Categorii: Cultură

De ne place radioul? Timișorenii povestesc ce amintiri îi leagă de emisiunile radio

Radioul este alături de oameni de mai bine de 100 de ani. De la primele semnale audio, transmise în eter şi până la programele complexe, pe care oamenii le găsesc 24 de ore din 24, radioul a avut o evoluţie fulminantă iar gradul de încredere pe care îl au oamenii în acest mijloc de comunicare este de peste 50%. Astăzi, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune dar şi UNESCO, celebrează radio-ul şi impactul său în societate.

Prezent în viaţa de zi cu zi a o oamenilor de pe tot globul, radioul continuă să exercite aceeași fascinație asupra noastră. Emisiunile, ştirile şi muzica, răscolesc amintiri în rândul ascultătorilor, care au asociat, încă din copilărie, emisia cu evenimente din viaţa lor.

Sincer, amintirea cea mai plăcută, încă de pe vremea când eram licean acultam cu mare plăcere și de abia așteptam duminicile. După prânz, mâncam plăcintă cu mere și ascultam ‘Fotbal, minut cu minut’. Îmi notam toate meciurile, cine marca, în ce minute. Pentru mine, fotbalul era prima și singura mea dragoste.

Ascultam melodiile de la radio. Erau melodii vechi, drăguțe și emisiunile pentru copii.

În primul rând, nu o să uit niciodată poveștile de seară, când eram mic, cele de la 8 fără 20 până la 8:00, Prâslea cel Voinic, Harap Alb și așa mai departe.

Când eram la bunici, tot timpul se auzea sunetul acela… începeau știrile. Cel mai mult mă interesa rubrica meteo.

Radioul rămâne pe lista de preferințe a multor oameni, când vine vorba de sursa informaţiilor. Tehnologiile moderne permit acum şoferilor, pietonilor, bicicliştilor să afle, în timp ce se deplasează, toate informaţiile de care au nevoie cu ajutorul radioului şi să fie însoţiţi şi de cea mai bună muzică.

În momentul în care la televizor nu este nimic interesant ascult radio pentru divertisment. Ascult diverse posturi pentru muzică, în general ascult radio când merg cu cineva cu mașina.

Acum ascult când sunt meciuri de fotbal.

Ascult foarte mult radio când sunt la volan, e mai comod decât să am un CD și să tot schimb piese. În weekend mă bazez foarte mult pe radio pentru a urmări în direct meciurile și desfășurarea etapei de Liga a II-a, mai ales în zona de vest. Eu sunt reșițean și un împătimit al fotbalului.

Un studiu făcut de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune arată că peste 420 de milioane de europeni accesează săptămânal posturile radio disponibile. Acelaşi studiu arată că, în medie, o persoană va petrece 9 ani din viaţă, ascultând informaţiile furnizate de staţiile radio.

Radio Timișoara sărbătorește alături de toate radiourile din lume Ziua Mondiala a Radioului.

Articole asemănătoare

Oradea pierde acasă; Clujul tot mai aproape de titlu

Acest rezultat face ca Clujul să se apropie de un nou titlu de campioană. Trupa…

2 ore ago

Începe programul “Litoralul pentru toți”

Turiştii se pot caza în hotelurile de 2, 3 şi 4 stele din staţiunile de…

8 ore ago

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei…

8 ore ago

Accident în Parcul Industrial și Tehnologic din Timișoara

Potrivit Poliției Timiș, un bărbat de 51 de ani conducea un autoturism în incinta Parcului…

8 ore ago

Protest la Timișoara. Angajații mai multor primării au pichetat Prefectura

Reprezentanții Sindicatului Columna-SCOR spun că actualele lefuri nu reflectă efortul pe care salariații îl depun…

8 ore ago

Trafic închis pe strada Căpitan Ignat din Arad

Comisia de Sistematizare a Circulației a aprobat închiderea circulației pe strada Căpitan Ignat, din 21…

9 ore ago