi o sărbătoare continuă. Printre cele mai importante și mai așteptate concerte ale noastre, se numără Concertul aniversar, Turneul de Paște și Turneul de Crăciun, participarea la Festivalul Internațional „George Enescu”, un punct foarte important, turneele noastre în străinătate. Ducem la bun sfârșit proiecte internaționale care rulează de ceva vreme și vor avea, anul viitor, ca punct important Bruxelles, spre exemplu, odată cu lansarea proiectului nostru cu toate imnurile țărilor europene. Avem în program, în continuare, sensibilizarea tinerilor și aducerea lor către cântarea corală, această mișcare artistică extraordinară. Evident, foarte multe concerte. Sperăm ca publicul să fie alături de noi și împreună să ne putem bucura de acest „Madrigal 60”, magic.

Așa cum spun și cântecele noastre, vă dorim să aveți Sărbători fericite, slăvite, să vă fie întru mulți ani, cu bucurie! Și sperăm că la anul, ne vom vedea din nou.” (Anna Ungureanu, dirijor principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”)

AUDIO: Anna Ungureanu, dirijor principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” (interviu pentru Radio Timișoara, difuzat în emisiunea „Cultura la doi pași”, realizator Simona Stoița).

Spectacolul extraordinar din cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului” va fi prezentat la Timișoara, pe 10 decembrie 2022, ora 19, în Sala Teatrului Național “Mihai Eminescu”, sub direcția maestrului Cezar Verlan, dirijor secund al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Alături de madrigaliști, în spectacolul de la Timișoara, participă Corul de copii „Cantanti” al Asociației Culturale Kratima și Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara – dirijor prof. dr. Maria Gyuriș, Corul Liceului „Ioan Buteanu” din Gurahonț – dirijor prof. Nicoleta Păiușan, Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica – dirijor prof. Alexandru Zaharia.

Despre spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, interviu cu Cezar Verlan, dirijor secund al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” (exclusivitate Radio Timișoara):

„Turneul PE DRUMUL CRĂCIUNULUI, al Corului Madrigal, reprezintă actul nostru de recunoștință față de publicul meloman, iubitor de muzică corală și, în speță, iubitor de Madrigal. În felul acesta, ne dorim să aducem muzica corală, cântată de Madrigal, în orașele prin care vom merge, mai aproape de toată lumea.

Eu voi dirija la Timișoara, acasă, așa cum îmi place să spun, la Craiova și la Suceava. Așa cum v-am obișnuit în aproape toate concertele Madrigalului, suntem bucuroși să îi avem alături de noi pe copiii din corurile înscrise în Programul Național Cantus Mundi. Încercăm cu orice ocazie să îi aducem alături de noi și să îmbogățim și mai mult sonoritatea și efectul pe care vocile copiilor, împreună cu ale Madrigalului, îl are asupra publicului care vine să asiste și să asculte concertele noastre.

Din punct de vedere al conceptului, muzica se împletește cu acțiunea actorilor, cu textele recitate de aceștia. Uneori chiar se intersectează pe poeziile sau versurile pe care actorii le recită, ducând întreaga atmosferă a spectacolului către o intensitate mult mai mare, către o trăire mult mai vibrantă a întregului mesaj, pe care vrem să-l promovăm cu acest spectacol sincretic.

Vă invităm pe toți, cu mic cu mare, să asistați la un spectacol care pe alocuri vă va surprinde, poate chiar vă va „șoca”, dacă mi-aș permite să folosesc acest termen. Este un spectacol inedit, ieșit din comun, în sensul în care prin acest spectacol, prin regie, scenografie, prin tot ce se întâmplă, Concertul tradițional de Crăciun al Madrigalului primește noi valențe, în ceea ce presupune un eveniment cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

Vă așteptăm pe toți cu mult drag. Vă urez Sărbători binecuvântate și toate cele bune!” (Cezar Verlan, dirijor secund al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”)

AUDIO: Cezar Verlan, dirijor secund al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” (interviu pentru Radio Timișoara, difuzat în emisiunea „Cultura la doi pași”, realizator Simona Stoița).

Gânduri de la dirijorii corurilor de copii, formații înscrise în Programul Național Cantus Mundi, participante în cadrul spectacolului „Pe drumul Crăciunului”, care va fi prezentat la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, 10 decembrie 2022, ora 19. (Înregistrări Radio Timișoara):

„O nouă experiență alături de Corul Madrigal, în cadrul Concertului de Crăciun, este primită cu emoții și cu bucurie de ambele formații corale. Este o experiență minunată pentru noi toți, dirijorii și copiii care fac parte din Programul Cantus Mundi. Vă dorim tuturor Sărbători frumoase, cu multă sănătate și bucurie în suflet!” (prof. dr. Maria Gyuriș, dirijor – Corul de copii „Cantanti” al Asociației Culturale Kratima și Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, Timișoara)

„Din anul 2018 suntem înscriși în Programul Național Cantus Mundi, coordonat de Corul Național de Cameră Madrigal, și ne bucurăm să fim parte a activităților inițiate de dânșii. Programul Cantus Mundi este, în viziunea mea, o „suflare de viață”. Până la apariția acestui program, mărturisesc că, de foarte multe ori, m-am gândit să renunț la corul școlii, datorită faptului că nu putea fi inclus în orar, orele de ansamblu coral neexistând în actualele planuri-cadru de învățământ pentru școlile nonvocaționale. Programul Cantus Mundi mi-a readus motivația de a continua ceea ce începusem cu ani în urmă. Iar copiilor, pe lângă faptul că i-a ajutat să socializeze, să se integreze într-un grup și să învețe ce înseamnă munca în echipă, le-a oferit experiențe artistice unice. Experiențe la care majoritatea dintre ei nici măcar nu îndrăzneau să viseze. Gândindu-ne la Concertul de Crăciun care va avea loc la Timișoara, nu putem să spunem decât un mare mulțumim! Mulțumim Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, care prin Programul Cantus Mundi ne-a creat posibilitatea de urca pe scenă, alături de dânșii, și de a vesti  împreună Nașterea Domnului. Pentru copiii Corului Liceului „Ioan Buteanu” din Gurahonț, Corul Național de Cameră Madrigal este cel care a făcut ca imposibilul să devină posibil. Majoritatea copiilor din corul liceului mi-au mărturisit, cu o emoție până la lacrimi, că nici măcar nu au îndrăznit să viseze vreodată că vor avea prilejul să cânte pe scenă alături de profesioniști. Pentru ei, concertele și proiectele Corului Madrigal sunt magice și le așteaptă cu bucurie și emoție de neimaginat. Bineînțeles că emoțiile pentru acest concert sunt colosale, dar suntem convinși că ele ne vor susține pe tot parcursul drumului nostru și ne vor ajuta să țintim excelența!” (prof. Nicoleta Păiușan, profesor Educație muzicală, dirijor – Corul Liceului „Ioan Buteanu” din Gurahonț)

„Am avut ocazia să cânt alături de renumitul cor Madrigal, în cadrul turneului „Săptămâna Patimilor”, desfășurat la Filarmonica din Arad. Emoțiile m-au copleșit de la prima repetiție făcută alături de Corul Madrigal. Atunci am realizat ce înseamnă un cor profesionist, și ce înseamnă să cânți alături de acești oameni minunați. Cele mai puternice emoții au fost cele din timpul concertului, atunci când toată lumea parcă avea privirea țintită spre mine. Când doamna dirijoare a dat intrarea, mi-am adunat tot curajul și am început să cânt. După terminarea concertului, mi-am dat seama că toate aceste experiențe și emoții de fericire le-am trăit datorită unei singure persoane, și anume, doamna dirijoare de la liceul nostru.” (Andrei, Gurahonț)

„La Concertul de Paști am cântat împreună cu Corul de Cameră Madrigal. Eu am fost foarte fericită că ne-au ales. Am fost nerăbdătoare, dar am avut și emoții. A fost o experiență de neuitat și îmi doresc să mai cânt împreună cu acest cor deosebit. Vreau să mulțumesc doamnei profesor Nicoleta Păiușan, care se ocupă de corul școlii, cu mult interes și dăruire, și nu în ultimul rând, fondatorului Programului Național Cantus Mundi, deoarece prin acest program, copiii talentați din România au posibilitatea de a cânta alături de acest cor prestigios.” (Cătălina, Gurahonț)

Sentimentul care m-a cuprins, când eu și ceilalți coechipieri am cântat pe scenă, alături de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, a fost unul de entuziasm. Nu credeam că noi, niște elevi, tineri, fără experiență în domeniul cântatului, vom avea această ocazie care poate fi unică, în viața fiecăruia dintre noi. Acum, având onoarea de a cânta pentru a doua oară cu unul dintre cele mai renumite ansambluri corale din România, și din Europa, emoțiile sunt fără îndoială foarte mari, dar acest lucru nu mă poate împiedica de a duce până la capăt ceea ce am început.” (Ionela, Gurahonț)

„Am participat, alături de corul din care fac parte, la evenimentul Cantus Mundi. A fost o experiență frumoasă și un timp plăcut, petrecut alături de colegii din cor. Dacă ar fi să retrăiesc momentele respective, nu aș mai fi atât de stresată și emoționată, și m-aș bucura de acele momente.” (Damiana, Gurahonț)

„În primăvară, am avut ocazia de a participa la concert, alături de Corul Madrigal, care a avut loc la Filarmonica din Arad, în Săptămâna Patimilor. Alături de membrii corului am simțit emoții colosale, de neimaginat. Părea că sala era cu ochii pe noi, așteptând ca marele moment să se desfășoare, în toată splendoarea lui. Sper că am adus bucurie și căldură în inimile celor care iubesc muzica, și doresc să întâmpine sărbătoarea cu emoția ei. Dacă aș avea ocazia de a cânta din nou alături de ei, aș accepta fără să mă gândesc de două ori.” (Diana, Gurahonț)

AUDIO: Mesaje de la coriștii din Gurahonț, județul Arad:

 

„Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica a luat ființă în data de 29 septembrie 2016, moment în care a devenit și membru al Programului Național Cantus Mundi. Dragostea și dăruirea pentru copii m-au ajutat să îmi aleg cariera didactică, iar pasiunea copiilor pentru cor m-a ajutat să creez un opțional, pentru a face performanță și a reprezenta comunitatea din care fac parte. Muzica este arta care introduce frumosul în viață și dezvoltă sentimente, unește copiii, îi aduce împreună. Strategia corală are ca dominantă lucrul în echipă, conversația, problematizarea, exercițiul, toate acestea favorizând comunicarea și asumarea de către elev a diverselor roluri și responsabilități, în cadrul grupului. În cei șase de activitate a corului am avut o colaborare extraordinară cu Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, respectiv cu Programul Național Cantus Mundi. În cei șase ani am participat de opt ori la activități, în cadrul Programului Național Cantus Mundi (la București –  Ateneul Român, Parcul Tineretului, Opera Comică pentru Copii, Romexpo, Sala Mică a Palatului). De asemenea, menționez parteneriatul frumos avut cu câțiva membri ai Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, cu cei doi dirijori, cu solista Silvia Maxim. În 13 aprilie 2022, Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” a participat, alături de alte coruri de copii din Programul Național Cantus Mundi, la Concertul extraordinar de Paști al Corului Madrigal, care a avut loc la Filarmonica de Stat din Arad. A fost o experiență frumoasă pentru corul nostru.” (prof. Alexandru Zaharia, prof. Educație muzicală, formator Cantus Mundi, dirijor – Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica)

„Încă din anul 2016, de când s-a înființat Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica, am salutat idea asocierii cu Programul Național Cantus Mundi. Mă bucur să fiu alături de domnul profesor Alexandru Zaharia, în demersul său de a duce numele liceului nostru peste tot în țară. Același lucru îl va face și în data de 10 decembrie 2022, la Timișoara, când corul va cânta alături de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Voi fi și eu prezent la spectacol și îi voi susține pe copii.” (prof. Daniel Toth, Director adjunct al Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica)

„Sunt membră a Corului Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica, de șase ani, chiar de la înființarea lui. Sunt bucuroasă și mândră că voi putea participa, în data de 10 decembrie 2022, la concertul Corului Madrigal, care va avea loc la Teatru Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Îi îndemn pe toți melomanii și iubitorii de frumos să participle la acest minunat regal coral.” (Natalia, Pecica)

„De doi ani sunt membră a ansamblului. În acești doi ani, m-am bucurat de toate activitățile pe care le-am putut desfășura alături de colegii mei. Sunt lucruri minunate pe care le poți face într-un cor. Am legat prietenii, am fost plecată în locuri frumoase și am cunoscut oameni noi. Cu siguranță, și pe 10 decembrie 2022, când vom cânta alături de Corul Madrigal, vor fi momente frumoase, de neuitat. Să cânți alături de Madrigal este o mare realizare. Îi îndemn pe toți cei care vor să audă „voci de înger”, să participle la acest concert de colinde.” (Paula, Pecica)

„Mă bucur că voi putea participa la concertul Corului Madrigal, care va avea loc la Timișoara, pe 10 decembrie 2022. Sunt fascinată de vocile coriștilor din Madrigal și sunt mândră că pot cânta alături de ei. De trei ani, de când fac parte din ansamblu, sunt bucuroasă să pot participa la diverse activități ale ansamblului nostru. Dragi melomani, Madrigal – bucuria Crăciunului! Ne vedem la teatrul din Timișoara, pe 10 decembrie 2022.” (Medeea, Pecica)

„De cinci ani, de când fac parte din ansamblu, sunt uimită și surprinsă de ceea ce înseamnă vocile Corului Madrigal. Pe o parte din artiști i-am cunoscut la București, la Iași, sau chiar la Pecica. Pentru mine este un lucru mare să pot cânta alături de ei, pe marile scene din România. S-a întâmplat la Ateneul Român, la Opera Națională București, la Filarmonica din Arad, și se va întâmpla și la Teatrul Național din Timișoara. Spectatorilor le doresc audiție plăcută. Ne vedem curând!” (Daria, Pecica)

„Sunt bucuros că voi participa la concertul Corului Madrigal, care va avea loc în 10 decembrie 2022. Va fi o experiență frumoasă, atât pentru mine, cât și pentru colegii mei din cor. De abia aștept acest eveniment!” (Ștefan, Pecica)

„Sunt parte a Corului Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica, de doar trei luni de zile. Mă bucur că în acest ansamblu am găsit colegi deschiși, prietenoși și buni la suflet. Mă bucur că, pe data de 10 decembrie 2022, voi putea participa la concertul Corului Madrigal, care va avea loc la Teatrul Național din Timișoara. Pentru mine va fi prima experiență alături de Corul Madrigal și alături de alte coruri de copii.” (Hanna, Pecica)

AUDIO: Mesaje de la coriștii din Pecica, județul Arad:

Sursa foto/arhive personale dirijori: Anna Ungureanu, Cezar Verlan, Maria Gyuriș, Nicoleta Păiușan, Alexandru Zaharia.

Pagină îngrijită de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

 

Concerte simfonice, recitaluri educaționale, operă și operetă la Festivalul “Timișoara Muzicală”
Cultură vineri, 26 aprilie 2024, 19:24

Concerte simfonice, recitaluri educaționale, operă și operetă la Festivalul “Timișoara Muzicală”

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală” a ajuns la cea de-a 48-a ediție și propune, anul acesta, 19 spectacole operă, operetă și...

Concerte simfonice, recitaluri educaționale, operă și operetă la Festivalul “Timișoara Muzicală”
Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Cultură joi, 25 aprilie 2024, 14:20

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, organizat de Filarmonica „Banatul” și Opera Națională Română din Timișoara, se va...

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Cultură marți, 23 aprilie 2024, 10:53

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad

Expoziția “Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 24 iunie la Palatul Cultural din Arad....

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură luni, 22 aprilie 2024, 12:49

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”

Cartea lui Răsvan Popescu, “Omul orchestră. Un jurnal altfel”, este publicată de Editura Cartea Românească Educațional. Volumul îl poartă...

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură duminică, 21 aprilie 2024, 17:14

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului din Timișoara în prima săptămână a lunii mai. Expoziția va prezenta obiecte...

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură joi, 18 aprilie 2024, 10:26

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda

Expoziția-eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei. Expoziţia despre...

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură miercuri, 17 aprilie 2024, 08:41

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria

Documentarul “Biserici de lemn din România” este regizat de Cristian Vasilescu. Filmul este o incursiune în arhitectura lăcașelor de cult,...

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură duminică, 14 aprilie 2024, 21:58

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara

„Bodies & Emotions” este „un spectacol de balet care explorează conexiunea profundă între corp și emoție, prin intermediul...

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara