Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Creații de Secol XX cu pianiștii „3 MIHĂILESCU”, la Filarmonica „Banatul”

Lucrări de pian la 2, 4 și 6 mâini.

Creații de Secol XX cu pianiștii „3 MIHĂILESCU”, la Filarmonica „Banatul”

Articol de Simona Stoița, 26 mai 2025, 12:49

PIANIȘTII MIHĂILESCUDragoș, Manuela și Ioan vor susține un recital de pian, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, marți, 27 mai 2025, începând cu ora 19:00, la Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”.

Programul Recitalului de pian „3 MIHĂILESCU” (la două, patru și șase mâini) este alcătuit din lucrări moderne ale Secolului XX.

Gânduri de la protagoniștii recitalului – pianiștii „3 MIHĂILESCU”:

„Pentru mine, Recitalul din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, organizat de Filarmonica „Banatul”, înseamnă bucuria reîntoarcerii pe scenă alături de familia mea de pianiști, într-un program de muzică modernă pe care încă nu l-am prezentat publicului timișorean. De fapt, sunt creații din Secolul XX.

Este un program care sperăm să atragă, fiindcă nu vom interpreta doar la două, ci la patru și șase mâini.

Programul cuprinde atât piese din creația lui Claude Debussy, care a înnoit direcțiile de dezvoltare ale muzicii în Secolul XX, dar și ale francezului Francis Poulenc, ale rusului Dmitri Șostakovici, de asemenea, înnoitor în muzica Secolului XX.

Ne întoarcem în timp cu viziunea lui György Kurtág asupra unor Chorales de Johann Sebastian Bach, deci o întoarcere la tradiție.

Vom prezenta și creație originală, a lui György Ligeti (născut pe teritoriul României), recunoscut internațional pentru creația sa originală în cadrul Secolului XX.

Vom prezenta și creații mai apropiate de contemporan – compozitori americani, Philip Glass și John Cage, care au luat alte direcții posibile în muzică.

Nu l-am neglijat nici pe post-romanticul Serghei Rahmaninov care într-adevăr ne încântă cu armoniile sale, mult însă îmbogățite față de cele ale romanticilor Liszt – Chopin, a căror linie totuși o continuă atât muzical, cât și pianistic, dar cu o complexitate care atrage foarte mult și care ne este încă atât de apropiată chiar și în Secolul XXI.

Vă invităm la acest program! Sperăm să vă placă.

Sperăm să vă placă și ordinea în care vom cânta – cei trei pianiști Mihăilescu.” (Manuela Iana-Mihăilescu)

„Concertul de marți, 27 mai 2025, ne aduce din nou împreună, după mai bine de doi ani, pe scena Filarmonicii „Banatul”.

Chiar dacă de data aceasta „avem doar șase mâini”, am ales un program interesant, variat, cu care dorim să onorăm scena și publicul timișorean.

Trăim cu emoție pregătirea acestei apariții în familie și dorim să aducem bucurie și speranță tuturor celor care vin să ne asculte.” (Dragoș Mihăilescu)

„Îmi face o deosebită plăcere să vă invit marți, 27 mai 2025, la un recital extraordinar de pian, la Filarmonica „Banatul” din Timișoara.

Veți putea audia din repertoriul modern și contemporan, piese celebre ale unor compozitori renumiți, precum Dmitri Șostakovici, Francis Poulenc, György Ligeti.

Vă așteptăm cu mare drag și în număr cât mai mare la recitalul nostru de familie, să ne bucurăm împreună de muzică!” (IoanMihăilescu)

În program:

Francis Poulenc – Sonata pentru pian la patru mâini (Prelude, Rustique, Final)

Claude Debussy – Suita En blanc et noir (În alb și negru) pentru două piane

György Kurtág / J.S. Bach – 2 Chorale (prelucrări pentru pian la patru mâini)

György Ligeti – Studiul pentru pian Arc en ciel

Dmitri Șostakovici – Preludiul nr. 9 în mi major (prelucrare pentru două piane)

Dmitri Șostakovici – Concertino pentru două piane

Philip Glass – Studiul pentru pian nr. 6

Serghei Rahmaninov – Romanza pentru pian la șase mâini

John Cage – 4’33”

Referinţe profesionale şi artistice:

MANUELA IANA MIHĂILESCU

Absolventă a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti la clasa pianistului Gabriel Amiraș.

Este profesor universitar doctor abilitat la catedra de pian și la Scoala doctorală a Facultăţii de Muzică și Teatru din cadrul Universităţii de Vest din Timisoara.

Este solist onorific al Filarmonicii „Banatul” Timișoara din anul 2011.

În anul 1993, a efectuat o specializare în domeniul interpretării la Real Conservatorio de Musica din Madrid (Spania), studiind muzică spaniolă pentru pian cu profesorul şi pianistul Guillermo Gonzales.

A obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București, în anul 2006, cu Teza de doctorat Tehnica pianistică dedicată Impresionismului în muzică, așa cum apare a în creația pentru pian a lui Cl. Debussy, M. Ravel și I. Albeniz, coordonator Prof. univ. dr. Șerban Soreanu.

Deţine Premiul I la Concursul Dinu Lipatti (Bucureşti, 1983).

A susţinut concerte cu orchestrele filarmonicilor din țară, sub bagheta dirijorilor: Nicolae Boboc, Emanuel Elenescu, Remus Georgescu, Ludovic Baci, Emil Simon, Ervin Acel, Gheorghe Costin, Bujor Hoinic, Radu Ciorei, Tateo Nakajima, Aurel Niculescu, Cristian George Neagu, Florin Totan.

A susţinut recitaluri în ţară şi peste hotare, îndeosebi în duo pianistic cu Dragoş Mihăilescu, în: Germania, Suedia, Spania, Elveţia, Franţa, Italia, Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Norvegia, Finlanda.

Manuela Iana-Mihăilescu şi Dragoş Mihăilescu alcătuiesc un duo pianistic care posedă un bogat repertoriu dedicat ansamblului de pian la patru mâini sau de două piane.

Din toamna anului 2011 Duo Mihăilescu este formație camerală oficială a Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Manuela Iana Mihăilescu a publicat cărți: Sugestii de abordare a creaţiei pentru pian a lui C. Debussy, M. Ravel şi I. Albeniz, Elemente de limbaj muzical în creaţia pentru pian a lui C. Debussy, Coordonate ale interpretării muzicale,  la Editura Universităţii de Vest din Timişoara.

În 2002 şi 2005 a făcut parte din juriul Concursului  internaţional de pian de la Jaén (Spania), iar în 2003 din juriul Concursului internaţional José Roca – Valencia (Spania).

În 2013 a fost preşedinta juriului concursului internaţional Citta di Cosenza (Italia).

În țară, a participat în comisia de jurizare la Concursul W.A. Mozart (Cluj-Napoca), Concursul Internațional de Pian Alma Cornea Ionescu (Timișoara), Festivalul-concurs Pro Piano (Timișoara), Concursul ArtsON (Timișoara).

A predat cursuri de măiestrie la: Conservatorio Superior de Musica Victoria Eugenia din Granada (Spania), Conservatorio A. Buzzolla din Adria (Italia), Conservatorio L. Perosi din Campobasso (Italia), Conservatorul A. Campiani din Mantova (Italia), Agder University din Kristiansand (Norvegia), MSPU University din Moscova (Rusia),  Academia de Muzica Pancho Vladigerov din Sofia (Bulgaria), Universitatea OAMK din Oulu (Finlanda).

Este Director artistic al Festivalului Internațional Zilele Muzicii la Oravița și organizator al Festivalului Internațional ArteORA.

DRAGOŞ MIHĂILESCU

Este pianist – solist concertist al Filarmonicii Banatul din Timișoara.

A studiat pianul la Liceul de Artă Ion Vidu din Timişoara şi apoi la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti.

Din anul 1990 este şi cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică din cadrul UVT Timişoara.

Din anul 2012 deține titlul de doctor în muzică, doctoratul fiind susținut la Universitatea Națională de Muzică din București, având ca tematică stilistica pieselor pentru pian la patru mâini de Franz Schubert.

S-a impus în viaţa muzicală a ţării, precum şi în străinătate, printr-o apreciată activitate solistică.

A susţinut recitaluri şi concerte cu orchestrele simfonice ale celor mai importante centre muzicale ale ţării, sub bagheta dirijorilor: N. Boboc, E. Elenescu, I. Conta, B. Hoinic, R. Georgescu, M. Haciaturian,  O. Trhlik, L. Bacs, E. Simon, E. Ferraris, M. Rațiu, Gh. Costin, J. F. Antonioli, T. Nakajima, W. Cobus, C. G. Neagu, Meyr Minsky, D. Frandeș, R. Râmbu, R. Ciorei, M. Cichirdan, M. Tănăsescu, P. Oschanitzky, E. Acel, H. Selbing, Guillermo Garcia Calvo, Robert Farkas.

Are o bogată activitate în genul muzicii de cameră.

A concertat alături de violoncelista Alexandra Guţu atât în ţară cât şi peste hotare: Italia, Bulgaria, Ungaria, fosta Uniune Sovietică, precum şi cu violonceliştii Maria Ceaikovskaia şi Marin Cazacu.

A susţinut recitaluri de muzică de cameră împreună cu violoniştii – Corina Belcea, Bogdan Zvorișteanu, Gabriel Croitoru, Gabriel Popa, Luminiţa Burcă, Dorin Matea, precum și cu flautiştii – J. Yves Artaud, Alain Daboncourt.

A făcut parte din juriul unor concursuri naţionale şi internaţionale: Concursul internaţional de pian de la Braşov, Concursul internaţional de pian Ella Philipp (Timişoara), Concursul internațional Carl Filtsch (Sibiu),  Concursul international de pian de la Aquaviva delle Fonti (Italia).

A predat masterclass de pian și de duo pianistic la Agder University din Kristiansand (Norvegia), la MSPU University din Moscova (Rusia), la Universitatea OAMK din Oulu (Finlanda), Conservatorio di Musica Vincenzo Bellini – Palermo (Italia), Conservatorio di Musica Giuseppe Verdi – Como (Italia), în cadrul Festivalului Zilele Muzicii la Oravița și în cadrul proiectului Masterclass de pian organizat de Asociația Culturală ArteORA.

A obţinut ca solist Premiul I la concursurile naţionale, sau în formaţii de muzică de cameră.

A fost premiat pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a III-a în caracter popular românesc de G. Enescu la Concursul naţional G. Dima (Cluj-Napoca, 1985).

Este Director artistic al Festivalului Internațional ArteORA din anul 2018.

Alături de soţia sa, Manuela Iana–Mihăilescu, a susţinut recitaluri la patru mâini şi la două piane în ţară, în Germania, Spania, Franţa, Elveţia, Italia, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Ungaria, Bulgaria, Rusia, Norvegia, Finlanda, Suedia și Portugalia.

Duo Mihăilescu este formație oficială a Filarmonicii „Banatul” Timișoara din anul 2011. Duo Mihăilescu a înregistrat trei CD-uri (Videoton – 1998 / Schubert și Brahms, Show Factory – 2006 / Dansuri, Show Factory, 2008 / Schubert, Brahms, Rahmaninov).

IOAN   MIHĂILESCU

S-a născut la Timișoara, într-o familie de muzicieni.

A absolvit Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara, clasa prof. Lucia Pârvănescu.

Studiile universitare de licență și masterat: Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, clasa pianistului prof. univ. dr. Csíky Boldizsár.

În  2019-2020, bursa Erasmus,  Universitatea de Muzica Fr. Chopin din Varșovia (Polonia), clasa prof. Anna Jastrzębska – Quinn.

Premii:

Premii I la Olimpiadele școlare

Premiul II la Concursul Internaţional Carl Filtsch, Sibiu (2019)

Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei piese de Carl Filtsch (2021)

Premiul I cu Excelență la Concursul Internațional Sigismund Toduță, Deva (2016)

Premiul I la Concursul Internațional ProPiano, București (2016)

Premiul I și Premiul Special la Concursul Național de Interpretare Eduard Caudella, Iași (2018).

Consiliul Județean Timiș i-a decernat premiul Pro Juventute (2011, 2013, 2016).

Recitaluri și concerte:

Pe scena Sălii Mihai Perian, la Sala Orpheum a Facultății de Muzică din Timișoara, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara.

La ediţiile din 2010, 2011, 2012, 2015 și 2019 a participat ca solist în recitaluri din cadrul Festivalului Internaţional Zilele Muzicii la Oraviţa.

În aprilie 2009 a susținut un recital la Neckarsteinach, elogiat în revista Rhein-NeckarZeitung din Heidelberg.

A susținut  recitaluri în Germania, Elveția, Serbia.

În septembrie 2017 a participat la concertele pentru tinere talente, organizate de Primăria București în perioada Festivalului Internațional George Enescu.

A interpretat și muzică de cameră, participând, în 2020, în Festivalul Eufonia la Timișoara și în proiectele Scena dintre blocuri și Scena din cartier.

A colaborat pe scena Filarmonicii Banatul din Timișoara cu dirijorii: Radu Popa, Răsvan Cernat, Alexandre Myrat, Cezar Verlan.

Cursuri de măiestrie interpretativă:

A participat activ la cursurile de măiestrie ținute de pianiștii Guillermo Gonzales (Spania), Josu de Solaun (SUA), Michelangelo Carbonara (Italia), Elisabeth Eschwé (Austria), Massimiliano Valenti (Italia), Giorgos Konstantinou (Grecia), Per Rundberg (Germania).

În prezent este asistent universitar la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul UVT și doctorand al Universității Naționale  de Muzică din București, sub îndrumarea compozitoarei Livia Teodorescu-Ciocănea.

Sursa foto/info: prin amabilitatea familiei Mihăilescu. Afiș: Filarmonica „Banatul” Timișoara.

Încep serile de poveste la Gărâna Jazz Festival
Cultură joi, 10 iulie 2025, 16:53

Încep serile de poveste la Gărâna Jazz Festival

Gărâna este locul în care jazzul se întâlnește cu liniștea muntelui și cu oamenii care știu să asculte. Geografic, locul se află în...

Încep serile de poveste la Gărâna Jazz Festival
Prima expoziție în orașul natal pentru Csilla Kudor: pictură social-critică despre societatea digitală
Cultură joi, 10 iulie 2025, 14:09

Prima expoziție în orașul natal pentru Csilla Kudor: pictură social-critică despre societatea digitală

Csilla Kudor este o artistă născută în Timișoara, absolventă a liceului Bela Bartok și stabilită în anii de după Revoluție în Ungaria,...

Prima expoziție în orașul natal pentru Csilla Kudor: pictură social-critică despre societatea digitală
Gărâna Jazz Festival, la o nouă ediție: patru zile de muzică, natură și experiențe pentru toate vârstele
Cultură miercuri, 9 iulie 2025, 19:44

Gărâna Jazz Festival, la o nouă ediție: patru zile de muzică, natură și experiențe pentru toate vârstele

Gărâna Jazz Festival, unul dintre cele mai prestigioase evenimente open-air de jazz din centrul și estul Europei, își deshide joi porțile....

Gărâna Jazz Festival, la o nouă ediție: patru zile de muzică, natură și experiențe pentru toate vârstele
Conacul Petala din Clopodia, intervenție salvatoare a voluntarilor de la Ambulanța pentru Monumente Banat
Cultură marți, 8 iulie 2025, 08:50

Conacul Petala din Clopodia, intervenție salvatoare a voluntarilor de la Ambulanța pentru Monumente Banat

Voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente Banat vor pune în siguranță, , vara aceasta, conacul Petala de la Clopodia, din județul Timiș....

Conacul Petala din Clopodia, intervenție salvatoare a voluntarilor de la Ambulanța pentru Monumente Banat
Cultură duminică, 6 iulie 2025, 15:33

Teatrul Național Timișoara pregătește premiera „Cântăreața cheală” în noua Sală 2023

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara încheie stagiunea 2024–2025 cu lansarea unui nou proiect teatral semnat de reputatul regizor...

Teatrul Național Timișoara pregătește premiera „Cântăreața cheală” în noua Sală 2023
Cultură marți, 1 iulie 2025, 19:13

„Atmosfera SoNoRo poate mișca munți, poate crea punți și atinge inimile de fiecare dată” spune Răzvan Popovici, violist

𝐂𝐢𝐭𝐲 𝐢𝐧 𝐅𝐨𝐜𝐮𝐬 @𝐀𝐫𝐚𝐝, î𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐭𝐮𝐫𝐧𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢...

„Atmosfera SoNoRo poate mișca munți, poate crea punți și atinge inimile de fiecare dată” spune Răzvan Popovici, violist
Cultură marți, 1 iulie 2025, 15:18

„Combinații sonore rare și colaborări internaționale de excepție” la festivalul ORGILE CETĂȚII DIN TIMIȘOARA

Festivalul Internațional ORGILE CETĂȚII, ediția a IV-a, se va desfășura, în perioada 2 iulie – 12 septembrie 2025, la Timișoara....

„Combinații sonore rare și colaborări internaționale de excepție” la festivalul ORGILE CETĂȚII DIN TIMIȘOARA
Cultură duminică, 22 iunie 2025, 16:52

CELEBRATING ARTS cu Facultatea de Muzică și Teatru – UVT

Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara aniversează 35 de ani de la reînființare. Sărbătoarea...

CELEBRATING ARTS cu Facultatea de Muzică și Teatru – UVT